ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΚΡΑΣΙΟΥ
Απαιτούμενα όργανα και υλικά
Συσκευή απόσταξης | Κρασί |
ογκομετρική φιάλη 100 mL | νερό |
ογκ/ικός κύλινδρος 200 mL | |
αλκοολόμετρο | |
Πορεία του πειράματος

- Συναρμολογείστε την συσκευή που απεικονίζεται στο σχήμα
- Βγάλτε το θερμόμετρο και ρίξτε στην σφαιρική φιάλη της συσκευής ακριβώς 100 mL κρασί μετρημένα με την ογκομετρική φιάλη. Ξαναβάλτε στην θέση του το θερμόμετρο.
- Ανοίξτε την βρύση και κατόπιν ανάψτε σε σιγανή φωτιά τον λύχνο.
- Σταματήστε το πείραμα όταν συλλεχτεί μια ποσότητα 60 περίπου mL στην ογκομετρική φιάλης συλλογής .
- Συμπληρώστε την ογκομετρική φιάλη μέχρι τα 100 mL και αδειάστε την σε ογκομετρικό κύλινδρο 200 mL

- Εισάγουμε στον κύλινδρο το αλκοολόμετρο και μετρούμε τους αλκοολικούς βαθμούς