Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ

Α. Παρασκευή δείκτη κόκκινου λάχανου και χρωματολογίου

Απαιτούμενα όργανα και αντιδραστήρια

Ποτήρι ζέσεως 400 mLΦύλλα από κόκκινο λάχανο
Σταγονόμετρο Νερό
Λύχνος Bunsenδ. CH3COOH 0,1 M
Τρίποδας, πλέγμα δ. CH3COONa 0,1 M
Δοκιμαστικοί σωλήνες δ. NH3 0,1 M
Στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνων δ. ΝaOH 0,1 M
δ. ΗCl 0,1 M

Οδηγία

  1. Βράζουμε 250 mL νερού στο οποίο έχουμε προσθέσει μερικά φύλλα κόκκινου λάχανου για 10 min. Παραλαμβάνουμε με αυτό τον τρόπο αφού απομακρύνουμε τα φύλλα την χρωστική του κόκκινου λάχανου.
  2. Σε 7 δοκιμαστικούς σωλήνες προσθέτουμε από 2 mL του δείκτη και επιπλέον τα διαλύματα ως εξής για να πάρουμε τις διάφορες τιμές pH.
  3. Προσθήκη διαλυμάτων στο 2 mL δείκτη Χρώμα διαλύματοςpHΧαρακτηρισμός
    15 mL δ. ΗCl 0,1 Mκόκκινο1Πολύ όξινο
    25 mL δ. CH3COOH 0,1 Mροζ3Λίγο όξινο
    32,5 mL δ. CH3COOH 0,1 M +2,5 mL δ. CH3COOH 0,1 Mανοικτό ροζ5Πολύ λίγο όξινο
    45 mL Η2Oκυανό7Ουδέτερο
    55 mL δ. CH3COOH 0,1 M γαλάζιο 9Πολύ λίγο βασικό
    65 mL δ. ΝΗ3 0,1 M πράσινο11Λίγο βασικό
    75 mL δ. ΝaOH 0,1 Mκίτρινο13Πολύ βασικό

Β. Προσδιορισμός pH διάφορων καθημερινών ουσιών

Απαιτούμενα όργανα και αντιδραστήρια

Χρωματολόγιο pH (από παραπάνω)Δείκτης κόκκινο λάχανo
Δοκιμαστικοί σωλήνεςξύδι
Στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνωνΣόδα φαγητού
Αναψυκτικό sprite
Τuboflo (s)
Υδροχλωρικό οξύ εμπορίου
Αzax

Οδηγία

  1. Στο στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνων τοποθετούμε 6 δοκιμαστικούς σωλήνες, και ρίχνουμε σε κάθε σωλήνα 2mLαπό το δείκτη, κόκκινο λάχανο.
  2. Προσθέτουμε κατόπιν στους σωλήνες αντίστοιχα τις παρακάτω ποσότητες καθημερινών ουσιών, όπως αναφέρονται στην πρώτη στήλη του πίνακα, παρατηρούμε το χρώμα και το συγκρίνουμε είτε με το χρωματολόγιο που έχουμε στους σωλήνες είτε με την φωτογραφία τους και χαρακτηρίζουμε τους σωλήνες.
  3. AAΟυσίες Χρώμα Χαρακτηρισμός ουσίας
    11mL ξύδι
    21mL σόδα φαγητού
    31 mL αναψυκτικό sprite
    4Μικρή ποσότητα tubo-flo
    51mL υδροχωρικό οξύ του εμπορίου
    61mL azax