ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΞΥΔΙΟΥ

Εισαγωγικές γνώσεις

Υπολογίζουμε τον όγκο διαλύματος ΝaOH γνωστής μοριακότητας Μ1 που απαιτείται για την εξουδετέρωση συγκεκριμένου όγκου ξυδιού. Η μοριακότητας Μ του οξικού οξέος στο ξύδι προσδιορίζεται στοιχειομετρικά από την αντίδραση:

CH3COOH + NaOH CH3COONa + H2O

Αφού από την αντίδραση: mol CH3COOH = mol NaOH τότε Μ V=Μ1 V1, όπου Μ: η ζητούμενη μοριακότητα του οξικού οξέος στο ξύδι, V: ο όγκος ξυδιού που χρησιμοποιήθηκε, Μ1: η μοριακότητα του προτύπου διαλύματος ΝaOH, V1: Ο όγκος διαλύματος NaOH που απαιτήθηκε για την εξουδετέρωση

Απαιτούμενα όργανα και αντιδραστήρια

κωνική φιάλη 50 ml Διάλυμα ΝaΟΗ 1,0Μ
προχοΐδαξύδι λευκό
ογκομετρικός κύλινδροςφαινολοφθαλεΐνη
ορθοστάτης με λαβίδα

ΟΔΗΓΙΑ

  1. Σε κωνική φιάλη των 50 ml προσθέτουμε 10 ml με προχοΐδα ή αριθμημένη πιπέττα ξύδι.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγες σταγόνες φαινολοφθαλεΐνης.
  3. Γεμίζουμε στη συνέχεια την προχοΐδα (που πρέπει να είναι καθαρή) με το διάλυμα του ΝaΟΗ. Φροντίζουμε η στάθμη του διαλύματος μέσα στην προχοΐδα να είναι ακριβώς στη χαραγή με την ένδειξη 0.
  4. Φέρουμε την κωνική φιάλη με το ξύδι κάτω από την στρόφιγγα της προχοΐδας και ανοίγουμε την στρόφιγγα ώστε το διάλυμα του ΝaΟΗ πέφτει σιγά -σιγά (σταγόνα -σταγόνα) στην κωνική φιάλη την οποία ανακινούμε συνέχεια με το χέρι.
  5. Κλείνουμε την στρόφιγγα όταν το διάλυμά μας αλλάξει χρώμα. Το οξικό οξύ του ξυδιού θα έχει τότε εξουδετερωθεί.
  6. Μετράμε στην προχοΐδα τον όγκο του διαλύματος V1 του ΝaΟΗ που καταναλώσαμε. Από τη σχέση Μ V=Μ1 V1, όπου Μ: η ζητούμενη μοριακότητα του οξικού οξέος στο ξύδι, V: ο όγκος ξυδιού που χρησιμοποιήθηκε, Μ1: η μοριακότητα του προτύπου διαλύματος ΝaOH, V1: ο όγκος διαλύματος NaOH που απαιτήθηκε για την εξουδετέρωση, υπολογίζουμε το Μ. Ακολούθως μπορούμε να προσδιορίσουμε και την % κ.ό περιεκτικότητα του οξικού οξέος στο ξύδι.