Τάξη Ε΄                                                                                                                        Γράφω το όνομα μου : _______________________

                                                                  Ημερομηνία :  _______________________


Το internet

Λίγα λόγια για την ιστορία του !

Το σημερινό Internet αποτελεί εξέλιξη του ARPANET, ενός δικτύου που άρχισε να αναπτύσσεται πειραματικά στα τέλη της δεκαετίας του 60 στις ΗΠΑ.


Δεκαετία ‘60: ένα ενδιαφέρον πείραμα ξεκινά

Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι ερευνητές ξεκινούν να πειραματίζονται με τη διασύνδεση απομακρυσμένων υπολογιστών μεταξύ τους. Το δίκτυο ARPANET γεννιέται το 1969 με πόρους του προγράμματος ARPA (Advanced Research Project Agency) του Υπουργείου Άμυνας, με σκοπό να συνδέσει το Υπουργείο με στρατιωτικούς ερευνητικούς οργανισμούς και να αποτελέσει ένα πείραμα για τη μελέτη της αξιόπιστης λειτουργίας των δικτύων.

Αργότερα χιλιάδες πανεπιστήμια και οργανισμοί δημιουργούν τα δικά τους δίκτυα και τα συνδέουν πάνω στο παγκόσμιο αυτό δίκτυο το οποίο αρχίζει να γίνεται γνωστό σαν INTERNET και να εξαπλώνεται με τρομερούς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1990, το ARPANET πλέον καταργείται.

Το 1993, το εργαστήριο CERN στην Ελβετία παρουσιάζει το World Wide Web (WWW) (Παγκόσμιο Ιστό) που αναπτύχθηκε από τον Tim Berners-Lee. Πρόκειται για ένα σύστημα διασύνδεσης πληροφοριών σε μορφή πολυμέσων (multimedia) που βρίσκονται αποθηκευμένες σε χιλιάδες υπολογιστές του Internet σε ολόκληρο τον κόσμο και παρουσίασής τους σε ηλεκτρονικές σελίδες, στις οποίες μπορεί να περιηγηθεί κανείς χρησιμοποιώντας το ποντίκι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ INTERNET

Το Internet είναι ένα πλέγμα από εκατομμύρια διασυνδεδεμένους υπολογιστές που εκτείνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες του σε εκατομμύρια χρήστες.

Αποτελεί ένα “Παγκόσμιο Ηλεκτρονικό Χωριό”, οι “κάτοικοι” του οποίου, ανεξάρτητα από υπηκοότητα, ηλικία, θρήσκευμα και χρώμα, μοιράζονται πληροφορίες και ανταλλάσσουν ελεύθερα απόψεις πέρα από γεωγραφικά και κοινωνικά σύνορα. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, αυτός ο παγκόσμιος ιστός υπολογιστών και χρηστών αριθμεί σήμερα πάνω από εκατό εκατομμύρια υπολογιστές και εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, ενώ επεκτείνεται διαρκώς με εκθετικούς ρυθμούς.

Το Internet είναι επίσης ένα μέσο που μας επιτρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους γρήγορα και εύκολα. Μπορούμε λοιπόν να ανταλλάξουμε ηλεκτρονικά μηνύματα ή να μιλήσουμε “ζωντανά” με έναν φίλο μας που βρίσκεται π.χ. στις ΗΠΑ, στην Κίνα ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους, να εγγραφούμε σε λίστες συζητήσεων εάν μας ενδιαφέρουν οι απόψεις των άλλων γύρω από κάποιο θέμα ή ακόμη να παίξουμε μια σειρά από παιχνίδια με πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα που μπορεί να βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της γης.

Με το Internet λοιπόν μπορούμε να κάνουμε το γύρο του κόσμου χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούμε από τον υπολογιστή μας.

WWW

ο Παγκόσμιος Ιστός ή World Wide Web έγινε η πιο δημοφιλής υπηρεσία του διαδικτύου αφού μας επιτρέπει να βλέπουμε όλα τα περιεχόμενα του διαδικτύου σε ένα γραφικό και εύκολο στη χρήση περιβάλλον. Η τεχνολογία του Παγκόσμιου Ιστού παρέχει πληροφορίες που περιλαμβάνουν κείμενο, ήχο, στατικές και κινούμενες εικόνες, ακόμα και video.

Με τη χρήση προγραμμάτων περιήγησης που ονομάζονται φυλλομετρητές (browser) oι πληροφορίες παρουσιάζονται σε μορφή ιστοσελίδων (web pages). Οι πιο διαδεδομένοι φυλλομετρητές είναι o Netscape Navigator, ο Mozilla Firefox και ο Internet Explorer. Η ιστοσελίδα είναι ένα έγγραφο στον Παγκόσμιο Ιστό που περιλαμβάνει πληροφορίες σε πολλές μορφές: κείμενο, εικόνα, ήχο, βίντεο κτλ. και για να δημιουργηθεί χρησιμοποιούνται ειδικές γλώσσες προγραμματισμού με βασική την HTML

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟ  INTERNET

Κάθε υπολογιστής (host-site) όταν συνδέεται με το Internet έχει (και πρέπει να έχει) την δική του, μοναδική παγκόσμια ¨διεύθυνση¨, η οποία ονομάζεται IP αριθμός (ΙΡ number). Όπως κάθε τηλεφωνική συσκευή στον κόσμο έχει μια μοναδική ΄΄διεύθυνση΄΄, τον τηλεφωνικό αριθμό του χρήστη (π.χ. 003017294210 ή 0039654398231), έτσι και κάθε Η/Υ που συνδέεται στο Internet πρέπει να έχει μια μοναδική διεύθυνση, έναν αριθμό, ώστε να προσδιορίζεται μοναδικά.

Για να μπορούν οι φυλλομετρητές να εντοπίζουν τις πληροφορίες, κάθε ιστοσελίδα έχει μία και μοναδική διεύθυνση στο διαδίκτυο, που ονομάζεται URL (Uniform Resource Locator). Για το URL χρησιμοποιούνται μόνο λατινικοί χαρακτήρες και η μορφή του στον Παγκόσμιο Ιστό είναι συνήθως ως εξής: www.onoma.xora. Για παράδειγμα, το URL του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι www.ypan.gr, όπου το «www» αναφέρεται στον Παγκόσμιο Ιστό, το «ypan» είναι συντόμευση του Υπουργείου Ανάπτυξης και το «gr» αναφέρεται στην Ελλάδα.

Συνεπώς, από τα δύο τελευταία γράμματα μπορούμε να καταλάβουμε από ποια χώρα προέρχεται η ιστοσελίδα. Η Ιταλία αντίστοιχα χρησιμοποιεί το .it, η Γερμανία το .de η Αγγλία το .uk, η Γαλλία το .fr, η Ισπανία το .es κτλ. Εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ όπου εκεί χρησιμοποιούνται γράμματα ενδεικτικά με το είδος των παρεχόμενων πληροφοριών, για παράδειγμα το .com αναφέρεται σε εμπορικές επιχειρήσεις, το .edu σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, το .gov σε κυβερνητικούς οργανισμούς, το .mil στο στρατό, το .net στα δίκτυα και το .org σε οργανισμούς. Τα τρία μέρη που αποτελούν μια τυπική διεύθυνση στον Παγκόσμιο Ιστό ονομάζονται Ονόματα Χώρου ή Domain Names.

 

 

 

 

 

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΩ ΣΤΟ INTERNET

 

Σήμερα, ο πιο διαδεδομένος τρόπος σύνδεσης ενός υπολογιστή με το διαδίκτυο είναι η χρήση των τηλεφωνικών δικτύων. Η ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής όμως δεν είναι αρκετή για να συνδεθείτε με το διαδίκτυο, μιας και τα τηλεφωνικά δίκτυα είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν αναλογικά και όχι ψηφιακά σήματα που μπορεί να αναγνωρίσει ο υπολογιστής σας. Έτσι είναι απαραίτητη και η χρήση του modem (μόντεμ), που όπως είδαμε είναι μια συσκευή που δίνει τη δυνατότητα στον υπολογιστή σας να επικοινωνεί με άλλους υπολογιστές διαμέσου της τηλεφωνικής γραμμής. Το modem μετατρέπει το ψηφιακό σήμα του υπολογιστή σε αναλογικό, για να μπορέσει να κυκλοφορήσει μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές και, στη συνέχεια, σε ψηφιακό, για να μπορέσει να το αναγνωρίσει ο υπολογιστής που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής.

 

ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

• Η τεχνολογία των δικτύων υποστηρίζει τη σύνδεση των υπολογιστών μεταξύ τους επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά δεδομένων με εύκολο και ασφαλή τρόπο.

• Το διαδίκτυο ή Internet είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο. Οι υπολογιστές συνδέονται μεταξύ τους με τηλεφωνικές και άλλες γραμμές.

• Το διαδίκτυο μάς δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέα, πληροφορίες και βάσεις δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, επιτρέπει τη χρήση πολλών και διαφορετικών εφαρμογών, που έχουν ως στόχο την επικοινωνία.

• Όσον αφορά σε επιχειρησιακές εφαρμογές, το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), εκπαίδευση και επιμόρφωση από απόσταση (e-learning & e-training), και τηλε-εργασία (teleworking).

• Ο Παγκόσμιος Ιστός ή World Wide Web έγινε η πιο δημοφιλής υπηρεσία του διαδικτύου αφού μας επιτρέπει να βλέπουμε όλα τα περιεχόμενα του διαδικτύου σε ένα γραφικό και εύκολο στη χρήση περιβάλλον. Η τεχνολογία του Παγκόσμιου Ιστού παρέχει πληροφορίες που περιλαμβάνουν κείμενο, ήχο, στατικές και κινούμενες εικόνες, ακόμα και video.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ !!!

 

 

1.Όταν διασυνδεθούν μερικοί υπολογιστές μεταξύ τους τότε λέμε ότι αποτελούν ένα  Δ____________

 

2.Τι μπορώ να κάνω χρησιμοποιώντας το internet ;

 

-

-

-

-

-

-

 

 

3.Γιατί έχουν συγκεκριμένη διεύθυνση οι υπολογιστές που είναι συνδεμένοι στο internet; Τι είναι το ip;

 

 

 

 

4.Γιατί για να ανοίξει μια ιστοσελίδα θα πρέπει να γνωρίζω την ακριβή της διεύθυνση ;

 

 

 

5. Για να συνδέσω τον υπολογιστή μου στο internet τι θα χρειαστώ;

 

 

 

6. Μπορεί ο καθένας μας να συνδεθεί στο internet;

 

 

7. Τι είναι φυλλομετρητής (browser); Αναφέρετε μερικούς.

 

 

8. Πως χρησιμοποιείτε εσείς το internet; (Αναφέρετε μερικές ιστοσελίδες που επισκέπτεστε πιο συχνά).