Όψιμο έργο του Σοφοκλή. Η χρονολόγησή του είναι αδύνατη(1510 στίχοι)
Ο Χορός αποτελείται από ντόπιες παρθένες.
Πρόσωπα: Παιδαγωγός, Ορέστης, Ηλέκτρα, Χρυσόθεμη, Κλυταιμνήστρα, Αίγισθος.
Ο Ορέστης μαζί με τον παιδαγωγό του φτάνει στις Μυκήνες και ετοιμάζει το ψέμα του που θα του ανοίξει το δρόμο για εκδίκηση. Αντηχούν από μέσα οι θρήνοι της Ηλέκτρας. Ο Ορέστης κατευθύνεται στον τάφο του πατέρα, όπου κατευθύνεται και η Χρυσόθεμη μαζί με άλλες Μυκηναίες, ύστερα από προτροπή της Κλυταιμνήστρας που είδε ένα κακό όνειρο. Η Ηλέκτρα υποφέρει, γιατί δεν συμβιβάστηκε, όπως η Χρυσόθεμη, με την κατάσταση.
Σε διάλογο που ακολουθεί, η Ηλέκτρα ξεσκεπάζει τη μάσκα της υποκρισίας της μητέρας της, ενώ η συζήτηση περιπλέκεται γύρω από τον Ορέστη, στον οποίο η Ηλέκτρα εναποθέτει τις ελπίδες της. Η Κλυταιμνήστρα παρακαλεί τον Απόλλωνα για να τη σώσει από την εκδίκηση. Τότε φθάνει ο Παιδαγωγός του Ορέστη και ανακοινώνει το θάνατο του σε μια αρματοδρομία στους Δελφούς, γκρεμίζοντας τις ελπίδες της Ηλέκτρας.
Ακολουθεί κομμός. Η επιστροφή της Χρυσόθεμης που βρήκε στον τάφο λουλούδια και μια τούφα μαλλιών, σημάδι πως γύρισε ο Ορέστης, δίνει νέα διάσταση στα πράγματα.
Η Ηλέκτρα βρισκόμενη στον κόσμο των παραισθήσεων και της πλάνης, δεν αντιλαμβάνεται τα πράγματα και αποφασίζει να εκδικηθεί μόνη της, και ζητά τη βοήθεια της Χρυσόθεμης ,που δεν μπορεί να τη δώσει. Φτάνει ο Ορέστης με μια υδρία, που δήθεν περιέχει την τέφρα του ίδιου. Δεν αναγνωρίζει την αδερφή του που αρχίζει έναν συγκινητικό διάλογο με την τέφρα του. Ο Ορέστης συστήνεται και ακολουθεί αγαλλίαση.
Στη συνέχεια ο Ορέστης μπαίνει στο παλάτι και σε λίγο ακούγονται οι φωνές της Κλυταιμνήστρας. Η Ηλέκτρα φωνάζει στον Ορέστη να ξαναχτυπήσει. Μετά από λίγο εμφανίζεται ο Αίγισθος που συλλαμβάνεται από τον Ορέστη και σπρώχνεται στο εσωτερικό για να πεθάνει στο ίδιο μέρος που σκότωσε τον Αγαμέμνονα.........