ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΟΞΕΟΣ - ΑΛΚΑΛΙΜΕΤΡΙΑ

Για τις παρακάτω εργασίες δίνονται:
CH
3COOH Ka = 10-5, HCOOH Ka = 10-4
ηλιανθίνη Ρκ = 3,5, μπλε της βρωμοθυμόλης Ρκ = 7,3,
ερυθρό της κρεσόλης Ρκ
= 8,4 και ερυθρό του μεθυλίου Ρκ = 5

ΕΡΓΑΣΙΑ 1

α) Πόσα ml διαλύματος NaOH 0,1 Μ απαιτούνται για πλήρη εξουδετέρωση 100 ml διαλύματος CH3COOH 0,05 Μ;


β) Πόσο είναι τότε το pH του τελικού διαλύματος;

Επιβεβαίωση απαντήσεων

Επιλέξτε ως άγνωστο διάλυμα το διάλυμα του CH3COOH, ως δείκτη το μπλε της βρωμοθυμόλης και πατήστε «έναρξη». Στην καμπύλη ογκομέτρησης που προκύπτει κάντε κλικ στο ισοδύναμο σημείο και δείτε τις τιμές για τον όγκο του διαλύματος NaOH που προστέθηκε και το pH του διαλύματος σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Το ισοδύναμο σημείο επάνω στην καμπύλη βρίσκεται στο μέσο του κατακόρυφου τμήματός της.

Επαναλάβετε την εργασία 1 επιλέγοντας ένα άλλο οξύ ή έναν άλλο δείκτη.

ΕΡΓΑΣΙΑ 2

α) 100 ml διαλύματος HCOOH άγνωστης συγκέντρωσης, ογκομετρούνται με πρότυπο διάλυμα NaOH 0,1 Μ και δείκτη το μπλε της βρωμοθυμόλης. Τη χρονική στιγμή της χρωματικής αλλαγής είχαν προστεθεί 50 ml από το πρότυπο διάλυμα NaOH. Υπολογίστε τη συγκέντρωση του διαλύματος του HCOOH.


β) Πόσο είναι το pH του τελικού διαλύματος;

Επιβεβαίωση απαντήσεων

Επιλέξτε ως άγνωστο διάλυμα το διάλυμα της HCOOH, ως δείκτη το μπλε της βρωμοθυμόλης και πατήστε «έναρξη». Στην καμπύλη ογκομέτρησης που προκύπτει κάντε κλικ στο ισοδύναμο σημείο και δείτε τις τιμές για τον όγκο του διαλύματος NaOH που προστέθηκε και το pH του διαλύματος σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Το ισοδύναμο σημείο επάνω στη καμπύλη βρίσκεται στο μέσο του κατακόρυφου τμήματός της.

Επαναλάβετε την εργασία 2 επιλέγοντας ένα άλλο οξύ ή έναν άλλο δείκτη.

ΕΡΓΑΣΙΑ 3

Ποιος από τους παρακάτω δείκτες: ηλιανθίνη Ρκ = 3,5, ερυθρό της κρεσόλης Ρκ = 8,4 και ερυθρό του μεθυλίου Ρκ = 5 είναι ο πιο κατάλληλος να χρησιμοποιηθεί στην ογκομέτρηση 100 ml διαλύματος HCl από πρότυπο διάλυμα NaOH 0,1 Μ; (Δίνεται ότι για το ισοδύναμο σημείο απαιτούνται 50 ml διαλύματος NaOH)


Επιβεβαίωση απαντήσεων

Επιλέξτε ως άγνωστο διάλυμα το διάλυμα του HCl, ως δείκτη τον πρώτο στη λίστα και πατήστε «έναρξη». Δείτε αν η χρωματική αλλαγή του διαλύματος αρχίζει μέσα στο κατακόρυφο τμήμα της καμπύλης ογκομέτρησης. Αν όχι, επαναλάβετε επιλέγοντας άλλο δείκτη, έως ότου βρείτε τον κατάλληλο.