Ασκήσεις στα θρησκευτικά
(του Στέφανου Χρ. Παναγιωτόπουλου)

Συμπλήρωσε τα κενά με τη λέξη που ταιριάζει και πάτησε "βαθμολόγηση". Χρησιμοποίησε τη βοήθεια για να σου δοθεί ένα γράμμα της απάντησης, αλλά θα έχεις ποινή στο βαθμό σου!
   έμπρακτη      αγάπη      αγωνίας      αλήθεια      ανάγκη      αναστήθηκε      απειλείται      απελευθέρωσή      αποφασιστικά      αρχίζει      αυτοπαραδίδεται      βλάσφημος      δεμένος      διαφορετικός      εγκαταλείπουν      εκπληρώνονται      εκπρόσωπος      ελεύθερα      εμπόδιο      ζωή      θυμούνται      ισότιμα      κατηγορούν      πρόβαλε      σπλαχνικός      σταύρωσαν      στηρίζονται      υπερασπίστηκε      φως   
Με τον Ευαγγελισμό καινούργια εποχή για την ανθρώπινη ιστορία. Χαρακτηριστικό της: οι παλιές υποσχέσεις του Θεού θα αρχίσουν να . Η Παναγία ως όλων των ανθρώπων έδωσε τη συγκατάθεσή της στο θέλημα του Θεού για το καλό των ανθρώπων. Με την Γέννησή Του φανερώθηκε ότι ο Μεσσίας θα είναι από εκείνον που περίμεναν τότε οι Ισραηλίτες. Μάλιστα η ζωή Του από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ύπαρξής Του.
Ο Χριστός με τις παραβολές έδειξε ότι ο Θεός παραμένει προς όλους και ότι σε αυτόν το Θεό για να διορθωθούν, όσοι παίρνουν λάθος δρόμο στη ζωή τους. Μας δίδαξε να βλέπουμε με κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε , και να προσφέρουμε αγάπη, διότι αυτή η αγάπη κρίνει τον καθένα μας για τώρα και για πάντα.
Με τις πράξεις του ο Ιησούς δέχτηκε τις γυναίκες με τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά και άνοιξε το δρόμο για την τους από κάθε αδικία σε βάρος τους. Μάλιστα στους μεγάλους ως πρότυπα μίμησης τα παιδιά. Δίδαξε ότι η προσκόλληση στον πλούτο μπορεί να γίνει σοβαρό για την αιώνια ζωή και ότι οι άνθρωποι, παρά τον πόνο και τις ταλαιπωρίες τους μπορούν να στην αγάπη του Θεού.
Στο τελευταίο δείπνο με τους μαθητές, τους ζητά να Τον για πάντα μέσα από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Στη Γεθσημανή περνάει στιγμές βαθύτατης και με αξιοπρέπεια στην ένοπλη φρουρά, ενώ οι μαθητές Του Τον κατάμονο. Ο Ιησούς δικάζεται σα ληστής και καταδικάζεται σε θάνατο ως . Επειδή όμως οι ρωμαϊκοί νόμοι δεν προέβλεπαν θάνατο για βλασφημία, αλλάζουν την κατηγορία και Τον ως επαναστάτη κατά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εκβιάζουν τον Πιλάτο, παραπλανούν το λαό και πετυχαίνουν τη σταύρωση του Χριστού.
Ο Ιησούς είχε διδάξει ότι ήταν το του κόσμου, η οδός, η και η . Κάποιοι συνάνθρωποι τότε Τον . Αυτός όμως και συναντήθηκε με τους δικούς Του, με τους μαθητές Του… Νόμιζαν ότι το πρόσωπο και το έργο Του θα έσβηναν πάνω στο σταυρό και στον τάφο· όμως λογάριαζαν χωρίς το Θεό των εκπλήξεων!