Δομημένος Προγραμματισμός
Περιγραφή του μαθήματος
Το μάθημα "Δομημένος Προγραμματισμός" διδάσκεται στην Γ' τάξη του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑΛ. Η διδιασκαλία του μαθήματος γίνεται σε 5 συνολικά ώρες διδασκαλίας κάθε εβδομάδα, απ' τις οποίες 3 είναι οι ώρες που αφιερώνονται στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος και 2 στο εργαστηριακό μέρος. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, πρόκειται για το ένα από τα δύο μαθήματα ειδικότητας στα οποία εξετάζονται οι μαθητές της Γ' τάξης του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑΛ που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Το διδακτικό αντικείμενο του μαθήματος αφορά τις βασικές αρχές του Δομημένου Προγραμματισμού (Structural Programming) που αποτελούν τη βάση για όλα τα νεότερα και πιο εξελιγμένα είδη προγραμματισμού, ενώ χρησιμοποιούνται απ' όλες τις διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού όπως η 'C', 'Pascal', 'Java', 'Visual Basic' κλπ.
Το σχολικό βιβλίο
Τα πρώτα επτά (7) κεφάλαια του σχολικού βιβλίου, αφιερώνονται στην καλυψη του θεωρητικού μέρους, ενώ απ' το όγδοο κεφάλαιο ξεκινά η εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού Pascal η οποία χρησιμοποιείται για το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος.
Περιβάλλοντα προγραμματισμού σε Pascal
Η Pascal είναι μια εξαιρετικά δομημένη, ακριβής και "δυνατή" γλώσσα προγραμματισμού για την δημιουργία εκτελέσιμων προγραμμάτων για ένα μεγάλο φάσμα εφαρμογών. Για τις ανάγκες διδασκαλίας της Γλώσσας προγραμματισμού Pascal επαρκούν απλά περιβάλλοντα προγραμματισμού που μπορούν να βρεθούν ελεύθερα στο διαδικτυο. Τα πιο σημαντικά απ' αυτά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εργαστήριο του δομημένου προγραμματισμού, είναι :
•
Διερμηνευτής Γλώσσας : Πρόκειται για ένα απλό εξελληνισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού με το οποίο μπορεί κάποιος να ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα στον Δομημένο Προγραμματισμό.
•
PAME : Ένα αρκετά καλό και εύχρηστο εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού από τον Γιώργο Σαμαρτζίδη.
•
Free Pascal (FPC) : Πρόκειται για ένα ισχυρό περιβάλλον προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα ικανό να εκτελεστεί σε πολλές πλατφόρμες λειτουργικών συστημάτων. Ο μεταγλωττιστής της Free Pascal είναι πλήρως συμβατός με την έκδοση 7.0 της Borland Pascal, μια επαγγελματική έκδοση της γλώσσας η οποία - τουλάχιστον για το λειτουργικό σύστημα DOS - καθιέρωσε την Pascal στο χώρο του προγραμματισμού εφαρμογών. Θα πρέπει βέβαια να κάνετε λήψη του περιβάλλοντος που αφορά το δικό σας λειτουργικό σύστημα. Αν έχετε Windows, μπορείτε να κάνετε λήψη του αρχείου "fpc-2.6.2.i386-win32.exe" το οποίο δουλεύει υπέροχα τόσο στις εκδόσεις των windows των 32 bit αλλά και των 64 bit.
•
Lazarus : Αν θέλετε να ασχοληθείτε με προγραμματισμό σε Pascal για την δημιουργία παραθυρικών εφαρμογών, μπορείτε να κατεβάσετε το "lazarus". Πρόκειται για ένα προγραμματιστικό περιβάλλον για οπτικό προγραμματισμό (visual programming) που αναπτύχθηκε απ' την ίδια κοινότητα προγραμματιστών που διαθέτει και την free pascal. Αυτό το περιβάλλον προγραμματισμού ακολουθεί τις αρχές οπτικού προγραμματισμού που πρωτοκαθιέρωσε το πολύ διαδεδομένο και πανίσχυρο περιβάλλον ταχύτατης ανάπτυξης παραθυρικών εφαρμογών (RAD - Rapid Application Development) γνωστό ως Delphi (επίσης της Borland και αργότερα της Inspire). Ωστόσο, για τον οπτικό προγραμματισμό σε Delphi ή lazarus, δεν αρκεί μόνο να μάθετε την Pascal, αλλά απαιτείται να γνωρίζετε πολλά πράγματα για τον τρόπο και τις τεχνικές του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται ευρέως σε παραθυρικά λειτουργικά συστήματα. Για το λόγο αυτό, το lazarus (όπως και το Delphi) δεν προτείνεται για τα πρώτα βήματα στον Δομημένο Προγραμματισμό.
Άλλα βοηθήματα απ' το διαδίκτυο
Πέρα απ' το σχολικό βιβλίο, αν ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο, θα βρει αρκετά βοηθήματα στον Δομημένο Προγραμματισμο, τόσο Ελληνικά, όσο και ξενόγλωσσα. Παρακάτω δίνονται ορισμένα απ' αυτά :
•
Λύσεις των Ασκήσεων : Ένα e-book σε μορφή pdf, με όλες τις απαντήσεις και τις λύσεις στις ερωτήσεις και στις ασκήσεις που υπάρχουν στο τέλος κάθε κεφαλαίου του σχολικού βιβλίου.
•
To Σχολικό Βιβλίο του Δομημένου Προγραμματισμού : Πρόκειται για το σχολικό βιβλίο του δομημένου προγραμματισμού σε ηλεκτρονική μορφή, που έχει όμως σημειωμένα τα ΣΙΣ ( και όχι ΣΟΣ, δηλαδή Σημεία Ιδιαίτερης Σημασίας) από τον καθηγητή πληροφορικής του ΕΠΑΛ Σαλαμίνας κ. Ιωάννη Γκίνη. (Προσοχή : η σήμανση των ΣΙΣ, δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να εγκαταληφθούν όλα τα υπόλοιπα, τα οποία επίσης έχουν τον δικό τους ερμηνευτικό ρόλο στην συνολική κατανόηση).
•
Φυλλάδια επανάληψης κεφαλαίων 1-3, 4, 5-7 και 8-13, σε μορφή pdf, που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου.
•
Φυλλάδιο 1 και Φυλλάδιο 2 με πληθώρα ερωτήσεων και ασκήσεων που έχουν συγκεντρωθεί από το forum του Δομημένου Προγραμματισμού στο Στέκι των Πληροφορικών.
Παρουσιάσεις του θεωρητικού μέρους σε Power Point
Ως καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ-20 στο 1ο ΕΠΑΛ Σερρών, δίδαξα για αρκετά χρόνια αυτό το μάθημα. Για την διδασκαλία του μαθήματος έφτιαξα μια σειρά παρουσιάσεων σε PowerPoint και μια σειρά από φύλλα εργασιών κυρίως για την διδασκαλία των πρώτων κεφαλαίων που καλύπτουν κυρίως το θεωρητικό μέρος του μαθήματος. Τι παρουσιάσεις μπορείτε να τις κατεβάσετε απ' τους παρακάτω συνδέσμους, σε μορφή pps :
On-Line Φύλλα ασκήσεων - εργασιών αυτοαξιολόγησης
Τα φύλλα ασκήσεων και εργασιών κατασκευάστηκαν σε μορφή HTML, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν on-line μέσα από κάποιο διακομιστή. Χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για να μπορέσουν οι μαθητές να αυτοαξιολογήσουν τις γνώσεις τους και όχι για κάποιου είδους ενδιάμεσης ή τελικής αξιολόγησης. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν ασκήσεις - ερωτήματα απ' τη σειρά ερωτημάτων - ασκήσεων ανακεφαλαίωσης του βιβλίου ενώ και οι ασκήσεις ομοίως επιλέχθηκαν κατά την ίδια λογική.
Μπορείτε να κατεβάσετε ένα συνολικό συμπιεσμένο αρχείο 'test_domprog' τύπου rar, με όλους τους φακέλους που περιέχουν τα φύλλα ασκήσεων. Μπορείτε όμως να εκτελέσετε και on-line, το καθένα ξεχωριστά από τους παρακάτω συνδέσμους :
Άλλες χρήσιμες πληροφορίες
Τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων προηγούμενων ετών μπορείτε να τα κατεβάσετε απ' την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας : http://www.minedu.gov.gr/anazitisi-thematon-panelliniwn-eksetaseon.html. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε και τις λύσεις των θεμάτων μέσω μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο.
Η εξεταστέα Υλη του μαθήματος του Δομημένου Προγραμματισμού για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2013, καθορίστηκε απ' το ΦΕΚ 2400/29-08-2012/τ.2.