Eθισμός στο Διαδίκτυο είναι η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου που παρεμβαίνει στην προσωπική ζωή. Στις μέρες μας έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook), ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες τους όπως, την προσωπική τους υγεία, να  γευματίσουν, με αποτέλεσμα να έχουν άγχος, ένταση και θυμό που οδηγεί πολλές φορές ακόμα και στη βία και να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα .

Με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Μάιο του 2009, επιστήμονες από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας τόνισαν ότι ενώ στη χώρα μας η χρήση του Internet δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο στις προηγμένες δυτικές χώρες, έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εθισμού στο Διαδίκτυο (8,2 %). Ειδικότερα οι ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο για εθισμό είναι οι έφηβοι και οι φοιτητές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εθισμού στο Διαδίκτυο είναι ένας Έλληνας 17χρονος ο οποίος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας διότι μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης του με  τυχερά παιχνίδια στο Internet πίστεψε ότι έχασε σε διαδικτυακό παιχνίδι 17.000 ευρώ. Η υπόθεσή έγινε γνωστή στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και χρειάστηκε τη βοήθεια ψυχολόγων για να πειστεί ότι δεν έχασε το ποσό αυτό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, χωρίς πανικό και ενοχές , για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα,  που τείνει να γίνει η μάστιγα της εποχής μας, μπορούμε να το συζητήσουμε με άτομα που εμπιστευόμαστε (π.χ. γονείς, κηδεμόνας, φίλοι) και να  απευθυνθούμε σε ειδικούς ψυχικής υγείας, εξειδικευμένους στον «Εθισμό στο διαδίκτυο», όπως επίσης και σε Ειδικές μονάδες, ιατρεία, και συλλόγους «απεξάρτησης» για παροχή βοήθειας και συμβουλών.

 

«Εθισμός στο Διαδίκτυο»