Συμβουλές για ασφαλές σερφάρισμα:
- Μην κάνετε χρήση του διαδικτύου πολλές ώρες.
- Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.
- Μην γνωστοποιείτε σε άγνωστους μέσω του διαδικτύου τα στοιχεία επικοινωνίας σας (e-mail, αριθμούς τηλεφώνων) καθώς και την διεύθυνση της κατοικίας σας, του σχολείου σας κ.λ.π.
- Μην αποκαλύπτετε τα προσωπικά σας στοιχεία π.χ. τον αριθμό της ταυτότητά σας καθώς και λεπτομέρειες τις προσωπικής σας ζωής σε άλλους χρήστες στο Internet.
- Στην περίπτωση που νιώσετε άβολα είτε διαβάζοντας κάποιο μήνυμα είτε συνομιλώντας στο διαδίκτυο, κλείστε τη σύνδεση και αμέσως ενημερώστε τους γονείς σας για ό,τι είδατε ή διαβάσατε.
- Ποτέ μη δεχτείτε να συναντήσετε αγνώστους που γνωρίσατε στο Διαδίκτυο. Εάν θελήσετε να συναντήσετε κάποιον, φροντίστε η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο και με τη συνοδεία του ενός γονέα ενός ενήλικα τον οποίο εμπιστεύεσαι.
- Να αποφεύγετε τις ιστοσελίδες για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις είναι για να μας προστατεύουν.
- Mην ανοίγετε ηλεκτρονικά μηνύματα που λάβατε από αγνώστους καθώς και τα συνημμένα αρχεία που τυχόν έχουν. Πολλά απ’ αυτά είναι ιοί ή Δούρειοι Ίπποι και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον υπολογιστή σας.
- Μην χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο διαδίκτυο. Πολλά από αυτά δεν είναι ασφαλή, ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.
- Να είστε επιφυλακτικοί σε ότι διαβάζετε στους διάφορους δικτυακούς τόπους του διαδικτύου.
- Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων κλπ και μην δίνετε ποτέ στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.
- Τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (Μουσική, Λογοτεχνία, Κινηματογράφος – Video κλπ) όπως και τα προγράμματα υπολογιστών (εκτός από το Ελεύθερο λογισμικό) προστατεύονται και η διανομή τους μέσω του διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.
- Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιοδήποτε τρόπο σε χρήστες ή ομάδες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και της δικτυακής κοινότητας γενικότερα πρέπει να χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα στοιχεία: Να μην έχουν υβριστικό χαρακτήρα , να μην σχετίζονται με παράνομες πράξεις και να μην περιέχουν ψευδείς πληροφορίες.
- Καλό είναι να υπάρχει στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό προστασίας.
Συμβουλές για ασφαλές σερφάρισμα