5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Το  4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) έλαβε χώρα τηντην Πέμπτη 3, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 με μεγάλη επιτυχία. Στο Ηράκλειο, στο Αγρίνιο, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στη Μυτιλήνη, στην Ξάνθη, στην Πάτρα, στη Ρόδο και στα Χανιά, 5792 μαθητές και 669 εκπαιδευτικοί, από 330 σχολεία εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν 609 ψηφιακά έργα,τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στα τοπικά ιστολόγια του Φεστιβάλ (http://www.digifest.info/contact). Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με την υποστήριξη  συλλόγων και ενώσεων πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, ΕΠΥ, ΕΤΠΕ) και τοπικών φορέων (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κτλ).

 

 Το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο, στο Αγρίνιο, στα Ιωάννινα, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στη Μυτιλήνη, στην Ξάνθη, στην Πάτρα, στη Ρόδο, στα Χανιά και σε όσες πόλεις δηλώσουν συμμετοχή μέσω των σχολικών τους συμβούλων πληροφορικής,τηνΠέμπτη 2, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Απριλίου 2015. Η κοινή μέρα όλων των πόλεων θα είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου, όταν στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν όλες οι πόλεις με τηλεδιάσκεψη.

 

 

Στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στα μαθήματα Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις βιωματικές δράσεις του Γυμνασίου, στο μάθημα Ερευνητικές Εργασίες (Project) των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και στο μάθημα Ειδική Θεματική Δραστηριότητα (ΕΘΔ) των ΕΠΑΛ. Είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε κάποια Σχολική δραστηριότητα (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.α.) ή σε κάποιο διαθεματικό/διεπιστημονικό σχέδιο συν-εργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

 

Προϋπόθεσησυμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλαποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικήςστην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

 

Μπορεί να λάβει μέρος κάθε σχολείο από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα της περιοχής που βρίσκεται,με την επισήμανση ότι η οργάνωση του Φεστιβάλ δεν μπορεί να καλύψει έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

 

Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:

 

α) της ανάδειξης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και της παρουσίασης της εργασίας τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,

 

β) της ενημέρωσης και της διάδοσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων και

 

γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.

 

Γι? αυτό το λόγο το Μαθητικό Φεστιβάλδεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

 

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που μαζί με τους μαθητές τους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα www.digifest.info για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής (http://www.digifest.info/requirements). Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στην  τοπική οργανωτική επιτροπή της πόληςστην οποία  επιθυμείτε να παρουσιαστεί η δουλειά των μαθητών. (http://www.digifest.info/contact).