ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

   

φιλολογικά

   

διάλειμμα

   

ταυτότητα

   

επικοινωνία

   

σύνδεσμοι

   

stava

 

Βασίλης Συμεωνίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

συνεργασίες συναδέλφων

επιμέλεια: Παπαγγελή Χριστίνα

 

Εργασία και χαρά

Απόσπασμα από κείμενο της Αμαντας Μιχαλοπουλου στην Καθημερινή 08/02/2004

 

Αντί του παραδοσιακού γεύματος εργασίας, η γραμματέας παραλαμβάνει μικρά, ελαφρά, υγιεινά σνακ που κόβουν την εργασιακή μέρα στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα, στηλώνοντας τον προϊστάμενό της και την ίδια έως το βράδυ. Και τότε, την ώρα τού πάλαι ποτέ οικογενειακού δείπνου, σύμπασα η ομάδα εργασίας γεύεται το τελευταίο γεύμα της ημέρας υπό το φως των κεριών.

Την τελευταία δεκαετία, είδαμε δύο εντελώς διαφορετικές εργασιακές πολιτικές να εμφανίζονται και να συγκρούονται με πάταγο: η μία ήταν περισσότερο μελλοντολογική, ονομάστηκε τηλεεργασία και ορκίστηκε να μας ξαναφέρει στο σπίτι – σε ποιο σπίτι, όμως; Σε ένα διαμέρισμα με πολύπριζα, ISDΝ και φωτισμό φθορίου, άρτια οργανωμένο ως γραφείο• το άνδρο του ελεύθερου επαγγελματία. Η άλλη τάση ήταν η αναπλήρωση. Η εργασία, όπως και στη διαφήμιση με τα υγιεινά σνακ, αναπληρώνει τον οικογενειακό χρόνο, τη διασκέδαση, τις φιλικές σχέσεις, ακόμη και τον ύπνο. «Η τέχνη του μεσημεριανού ύπνου στους χώρους εργασίας» είναι ένα εγχειρίδιο που πρεσβεύει ότι ο σύντομος ύπνος στο χώρο της δουλειάς αυξάνει την παραγωγικότητα. Στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης σχεδιάζουν ήδη καθίσματα γραφείου που εγγυώνται καλύτερη ανάπαυση εν ώρα εργασίας και οι Αμερικανοί που βιάζονται πάντα να μετατρέπουν τις τάσεις σε εθνικές γιορτές θεσμοθέτησαν την εθνική ημέρα απογευματινού ύπνου στην εργασία (8 Απριλίου). Μια ιταλική εταιρεία προμηθεύει ήδη στους εργαζομένους κουκέτες σιέστας. Ακούγεται εντελώς γιαπωνέζικο, αλλά έχουμε παράδοση στο να ασπαζόμαστε μεσογειακές συνήθειες που έχουν πρώτα καθαγιαστεί από το Χάρβαρντ και τους ερευνητές νευρολογίας...

Μια άλλη τάση (που προβλέπεται να την ασπαστούμε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από την εργασία με ανθρώπινο πρόσωπο) είναι τα πάρτι μετά τη δουλειά – ένα ολόκληρο πακέτο προϊόντων που κρατάνε τους εργαζομένους μακριά από το σπίτι.

Στη Γερμανία το πάρτι «πέντε με επτά» είναι μια νέα επαγγελματική συνήθεια που στοχεύει στη χαρούμενη συναδελφική αποσυμπίεση με ποτό και χορό. Άλλα σχετικά προϊόντα είναι τα ευρωπαϊκά πακέτα «Take it easy», μασάζ σώματος σε ινστιτούτα για εργαζομένους που καταρρέουν. Αυτή η πραγματικότητα (εργαζόμενοι που καταρρέουν) μαζί με την ακριβώς αντίθετή της (ανεργία) είναι η μόνη εργασιακή συνθήκη που ξέρουμε. Όσοι εργάζονται πολύ ξοδεύουν τα λεφτά τους για να συνέλθουν. Όσοι δεν έχουν δουλειά πιστεύουν πως δεν θα συνέλθουν ποτέ.

 

Ερωτήσεις

 

Να αποδώσετε σ’  ένα πολύ συνοπτικό κείμενο (60-80 λέξεις) το περιεχόμενο του παραπάνω άρθρου.

Σχολιάστε τον τίτλο.

Στη σύγχρονη εποχή, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας και της οικονομίας, πολλές αλλαγές συντελούνται στο χώρο της εργασίας. Σε μια γραπτή εισήγηση σας προς τη Βουλή των Εφήβων περιγράψτε σύντομα το νέο «εργασιακό τοπίο» και αναφερθείτε στους τρόπους αντιμετώπισης των νέων συνθηκών α) από το άτομο β) από την πολιτεία. (350 – 400 λέξεις)

 

 

 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 

α) αλλαγές στην αγορά εργασίας

- Εξαφάνιση παραδοσιακών επαγγελμάτων (+παραδείγματα)

- Εμφάνιση καινούργιων επαγγελμάτων

  ß ζήτηση επαγγελμάτων με υψηλό δείκτη εξειδίκευσης

κορεσμός κάποιων επαγγελμάτων (+παραδείγματα)

- Νέες μορφές εργασίας και εργασιακών σχέσεων: τηλεργασία, μερική απασχόληση.

- Νέα τεχνολογία, νέες γνώσεις: όχι πια εργαζόμενοι αλλά απασχολούμενοι/ απασχολήσιμοι/ αλλαγή απασχόλησης στη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής.

 

 

 

 

 

 

ανεργία

β)

à Δυσκολία του νέου να προσαρμοστεί στις ραγδαίες εξελίξεις.

- προσεκτική επιλογή επαγγέλματος

(ασφαλή κριτήρια, ΣΕΠ, γνώση της αγοράς εργασίας)

- πολλά προσόντα και δεξιότητες.

- δια βίου εκπαίδευση

(συνεχής κατάρτιση, σεμινάρια)

 

 

γ)

αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας

- Αναπτυξιακή λογική (ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής/ παροχή επαρκούς επαγγελματικής και τεχνικής κατάρτισης.)

- Αναβάθμιση του ΣΕΠ / προγράμματα επιμόρφωσης.

- Σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή.

 

 

- νομοθετικό πλαίσιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων

- μείωση των ωρών εργασίας

- μείωση των ορίων συνταξιοδότησης

- πάταξη της πολυθεσίας

 

μακροπρόθεσμα μέτρα

 

 

 

 

 

 

 

βραχυπρόθεσμα μέτρα

 

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2012.