TAMVAKIS.jpg

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

        Αυτή η εργασία, δημιουργήθηκε έπειτα από αίτηση της ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ και υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του καθηγητή  κ. Ιωάννη Ιωαννίδη, προκειμένου να αποδειχθεί, ή μελωδικότητα της Ελληνικής ομιλίας.

Πράγματι,  η εργασία αυτή αποδεικνύει, ότι όταν μιλάμε δεν χρησιμοποιούμε μόνο αλλαγές εντάσεως, αλλά και συχνότητας, ιδίως στις τονισμένες συλλαβές, όπου συνήθως η συχνότητα είναι αυξημένη. Αυτές οι διαφορές συχνοτήτων, είναι δυνατό να ερμηνευτούν και ως διαφορές ημιτονίων, ώστε να γίνει πιο σαφές το συμπέρασμα της εργασίας αυτής.

        Στην αρχή της εργασίας, θα εξηγηθεί μαθηματικά ο τύπος, όπου θα εξάγεται η απόσταση των συχνοτήτων σε ημιτόνια.

        Αμέσως μετά θα παρατεθεί προς ανάλυση, μια φράση ηχογραφημένη στις 24/5/1994, από το δελτίο ειδήσεων του MEGA CHANNEL, με ομιλητή τον Νίκο Χατζηνικολάου.

        Η φράση αυτή, θα παρουσιαστεί και ως κυματομορφή, όπως επίσης και οι λέξεις, όπου αποτελούν την φράση.

        Αμέσως μετά, αρχίζει το κύριο μέρος της εργασίας, αφού θα παρουσιαστούν ένα ένα ξεχωριστά, τα φωνήεντα όλης της φράσης αναλυμένα, όπου και θα συνοδεύονται το καθένα με την κυματομορφή όπου θα τους αντιστοιχεί.

        Επειδή όλες οι κυματομορφές που θα αντιστοιχούν στα φωνήεντα, θα έχουν τον ίδιο βαθμό μεγέθυνσης, μπορούμε να πάρουμε ως βάση χρόνου, το χρόνο που χρειάζεται για να λάβει χώρα η κυματομορφή του κάθε φωνήεντος, οπότε η συχνότητα του κάθε φωνήεντος θα βγαίνει από τον αριθμό των περιόδων του κύματος, που θα φαίνεται κάθε φορά.

        Επειδή όμως, σε κάθε κυματομορφή φωνήεντος, η κυματομορφή δεν ξεκινά σε αρχή περιόδου, ούτε  τελειώνει σε τέλος περιόδου, θα πρέπει να υπολογιστεί και πόσο μέρος περιόδου, φαίνεται στην αρχή και στο τέλος της κυματομορφής.

        Γι' αυτό τον λόγο για κάθε φωνήεν, θα παρατίθενται δύο επιπλέον κυματομορφές, στις οποίες θα φαίνονται σημειωμένες, οι περίοδοι που κόβονται στην αρχή και στο τέλος της κύριας κυματομορφής, αντίστοιχα, ώστε να είναι δυνατή, η ακριβής μέτρηση του ποσού των περιόδων που θα φαίνονται, στην κύρια κυματομορφή.

        Αφού, λοιπόν, θα ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των περιόδων του κάθε φωνήεντος, ώς προς μια σταθερή βάση χρόνου, θα μπορέσουμε έπειτα να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους αριθμούς, ώστε αντικαθιστώντας τους στον τύπο, τον οποίο θα έχουμε αποδείξει, να εξάγουμε τις διαφορές ημιτονίων για κάθε φωνήεν, και να δημιουργήσουμε πίνακες, όπου θα φαίνονται αυτές οι αποστάσεις, οι οποίες και μας ενδιαφέρουν στην εργασία αυτή.

        Επίσης θα ακολουθήσει απόδειξη του ότι τα φωνήεντα έχουν διαφορετικές διάρκειες όπου συνήθως την μεγαλύτερη διάρκεια την έχει το τονισμένο φωνήεν.

        Η παραπάνω διαδικασία θα εφαρμοστεί στην συνέχεια και σε άλλα δείγματα, φράσεις ή λέξεις.

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΗΜΙΤΟΝΙΩΝ ΤΩΝ ΦΩΝΗΕΝΤΩΝ, ΜΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.

 

        Όπως ξέρουμε, όταν μια συχνότητα διπλασιαστεί, λέμε ότι έχει με την προηγούμενη, απόσταση οκτάβας.

        Δηλαδή αν Β είναι η βασική συχνότητα, και ΣΝ είναι η Συχνότητα Νότας η οποία απέχει μια οκτάβα από την Β, τότε έχουμε:

ΣΝ = Β*2  Τύπος Α'

        Όμως, όπως επίσης ξέρουμε, η οκτάβα διαιρείτε σε δώδεκα ημιτόνια, άρα αν θέλουμε να βρούμε, ποιά είναι εκείνη η συχνότητα, η οποία απέχει Χ ημιτόνια από την βασική τότε ο τύπος Α' τροποποιείται ως εξής:

ΣΝ = Β*2Χ/12  Τύπος Β'

        Για απόσταση οκτάβας, το Χ στον παραπάνω τύπο θα γίνει 12, αφού η οκτάβα έχει 12 ημιτόνια, και τότε ο εκθέτης ισούται με την μονάδα, οπότε στην περίπτωση της οκτάβας ο Τύπος Β' ισούται με τον Τύπο Α'. Επίσης, όπως άλλωστε φαίνεται από τον Τύπο Β', από τον παρανομαστή του εκθέτη, εξαρτάται σε πόσα μέρη θεωρούμε ότι χωρίζεται η οκτάβα, όπου στην περίπτωσή μας είναι δώδεκα.

        Παράδειγμα:

        Ζητείται συχνότητα ΣΝ μιας νότας, η οποία θα απέχει 7 ημιτόνια Χ=7, πάνω από την βασική νότα Ντο (κλειδί Σολ με μια βοηθητική γραμμή κάτω από το πεντάγραμμο)Β=Ντο=264Hz.

        Λύση:

        ΣΝ = 264*27/12 => ΣΝ = 264*1,49830707688 =>

        ΣΝ = 395,55304...

 

Οπότε, εφόσον Ντο=264 και Χ=7 => Σολ=395,55304...

 

        Εμείς, όμως, θέλουμε ξέροντας την συχνότητα ΣΝ και την βασική συχνότητα Β, να βρίσκουμε την διαφορά ημιτονίων μεταξύ τους. Στην ουσία δηλαδή, να βρίσκουμε την απόσταση σε ημιτόνια, δύο διαφορετικών συχνοτήτων, οπότε ο Τύπος Β' πρέπει να λυθεί ως προς Χ, και αυτό γίνεται με τα ακόλουθα βήματα:

 

type

 

        Με την χρήση του παραπάνω τύπου, θα βρίσκουμε την απόσταση σε ημιτόνια, δύο συχνοτήτων αντικαθιστώντας την μία στην μεταβλητή ΣΝ, και την άλλη στην μεταβλητή Β, οπότε θα ξέρουμε πόσα Χ ημιτόνια, απέχει η μία συχνότητα ΣΝ από την άλλη συχνότητα, που θα αναπαριστά την βασική Β.

        Οι συχνότητες αυτές, δεν είναι, φυσικά, ανάγκη να είναι Hertz, δηλαδή αριθμός περιόδων ανά δευτερόλεπτο, αλλά μπορεί να είναι και αριθμός περιόδων ανά μια σταθερή μονάδα χρόνου, η οποία σταθερή μονάδα χρόνου στην προκειμένη περίπτωση είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να λάβει χώρα η κυματομορφή κάθε φωνηέντου, όπου λόγω του ίδιου βαθμού μεγέθυνσης, των κυματομορφών των φωνηέντων αυτός ο χρόνος είναι σταθερός.

 

ΠΆΡΑΘΕΣΗ ΦΡΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

ΣΥΝΟΔΕΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΥΜΑΤΟΜΟΡΦΕΣ.

 

ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΜΙΣΕΙΣ
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛ'ΜΑΖΙ:

image002

Σχήμα 1

 

        Στο παραπάνω σχήμα, βλέπουμε την φράση η οποία πρόκειται να αναλυθεί στην συνέχεια της εργασίας.

        Παρατηρείστε ότι ή λέξη ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ έχει γραφτεί ως ΔΙΑΦΜΙΣΕΙΣ, αυτό δεν έχει γίνει τυχαία, αφού το πρώτο φωνήεν της λέξης (Ι), ο εκφωνητής το πρόφερε με πολύ μικρή διάρκεια, περίπου όπως το προφέρουμε, στην λέξη "γιαγιά". Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται μη μετρήσιμο.

        Επίσης, παρατηρείστε ότι λείπει το φωνήεν (Η) ανάμεσα από τα σύμφωνα (ΦΜ), πράγμα που επίσης δεν έγινε τυχαία αφού ο εκφωνητής, πράγματι δεν το πρόφερε καθόλου.

        Ακόμα, άξιο παρατήρησης, είναι το γεγονός, ότι στην προτελευταία λέξη, (ΠΑΛΙ), λείπει το τελευταίο φωνήεν, αφού ο εκφωνητής, πρόφερε  αυτό το φωνήεν με τόσο μικρή διάρκεια ώστε στην ουσία, ένωσε τις δύο τελευταίες λέξεις, όπως φαίνεται στην φράση, (ΠΑΛ'ΜΑΖΙ).

        Συνεχίζουμε με παράθεση των λέξεων. Οι διαφορές πλάτους στις κυματομορφές σημαίνουν διαφορές εντάσεων:

 

 

 

ΜΙΚΡΗ:

image004

 

ΔΙΑΚΟΠΗ:

image006

 

ΓΙΑ:

image008

 

ΔΙΑΦΜΙΣΕΙΣ:

image010

 

ΑΜΕΣΩΣ:

image012

 

ΜΕΤΑ:

image014

 

ΚΑΙ:

image016

 

ΠΑΛΙ:

image018

 

ΜΑΖΙ:

image020

 

        Σ'αυτό το σημείο τελειώνει η παράθεση των λέξεων.

Οι επόμενες 20 σελίδες παρουσιάζουν ένα ένα τα φωνήεντα της όλης φράσης, συνοδευμένα από τρείς κυματομορφές το κάθε ένα.

 

 

        Η πρώτη κυματομορφή, κάθε φορά, είναι εκείνη που θα χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί το ποσό των περιόδων, δηλαδή, θα λέγαμε, η κύρια κυματομορφή και έχει χαρακτήρα δειγματοληπτικό.

        Η υπόλοιπες δύο κυματομορφές, χρησιμοποιούνται για να μετρηθούν τα ποσά των κομμένων περιόδων που φαίνονται στις άκρες αριστερά και δεξιά, της κύριας κυματομορφής.

        Δηλαδή, η δεύτερη κυματομορφή, είναι παρμένη λίγο πριν από την κύρια, και η τρίτη λίγο μετά, ώστε να φαίνεται ολοκληρωμένη σε κάθε περίπτωση η περίοδος που κοβόταν στην κύρια, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν ακριβής μετρήσεις, που όμως λόγω ελαχίστων ατελειών του σχεδιαστικού προγράμματος που χρησιμοποιήθηκε, σε συνδυασμό με τις μικρές ατέλειες αναπΆραγωγής των κυματομορφών στον επεξεργαστή κειμένου, και τις μικρό-ατέλειες του εκτυπωτή, μπορεί να αποκλίνουν οπτικά στην παρούσα εργασία ελάχιστα, δηλαδή σφάλμα της τάξης του μισού χιλιοστού, γεγονός που δεν αλλοιώνει την αξιοπιστία της εργασίας, αφού τόσο μικρά σφάλματα δεν έχουν επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα, και ως εκ τούτου είναι ανάξια λόγου.

        Επίσης, όπως προ είπαμε, η παρακάτω κυματομορφές έχουν όλες τον ίδιο βαθμό μεγέθυνσης, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η σύγκρισή τους, αφού ο χρόνος που χρειάζεται για να λάβουν χώρα τα δείγματα που θα παρουσιαστούν, είναι σταθερός.

 

 

 

Μ(Ι)ΚΡΗ:

image022

Σχήμα 3,1

 

image024

Σχήμα 3,1,α

 

image026

Σχήμα 3,1,β

 

        Στο σχήμα 3,1 διακρίνονται 3 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,1,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,1 αποτελεί το 1,34cm/4,15cm=0,3229 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,1,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,1 είναι το 1,31cm/4,05cm=0,3235 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,1 διακρίνονται: 3,6464 περίοδοι.

 

 

ΜΙΚΡ(Η):

image028

Σχήμα 3,2

 

image030

Σχήμα 3,2,α

 

image032

Σχήμα 3,2,β

 

        Στο σχήμα 3,2 διακρίνονται 5 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,2,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,2 αποτελεί το 1,4cm/2,6cm=0,5385 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,2,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,1 είναι το 1cm/2,5cm=0,4 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,2 διακρίνονται: 5,9285 περίοδοι.

 

 

Δ(Ι)ΑΚΟΠΗ:

image034

Σχήμα 3,3

 

image036

Σχήμα 3,3,α

 

image038

Σχήμα 3,3,β

 

        Στο σχήμα 3,3 διακρίνονται 4 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,3,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,3 αποτελεί το 1,58cm/3,12cm=0,9801 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,3,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,1 είναι το 1,44cm/3,04cm=0,4737 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,3 διακρίνονται: 4,9801 περίοδοι.

 

 

ΔΙ(Α)ΚΟΠΗ:

image040

Σχήμα 3,4

 

image042

Σχήμα 3,4,α

 

image044

Σχήμα 3,4,β

 

        Στο σχήμα 3,4 διακρίνονται 4 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,4,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,4 αποτελεί το 1,48cm/3,3cm=0,4485 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,4,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,4 είναι το 3,3cm/3,5cm=0,9429 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,4 διακρίνονται: 4,3914 περίοδοι.

 

 

ΔΙΑΚ(Ο)ΠΗ:

image046

Σχήμα 3,5

 

image048

Σχήμα 3,5,α

 

image050

Σχήμα 3,5,β

 

        Στο σχήμα 3,5 διακρίνονται 3 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,5,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,5 αποτελεί το 2,18cm/2,98cm=0,7315 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,5,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,5 είναι το 1,45cm/4,26cm=0,3404 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,5 διακρίνονται: 4,0719 περίοδοι.

 

 

ΔΙΑΚΟΠ(Η):

image052

Σχήμα 3,6

 

image054

Σχήμα 3,6,α

 

image056

Σχήμα 3,6,β

 

        Στο σχήμα 3,6 διακρίνονται 3 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,6,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,6 αποτελεί το 0,95cm/3,56cm=0,2669 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,6,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,6 είναι το 2,92cm/3,98cm=0,7337 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,6 διακρίνονται: 4,0006 περίοδοι.

 

 

ΓΙ(Α):

image058

Σχήμα 3,7

 

image060

Σχήμα 3,7,α

 

image062

Σχήμα 3,7,β

 

        Στο σχήμα 3,7 διακρίνονται 3 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,7,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,7 αποτελεί το 2,02cm/4,25cm=0,4753 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,7,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,7 είναι το 4,28cm/4,43cm=0,9661 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,7 διακρίνονται: 3,4414 περίοδοι.

 

 

Δ(ΙΑ)ΦΜΙΣΕΙΣ:

image064

Σχήμα 3,8

 

image066

Σχήμα 3,8,α

 

image068

Σχήμα 3,8,β

 

        Στο σχήμα 3,8 διακρίνονται 2 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,8,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,8 αποτελεί το 3,42cm/4,16cm=0,8221 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,8,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,8 είναι το 3cm/4,4cm=0,6818 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,8 διακρίνονται: 3,5039 περίοδοι.

 

 

ΔΙΑΦΜ(Ι)ΣΕΙΣ:

image070

Σχήμα 3,9

 

image072

Σχήμα 3,9,α

 

image074

Σχήμα 3,9,β

 

        Στο σχήμα 3,9 διακρίνονται 5 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,9,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,9 αποτελεί το 0,1cm/2,96cm=0,0338 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,9,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,9 είναι το 0,82cm/2,82cm=0,2908 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,9 διακρίνονται: 5,3246 περίοδοι.

 

 

ΔΙΑΦΜΙΣ(ΕΙ)Σ:

image076

Σχήμα 3,10

 

image078

Σχήμα 3,10,α

 

image080

Σχήμα 3,10,β

 

        Στο σχήμα 3,10 διακρίνονται 4 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,10,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,10 αποτελεί το 1,62cm/2,64cm=0,6136 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,10,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,10 είναι το 1,48cm/3,32cm=0,4458 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,10 διακρίνονται: 5,0594 περίοδοι.

 

 

(Α)ΜΕΣΩΣ:

image082

Σχήμα 3,11

 

image084

Σχήμα 3,11,α

 

image086

Σχήμα 3,11,β

 

        Στο σχήμα 3,11 διακρίνονται 3 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,11,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,11 αποτελεί το 0,82cm/3,75cm=0,2187 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,11,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,11 είναι το 2,24cm/4,1cm=0,5463 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,11 διακρίνονται: 3,765 περίοδοι.

 

 

ΑΜ(Ε)ΣΩΣ:

image088

Σχήμα 3,12

 

image090

Σχήμα 3,12,α

 

image092

Σχήμα 3,12,β

 

        Στο σχήμα 3,12 διακρίνονται 4 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,12,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,12 αποτελεί το 1,22cm/3,02cm=0,404 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,12,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,12 είναι το 2,45cm/2,65cm=0,9245 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,12 διακρίνονται: 5,3285 περίοδοι.

 

 

ΑΜΕΣ(Ω)Σ:

image094

Σχήμα 3,13

 

image096

Σχήμα 3,13,α

 

image098

Σχήμα 3,13,β

 

        Στο σχήμα 3,13 διακρίνονται 4 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,13,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,13 αποτελεί το 0,72cm/3,18cm=0,2264 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,13,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,13 είναι το 0,7cm/3,67cm=0,1907 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,13 διακρίνονται: 4,4171 περίοδοι.

 

 

Μ(Ε)ΤΑ:

image100

Σχήμα 3,14

 

image102

Σχήμα 3,14,α

 

image104

Σχήμα 3,14,β

 

        Στο σχήμα 3,14 διακρίνονται 3 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,14,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,14 αποτελεί το 2,57cm/3,78cm=0,68 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,14,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,14 είναι το 1cm/3,92cm=0,2551 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,14 διακρίνονται: 3,9351 περίοδοι.

 

 

ΜΕΤ(Α):

image106

Σχήμα 3,15

 

image108

Σχήμα 3,15,α

 

image110

Σχήμα 3,15,β

 

        Στο σχήμα 3,15 διακρίνονται 4 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,15,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,15 αποτελεί το 1,73cm/2,82cm=0,6135 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,15,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,15 είναι το 0,45cm/3,23cm=0,1393 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,15 διακρίνονται: 4,7528 περίοδοι.

 

 

Κ(ΑΙ):

image112

Σχήμα 3,16

 

image114

Σχήμα 3,16,α

 

image116

Σχήμα 3,16,β

 

        Στο σχήμα 3,16 διακρίνονται 4 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,16,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,16 αποτελεί το 0,23cm/2,97cm=0,0774 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,16,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,16 είναι το 3,53cm/4,23cm=0,8345 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,16 διακρίνονται: 3,9119 περίοδοι.

 

 

Π(Α)Λ':

image118

Σχήμα 3,17

 

image120

Σχήμα 3,17,α

 

image122

Σχήμα 3,17,β

 

        Στο σχήμα 3,17 διακρίνονται 3 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,17,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,17 αποτελεί το 1,9cm/3,54cm=0,5367 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,17,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,17 είναι το 1,8cm/3,82cm=0,4712 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,17 διακρίνονται: 4,0079 περίοδοι.

 

 

ΠΑ(Λ)':

image124

Σχήμα 3,18

 

image126

Σχήμα 3,18,α

 

image128

Σχήμα 3,18,β

 

        Στο σχήμα 3,18 διακρίνονται 2 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,18,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,18 αποτελεί το 3,68cm/3,98cm=0,9246 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,18,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,18 είναι το 3,31cm/4,21cm=0,7862 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,18 διακρίνονται: 3,7108 περίοδοι.

 

 

Μ(Α)ΖΙ:

image130

Σχήμα 3,19

 

image132

Σχήμα 3,19,α

 

image134

Σχήμα 3,19,β

 

        Στο σχήμα 3,19 διακρίνονται 2 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,19,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,19 αποτελεί το 1,63cm/4,4cm=0,3704 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,19,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,19 είναι το 4,55cm/4,62cm=0,9848 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,19 διακρίνονται: 3,3553 περίοδοι.

 

 

ΜΑΖ(Ι):

image136

Σχήμα 3,20

 

image138

Σχήμα 3,20,α

 

image140

Σχήμα 3,20,β

 

        Στο σχήμα 3,20 διακρίνονται 2 ολοκληρωμένες περίοδοι του κύματος, ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,20,α μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ότι η αριστερή κομμένη περίοδος του σχήματος 3,20 αποτελεί το 1,8cm/4,58cm=0,3930 της περιόδου ενώ με τη βοήθεια του σχήματος 3,20,β μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η δεξιά κομμένη περίοδος του σχήματος 3,20 είναι το 3,47cm/5,13cm=0,6764 της όλης περιόδου.

Άρα στο σχήμα 3,20 διακρίνονται: 3,0694 περίοδοι.

 

 

        Αφού, λοιπόν, τώρα ξέρουμε τον αριθμό περιόδων κάθε φωνήεντος, ως προς μια σταθερή μονάδα χρόνου για όλα τα φωνήεντα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους αριθμούς ως συχνότητες, ώστε αντικαθιστώντας στον Τύπο Γ', που εξηγήσαμε στην σελίδα 4, να μπορούμε να υπολογίσουμε την απόσταση των φωνηέντων σε ημιτόνια.

        Πράγματι, εφαρμόζοντας τον Τύπο Γ' μπορούμε να πάρουμε τα εξής:

 

image072

Πίνακας 1

 

        Στον παραπάνω πίνακα, η πρώτη οριζόντια γραμμή, περιέχει την φράση που αναλύθηκε χωρισμένη ανά συλλαβές.

        Η δεύτερη οριζόντια γραμμή, περιέχει τον αριθμό των περιόδων του κάθε φωνήεντος της κάθε συλλαβής.

        Η τρίτη οριζόντια γραμμή, περιέχει τον αριθμό απόστασης σε ημιτόνια, ανά δύο συλλαβές.

        Η τέταρτη γραμμή, περιέχει βέλη, τα οποία δείχνουν αν το διάστημα είναι ανιόν ή κατιόν.

        Παρατηρείστε ότι τα ανιόντα βέλη οδηγούν πάντα σε τονισμένη συλλαβή, και μετά ακολουθεί κατιόν.

       

Ο ίδιος πίνακας, μπορεί να παρουσιαστεί και έτσι:

 

Συλλαβές            Απόσταση          Φορά           Περίοδοι

ΜΙ-ΚΡΗ          8,4435088 Ημ         Ανιόν       3,6464-5,9385

ΚΡΗ-ΔΙ           3,0470862 Ημ         Κατιόν     5,9385-4,9801

ΔΙ-Α                2,1779251 Ημ         Κατιόν     4,9801-4,3914

Α-ΚΟ              1,3077458 Ημ         Κατιόν     4,3914-4,0719

ΚΟ-ΠΗ           0,3058289 Ημ         Κατιόν     4,0719-4,0006

ΠΗ-ΓΙΑ           2,6066495 Ημ         Κατιόν     4,0006-3,4414

ΓΙΑ-ΔΙΑ          0,3115921 Ημ         Ανιόν       3,4414-3,5039

ΔΙΑ-ΦΜΙ         7,2445385 Ημ         Ανιόν       3,5039-5,3246

ΦΜΙ-ΣΕΙΣ      0,8844821 Ημ         Κατιόν     5,3246-5,0594

ΣΕΙΣ-Α           5,1157972 Ημ         Κατιόν     5,0594-3,765

Α-ΜΕ              6,0129551 Ημ         Ανιόν       3,765-5,3285

ΜΕ-ΣΩΣ         3,2475596 Ημ         Κατιόν     5,3285-4,4171

ΣΩΣ-ΜΕ         2,0003903 Ημ         Κατιόν     4,4171-3,9351

ΜΕ-ΤΑ           3,2685287 Ημ         Ανιόν       3,9351-4,7528

ΤΑ-ΚΑΙ          3,3708984 Ημ         Κατιόν     4,7528-3,9119

ΚΑΙ-ΠΑ          0,4197242 Ημ         Ανιόν       3,9119-4,0079

ΠΑ-Λ'             1,3333951 Ημ         Κατιόν     4,0079-3,7108

Λ'-ΜΑ             1,7434617 Ημ         Κατιόν     3,7108-3,3553

ΜΑ-ΖΙ             1,5418211 Ημ         Κατιόν     3,3553-3,0694

Πίνακας 2

 

 

 

image074

Πίνακας 3

 

        Στον παραπάνω πίνακα, μπορούμε να δούμε την απόσταση σε ημιτόνια, οποιασδήποτε συλλαβής, από οποιαδήποτε άλλη.

        Παρατηρείστε ότι το μεγαλύτερο διάστημα, παρατηρείται μεταξύ της δεύτερης συλλαβής της λέξης ΜΙ(ΚΡΗ) και της δεύτερης συλλαβής της λέξης ΜΑ(ΖΙ), και έχει 11,425 ημιτόνια.

        Επίσης, το μικρότερο διάστημα, παρατηρείται μεταξύ της δεύτερης συλλαβής της λέξης ΔΙΑ(ΦΜΙ)ΣΕΙΣ, -όπως την πρόφερε ο εκφωνητής- και της δεύτερης συλλαβής της λέξης Α(ΜΕ)ΣΩΣ και έχει 0,012 ημιτόνια.

 

 

image074.jpg

Σχήμα 4

 

        Στο παραπάνω σχήμα, ο οριζόντιος άξονας αντιστοιχεί στα φωνήεντα των συλλαβών, ενώ ο κάθετος στα ημιτόνια.

        Παρατηρείστε ότι στις τονισμένες συλλαβές, η συχνότητα είναι υψηλότερη από τις άλλες συλλαβές κάθε λέξης, εκτός από την λέξη "Διακοπή", η οποία μαζί με τις δύο επόμενες, έχουν προφερθεί τόσο κολλητά, ώστε ο τονισμός της λέξης "Διαφμίσεις", δείχνει να είναι ο προορισμός, αφού το κομμάτι της φράσης "Διακοπή για διαφμίσεις", έχει προφερθεί σαν μία και μόνη λέξη.

        Επίσης, η τελευταία λέξη (Μαζί), δεν έχει υψηλότερη συχνότητα στην τονισμένη συλλαβή, όπως είναι φυσικό, αφού κάθε πρόταση στο τέλος έχει πτώση, προκειμένου να δημιουργηθεί η αίσθηση του τέλους. Αυτό δεν ισχύει στις ερωτηματικές και θαυμαστικές προτάσεις.

 

image078

Η παραπάνω γραμμή, μας δείχνει κατά προσέγγιση τις αποστάσεις σε ημιτόνια κάθε συλλαβής, σε νότες.

 

        Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε, με αλγεβρικό άθροισμα των ημιτονίων όπως προκύπτει από τα παρακάτω:

 

Αν   Μ(Ι)ΚΡΗ         =      ΝΤΟ        τότε:

ΜΙΚΡ(Η)                 =      +8,44ημ  ≈ 6η μικρή              >      Ντο

Δ(Ι)ΑΚΟΠΗ           =      +5,4ημ    ≈ 4η καθαρή           >      Ντο

ΔΙ(Α)ΚΟΠΗ           =      +3,23ημ  ≈ 3η μικρή              >      Ντο

ΔΙΑΚ(Ο)ΠΗ           =      +1,93ημ  ≈ 1 Τόνο                  >      Ντο

ΔΙΑΚΟΠ(Η)           =      +1,63ημ  ≈ 1 Τόνο                  >      Ντο

ΓΙΑ                          =      -0,97ημ   ≈ 1 ημιτόνιο            <      Ντο

ΔΙ(Α)ΦΜΙΣΕΙΣ      =      -0,66ημ   ≈ 1 ημιτόνιο            <      Ντο

ΔΙΑΦΜ(Ι)ΣΕΙΣ      =      +6,58ημ  ≈ 5η καθαρή           >      Ντο

ΔΙΑΦΜΙΣ(ΕΙ)Σ      =      +5,7ημ    ≈ 4η αυξημένη        >      Ντο

(ΑΜΕΣΩΣ              =      +0,59ημ  ≈ 1 ημιτόνιο            >      Ντο

ΑΜ(Ε)ΣΩΣ             =      +6,6ημ    ≈ 5η καθαρή           >      Ντο

ΑΜΕΣ(Ω)Σ             =      +3,36ημ  ≈ 3η μικρή              >      Ντο

Μ(Ε)ΤΑ                  =      +1,36ημ  ≈ 1 ημιτόνιο            >      Ντο

ΜΕΤ(Α)                  =      +4,62ημ  ≈ 4η καθαρή           >      Ντο

ΚΑΙ                         =      +1,25ημ  ≈ 1 ημιτόνιο            >      Ντο

Π(Α)Λ'                    =      +1,66ημ  ≈ 1 Τόνο                  >      Ντο

ΠΑ(Λ)'                    =      +0,33ημ  ≈ 0 ημιτόνια            =      Ντο

Μ(Α)ΖΙ                   =      -1,41ημ   ≈ 1 ημιτόνιο            <      Ντο

ΜΑΖ(Ι)                   =      -2,95ημ   ≈ 3η μικρή              <      Ντο

 

 

        Στην συνέχεια ακολουθεί η μέτρηση του χρόνου των φωνήεντων, προκειμένου να αποσπαστεί το συμπέρασμα ότι δεν διαρκούν ίδια όλα τα φωνήεντα, εν αντιθέσει τα τονισμένα φωνήεντα διαρκούν περισσότερο.

        Αυτό, όμως, δεν φαίνεται τόσο καθαρά όταν πριν από το τονισμένο φωνήεν προηγείται μη θορυβώδες μη στιγμιαίο σύμφωνο, όπως (λ,μ,ν,), επειδή το σύμφωνο αυτού του τύπου "κλέβει" από την αξία του επερχόμενου τονισμένου φωνήεντος.

        Το παραπάνω πρόβλημα καθιστά υποκειμενική την μέτρηση των χρόνων των τονισμένων φωνηέντων στις λέξεις: ΔΙΑΦΜ(Ι)ΣΕΙΣ και ΑΜ(Ε)ΣΩΣ ενώ πιο μικρό πρόβλημα υπάρχει και στην λέξη Μ(Ε)ΤΑ.

        Από τις παραπάνω τρεις προβληματικές λέξεις της φράσης που αναλύουμε, η λέξη ΔΙΑΦΜ(Ι)ΣΕΙΣ έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού το τονισμένο (Ι) μοιάζει πολύ μορφικά με το (Μ) που προηγείται. Ενώ το (Μ) παρατηρείται να έχει πολύ μεγάλη διάρκεια για σύμφωνο.

        Οι μετρήσεις είναι τελείως αντικειμενικές όταν το φωνήεν ακολουθείτε και έπεται από στιγμιαίο φωνήεν, παρ'όλα αυτά οι μετρήσεις που ακολουθούν απέχουν τόσο λίγο από την πραγματικότητα ώστε να δίνουν αξιοπιστία στα αποτελέσματα.

 

Συνεχίζουμε με παράθεση κυματομορφών:

Η πρώτη κάθε φορά δείχνει την αρχή της κυματομορφής του φωνήεντος, ενώ η δεύτερη το τέλος.

 

Οι αριθμοί έχουν εξαχθεί από το πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε, και μέτρησε το συνολικό μήκος της φράσης, αλλά μας έδωσε και τους αριθμούς μήκους των σημείων που διαλέξαμε παρακάτω ώστε να γίνουν οι συγκρίσεις.

 

 

Μ(Ι)ΚΡΗ:

image150

Σχήμα 5,1,α

 

image152

Σχήμα 5,1,β

 

        Συμπέρασμα: το (Ι) αρχίζει στο σημείο 6104

                                το (Ι) τελειώνει στο σημείο 9642

                                                        διάρκεια: 3538

 

 

ΜΙΚΡ(Η):

image154

Σχήμα 5,2,α

 

image156

Σχήμα 5,2,β

 

Συμπέρασμα: το (Η) αρχίζει στο σημείο 14092

                                το (Η) τελειώνει στο σημείο 21464

                                                        διάρκεια: 7372

 

        Άρα το φωνήεν της τονισμένης συλλαβής είναι 2,0836 φορές μεγαλύτερο από της ατόνιστης, στην λέξη (ΜΙΚΡΗ...) .

 

 

Δ(Ι)ΑΚΟΠΗ:

image158

Σχήμα 5,3,α

 

image160

Σχήμα 5,3,β

 

Συμπέρασμα: το (Ι) αρχίζει στο σημείο 23978

                                το (Ι) τελειώνει στο σημείο 26478

                                                        διάρκεια: 2500

 

 

ΔΙ(Α)ΚΟΠΗ:

image156

Σχήμα 5,4,α

 

image158

Σχήμα 5,4,β

 

Συμπέρασμα: το (Α) αρχίζει στο σημείο 26478

                                το (Α) τελειώνει στο σημείο 30498

                                                        διάρκεια: 4020

 

 

ΔΙΑΚ(Ο)ΠΗ:

image160

Σχήμα 5,5,α

 

image162

Σχήμα 5,5,β

 

Συμπέρασμα: το (Ο) αρχίζει στο σημείο 32410

                                το (Ο) τελειώνει στο σημείο 35738

                                                        διάρκεια: 3328

 

 

ΔΙΑΚΟΠ(Η):

image164

Σχήμα 5,6,α

 

image166

Σχήμα 5,6,β

 

Συμπέρασμα: το (Η) αρχίζει στο σημείο 38692

                                το (Η) τελειώνει στο σημείο 43738

                                                        διάρκεια: 5046

 

Άρα το φωνήεν της τονισμένης συλλαβής, ως προς των άλλων είναι τόσες φορές μεγαλύτερο:

 

ΔΙΑΚΟΠ(Η) / Δ(Ι)ΑΚΟΠΗ = 2,0184    ΦΟΡΕΣ     

ΔΙΑΚΟΠ(Η) / ΔΙ(Α)ΚΟΠΗ = 1,2552    ΦΟΡΕΣ     

ΔΙΑΚΟΠ(Η) / ΔΙΑΚ(Ο)ΠΗ = 1,5162    ΦΟΡΕΣ     

 

 

ΔΙ(Α)ΦΜΙΣΕΙΣ:

image168

Σχήμα 5,7,α

 

image170

Σχήμα 5,7,β

 

Συμπέρασμα: το (Α) αρχίζει στο σημείο 53140

                                το (Α) τελειώνει στο σημείο 57028

                                                        διάρκεια: 3888

 

 

ΔΙΑΦΜ(Ι)ΣΕΙΣ:

image094

Σχήμα 5,8,α

 

image096

Σχήμα 5,8,β

 

Συμπέρασμα: το (Ι) αρχίζει στο σημείο 66530

                                το (Ι) τελειώνει στο σημείο 70208

                                                        διάρκεια: 3678

 

 

 

ΔΙΑΦΜΙΣ(ΕΙ)Σ:

image098

Σχήμα 5,9,α

 

image100

Σχήμα 5,9,β

 

Συμπέρασμα: το (ΕΙ) αρχίζει στο σημείο 74896

                                το (ΕΙ) τελειώνει στο σημείο 77342

                                                        διάρκεια: 2446

 

        Παρατηρείστε ότι σ' αυτή την λέξη φαίνεται να είναι ελαφρώς μικρότερη η τονισμένη συλλαβή ΔΙΑΦΜ(Ι)ΣΕΙΣ από την πρώτη συλλαβή ΔΙ(Α)ΦΜΙΣΕΙΣ, αυτό όμως είναι οπτική απάτη, αφού μπορεί να μην έχει προφερθεί επαρκώς το (Ι) της πρώτης συλλαβής, αλλά δεν παύει το (ΔΙΑ)φμίσεις να είναι δύο συλλαβές, οπότε το (Α) έχει πάρει και την αξία του Δ(Ι)ΑΦΜΙΣΕΙΣ.

        Άλλωστε, πριν το (Ι) της τονισμένης συλλαβής, υπάρχει ένα πολύ μακρό ΔΙΑΦ(Μ)ΙΣΕΙΣ το οποίο αν είχε προστεθεί το μήκος του στο τονισμένο φωνήεν, τότε η τονισμένη συλλαβή θα ξεπερνούσε κατά πολύ ακόμα και αυτή την διπλή συλλαβή (ΔΙΑ)φμίσεις.

Άρα το φωνήεν της τονισμένης συλλαβής, ως προς των άλλων είναι τόσες φορές μεγαλύτερο:

ΔΙΑΦΜ(Ι)ΣΕΙΣ / ΔΙ(Α)ΦΜΙΣΕΙΣ  =      0,9459

ΔΙΑΦΜ(Ι)ΣΕΙΣ / ΔΙΑΦΜΙΣ(ΕΙ)Σ  =      1,5036

 

 

(Α)ΜΕΣΩΣ:

image102

Σχήμα 5,10,α

 

image104

Σχήμα 5,10,β

 

Συμπέρασμα: το (Α) αρχίζει στο σημείο 82938

                                το (Α) τελειώνει στο σημείο 87240

                                                        διάρκεια: 4302

 

 

ΑΜ(Ε)ΣΩΣ:

image106

Σχήμα 5,11,α

 

image108

Σχήμα 5,11,β

 

Συμπέρασμα: το (Ε) αρχίζει στο σημείο 91232

                                το (Ε) τελειώνει στο σημείο 94952

                                                        διάρκεια: 3720

 

 

ΑΜΕΣ(Ω)Σ:

image102

Σχήμα 5,12,α

 

image104

Σχήμα 5,12,β

 

Συμπέρασμα: το (Ω) αρχίζει στο σημείο 98624

                                το (Ω) τελειώνει στο σημείο 101640

                                                        διάρκεια: 3016

 

        Παρατηρείστε ότι και σ'αυτή την λέξη φαίνεται να είναι ελαφρώς μικρότερη η τονισμένη συλλαβή ΑΜ(Ε)ΣΩΣ από την πρώτη (Α)ΜΕΣΩΣ.

        Η εξήγηση αυτού του φαινομένου είναι απλούστατη αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση, η λέξη ΑΜΕΣΩΣ έχει χαρακτήρα θαυμαστικό. Λογικό είναι στον θαυμαστικό χαρακτήρα να αλλοιώνονται οι διάρκειες των φωνηέντων, προκειμένου να τονιστεί η διαφορά χαρακτήρα της λέξης, από τον κανονικό χαρακτήρα που θα είχε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι "η διαφορά προκαλεί ένταση" και επομένως καθιστά κάτι αξιοπρόσεκτο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η έννοια (ΑΜΕΣΩΣ), αφού είναι σημαντικό για τον εκφωνητή, να δώσει να καταλάβουν οι τηλεθεατές, ότι δεν θα αργήσει αυτή η διακοπή, ώστε να μην αλλάξουν κανάλι.

        Επίσης, πρέπει να τονιστεί, ότι πριν και από αυτή τη λέξη, προηγείται το εξακολουθητικό σύμφωνο Α(Μ)ΕΣΩΣ,

το οποίο έχει την τάση, να παίρνει και λίγο απ' την αξία του φωνήεντος, όπως άλλωστε και τα σύμφωνα: (λ,ν), τα οποία επίσης δεν είναι θορυβώδη, και είναι εξακολουθητικά.

 

Άρα το φωνήεν της τονισμένης συλλαβής, ως προς των άλλων είναι τόσες φορές μεγαλύτερο:

ΑΜ(Ε)ΣΩΣ / (Α)ΜΕΣΩΣ = 0,8647

ΑΜ(Ε)ΣΩΣ / ΑΜΕΣ(Ω)Σ = 1,2334

 

 

M(E)TA:

image106

Σχήμα 5,13,α

 

image108

Σχήμα 5,13,β

 

Συμπέρασμα: το (Ε) αρχίζει στο σημείο 108054

                                το (Ε) τελειώνει στο σημείο 110482

                                                        διάρκεια: 2428

 

 

ΜΕΤ(Α):

image110

Σχήμα 5,14,α

 

image112

Σχήμα 5,14,β

 

Συμπέρασμα: το (Α) αρχίζει στο σημείο 113536

                                το (Α) τελειώνει στο σημείο 117062

                                                        διάρκεια: 3526

 

Άρα το φωνήεν της τονισμένης συλλαβής, ως προς των άλλων είναι τόσες φορές μεγαλύτερο:

ΜΕΤ(Α) / Μ(Ε)ΤΑ = 1,4522

 

 

Π(Α)Λ'

image114

Σχήμα 5,15,α

 

image116

Σχήμα 5,15,β

 

Συμπέρασμα: το (Α) αρχίζει στο σημείο 125315

                                το (Α) τελειώνει στο σημείο 128223

                                                        διάρκεια: 2908

 

 

ΠΑ(Λ)':

image118

Σχήμα 5,16,α

 

image120

Σχήμα 5,16,β

 

Συμπέρασμα: το (Λ) αρχίζει στο σημείο 128223

                                το (Λ) τελειώνει στο σημείο 132347

                                                        διάρκεια: 4124

 

        Παρατηρείστε ότι και σ' αυτή την λέξη, η τονισμένη συλλαβή  της λέξης, δείχνει να είναι μικρότερη από την δεύτερη συλλαβή ΠΑ(Λ)', ενώ στην πραγματικότητα η μέτρηση αυτή είναι τελείως υποκειμενική, αφού η λέξη αυτή έχει προφερθεί τόσο βιαστικά, ώστε παρατηρούνται τα εξής:

        1) Δεν έχει προφερθεί το τελευταίο φωνήεν (Ι)

        2) Το (Λ) έχει και την διάρκεια που θα είχε το (Ι) αν είχε προφερθεί.

        Από τις παραπάνω παρατηρήσεις, το αποτέλεσμα της σύγκρισης των δύο συλλαβών της λέξης (ΠΑΛ'), είναι τελείως υποκειμενικό.

 

Άρα: το φωνήεν της τονισμένης συλλαβής Π(Α)Λ' δείχνει να είναι μικρότερο από της δεύτερης συλλαβής ΠΑ(Λ)':

Π(Α)Λ' / ΠΑ(Λ)' = 0,0003

 

 

Μ(Α)ΖΙ:

image112

Σχήμα 5,17,α

 

image114

Σχήμα 5,17,β

 

Συμπέρασμα: το (Α) αρχίζει στο σημείο 135347

                                το (Α) τελειώνει στο σημείο 138417

                                                        διάρκεια: 3070

 

 

ΜΑΖ(Ι):

image116

Σχήμα 5,18,α

 

image118

Σχήμα 5,18,β

 

Συμπέρασμα: το (Ι) αρχίζει στο σημείο 141783

                                το (Ι) τελειώνει στο σημείο 144601

                                                        διάρκεια: 2818

 

        Παρατηρήστε ότι το φωνήεν της τονισμένης συλλαβής ΜΑΖ(Ι), έχει λιγότερη διάρκεια από της άλλης συλλαβής, γεγονός που εξηγείται, αφού είναι τέλος πρότασης, αλλά και αφού σ' αυτό το σημείο η φωνή του εκφωνητή, είχε τόσο μικρή ένταση, ώστε είναι αμφίβολο αν μπόρεσε να ηχογραφηθεί ολόκληρο το φωνήεν, αφού η ευαισθησία των μηχανημάτων ηχογράφησης σε τόσο χαμηλές εντάσεις είναι σχετική.

 

 

Γενικό συμπέρασμα:

Οι τρείς από τις εφτά λέξεις που αναλύθηκαν ως προς την διάρκεια των φωνηέντων έχουν το τονισμένο φωνήεν μεγαλύτερο, δηλαδή οι λέξεις: ΜΙΚΡΗ, ΔΙΑΚΟΠΗ, ΜΕΤΑ.

 

Οι άλλες τέσσερις για διάφορους λόγους που εξηγήσαμε δεν έχουν ως μεγαλύτερο φωνήεν το τονισμένο, είτε επειδή η λέξη δεν είχε προφερθεί καθαρά όπως στις λέξεις: ΔΙΑΦΜΙΣΕΙΣ, ΠΑΛ', ΜΑΖΙ, είτε επειδή η λέξη ήταν αλλοιωμένη λόγο θαυμαστικού χαρακτήρα όπως στην λέξη ΑΜΕΣΩΣ, είτε επειδή η τελευταία λέξη, όντας τελευταία έχει το τελευταίο φωνήεν πιο μικρής διάρκειας από το κανονικό αλλά και λόγο πολύ μικρής έντασης δύσκολα μετρήσιμο σωστά, δηλαδή η λέξη ΜΑΖΙ.

 

 

 

ΤΕΛΟΣ 1ΟΥ ΜΕΡΟΥΣ