Θανόγιαννη Χαρά

Σχ. έτος 2017-18

Μυκηναϊκός πολιτισμός  – Άσκηση

Να παρατηρήσετε κάποια από τα εκθέματα που βρίσκονται στην 4η αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου,η οποία εισάγει τον επισκέπτη στη λάμψη του Μυκηναϊκού χρυσού.

Ποια εντύπωση σας δημιουργείται;

Θεωρείτε ότι οι βασιλικοί λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών του 16ου αι.π.Χ,με τα πολύτιμα κτερίσματα δικαιολογημένα δημιουργούν τη βάση για το μύθο των πολυχρύσων Mυκηνών του Oμήρου;

 

  Χρυσό σφυρήλατο ρυτό σε σχήμα κεφαλής λιονταριού.Μυκήνες,Ταφικός Κύκλος Α,Τάφος IV,16ος αι.π.Χ.

Το ρύγχος φέρει οπή εκροής και υποδηλώνει τη χρήση του ως ρυτού (τελετουργικού αγγείου).Η κατάθεση πολύτιμων τελετουργικών σκευών ως κτερισμάτων,τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν ως ρυτά στις νεκρικές σπονδές,χαρακτηρίζει τους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών.Το λιοντάρι συμβολίζει την ισχύ της άγριας φύσης και την εξουσία.

 

 

  Ξύλινη εξαγωνική πυξίδα με χρυσά ελάσματα. Μυκήνες,Ταφικός Κύκλος Α,Τάφος V,16ος αι.π.Χ.

Τα τοιχώματα της πυξίδας διακοσμούνται με επαναλαμβανόμενα θέματα: κυνήγι ελαφιού ή ζαρκαδιού από λιοντάρι μέσα σε τοπίο με φοινικόδεντρα,και σπείρες.Η μορφή του βουκρανίου (κεφαλής ταύρου) με τα μεγάλα μάτια κυριαρχεί στην παράσταση.Η πυξίδα είναι μοναδικό εύρημα,τόσο για τη φύση του υλικού (ξύλου),το οποίο σπανίως σώζεται από τη μυκηναϊκή εποχή,όσο και για τον εμβληματικό χαρακτήρα της παράστασης.

 

  Χρυσός δακτύλιος με σφενδόνη διακοσμημένη κατά την περίκλειστη τεχνική,όπου τα μεταλλικά διάχωρα γεμίζονται με γυαλί. Απεικονίζεται γρύπας με ανοιχτά φτερά.Θολωτός τάφος Καπακλή Βόλου,15ος αι.π.Χ.

 

 

  Χάλκινo εγχειρίδιo διακοσμημένo κατά την εμπίεστη τεχνική με παραστάσεις Νειλωτικού τοπίου (αιλουροειδή κυνηγούν υδρόβια πτηνά ανάμεσα σε άνθη παπύρου).Μυκήνες, Ταφικός Κύκλος Α, Τάφος V, 16ος αι. π.Χ.

Η τεχνική αυτή συνίσταται στην τοποθέτηση περίτμητων ελασμάτων από χρυσό και άργυρο στη χάλκινη λεπίδα με τη συνδετική χρήση κράματος χρυσού, αργύρου, χαλκού.

 

 

  Xάλκινο εγχειρίδιο με εμπίεστη διακόσμηση από χρυσό και άργυρο. Διακοσμείται με ναυτίλους σε θαλάσσιο τοπίο.Θολωτός τάφος Μυρσινοχωρίου Πύλου, 15ος αι. π.Χ.

 

 

  Χρυσό περιδέραιο με χάντρες διαφόρων σχημάτων, πολλές με κοκκίδωση, και περίαπτο σε σχήμα κρίνου. Δενδρά, Tάφος 10.

 

  Ρυτό από κέλυφος αυγού στρουθοκαμήλου στο οποίο προσαρμόστηκε αργυρό στόμιο και διακοσμητικές χρυσές και χάλκινες ταινίες. Μιδέα (Αργολίδα), θολωτός τάφος, 15ος-14ος αι. π.Χ.

Το αυγό στρουθοκαμήλου συγκαταλέγεται στα εισηγμένα υλικά, όπως το ήλεκτρο (κεχριμπάρι), ρητίνη από απολιθωμένα πευκοδάση κυρίως της Βαλτικής, οι ημιπολύτιμοι λίθοι (κορναλίνη, αμέθυστος, ορεία κρύσταλλος), το ελεφαντόδοντο και οι τεχνητές ύλες (υαλόμαζα και φαγεντιανή από τη σύνθεση χαλαζία, ασβεστίου και νατρίου) από την Αίγυπτο ή την Συρο-Παλαιστινιακή ακτή.

Πηγή : http://www.namuseum.gr/collections/prehistorical/mycenian-gr.html