Συντήρηση έργων τέχνης

Η πορεία ενός έργου τέχνης μέσα στο χρόνο χωρίζεται σε τρία στάδια: γέννηση, ζωή και θάνατος. Το αντικείμενο κατασκευάζεται από το δημιουργό του, εκτίθεται ή αποθηκεύεται και καθόλη τη διάρκεια της “χρήσης” του υπόκειται σε ποικίλους, απλούς ή περίπλοκους μηχανισμούς φθοράς, έως την τελική καταστροφή του, οπότε χάνει σε μέγιστο βαθμό τις αισθητικές και φυσικοχημικές του ιδιότητες. Ο ρόλος της συντήρησης είναι να επιμηκύνει την ζωή του έργου, επιβραδύνοντας ή διακόπτοντας τη φθορά, και να αποκλείσει το ενδεχόμενο του θανάτου, εξασφαλίζοντας έτσι συνέχεια στην πολιτισμική1 κληρονομιά του πλανήτη.

Περισσότερα

Πράσινη Χημεία

Η Πράσινη Χημεία (Green Chemistry) εμφανίστηκε δυναμικά στον επιστημονικό χώρο στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα. Ονομάζεται και Βιώσιμη Χημεία (Sustainable Chemistry) έχει όμως επικρατήσει ο όρος Πράσινη Χημεία που πρωτοεισήχθηκε από τον Paul Anastas και ο οποίος έχει δώσει τον παρακάτω ορισμό :

Πράσινη Χημεία είναι η χρησιμοποίηση ενός συνόλου αρχών με την εφαρμογή των οποίων μειώνεται ή εξαλείφεται η χρήση ή η δημιουργία επικίνδυνων ουσιών στις διεργασίες σχεδιασμού, παραγωγής και εφαρμογής των χημικών προϊόντων.

Στόχοι της Πράσινης Χημείας είναι η μείωση επικίνδυνων ουσιών που σχετίζονται με προϊόντα και διεργασίες που είναι απαραίτητες όχι μόνο για την διατήρηση της Ποιότητας Ζωής που έχει πετύχει η κοινωνία μέσω της Χημείας αλλά και η περαιτέρω προώθηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Χημείας κατά τρόπο βιώσιμο.

περισσότερα

Οξειδοαναγωγή

Ο όρος οξειδοαναγωγή περιγράφει όλες τις χημικές αντιδράσεις κατά τις οποίες τα άτομα των στοιχείων που συμμετέχουν αλλάζουν αριθμό οξείδωσης. Η διαδικασία της οξειδοαναγωγής μπορεί να γίνεται σχετικά απλά και γρήγορα, όπως η οξείδωση του άνθρακα από το οξυγόνο προς διοξείδιο του άνθρακα, ή μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, όπως η οξείδωση της γλυκόζης στους οργανισμούς, η οποία επιτυγχάνεται μέσω πολύπλοκων διεργασιών μεταφοράς ηλεκτρονίων.

περισσότερα