Πανελλαδικό
Συνέδριο
Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε Μνημεία & Μουσεία και Σχεδιασμός
Εκπ/κού Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπ/σης
Οκτώβριος 2003, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Λέσβος
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της
Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.
Βιώσιμη Ανάπτυξη, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Τοπικές
Κοινωνίες
Χαλκιδική 15-17 Οκτωβρίου 2004
2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο
Έμπνευση - στοχασμός και φαντασία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση
1,2
& 3 Απριλίου 2005 Πανεπιστήμιο Πειραιά
Παρουσίαση: Θεοφάνης Κουβούνας, Εκπ/κός Β/θμιας Εκπ/σης
Τεχνολογία Γυμνασίου
(Χλωρίδα και Παραγωγικές Μονάδες) VIDEO
Παραδοσιακή Μελισσοκομία στο Νομό Λάρισας
(Τεχνολογία & Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις) VIDEO
Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε Μνημεία & Μουσεία και Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπ/σης
Πολύ λίγα βασικά προϊόντα, στη διατροφή του ανθρώπου, όπως το μέλι, απολαμβάνουν παγκόσμιας δημοτικότητας, άρρηκτα συνδεδεμένης με τις ιδιαιτερότητες και παραδόσεις κάθε περιοχής. Στον Ελλαδικό χώρο, ήδη από την αρχαιότητα, οι πρόγονοί μας γνώριζαν πολύ καλά τη μεγάλη θρεπτική αξία του και του απέδιδαν θεϊκές και θρησκευτικής ευλάβειας ιδιότητες.
Το αρχαιότερο πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται στο χώρο της μελισσοκομίας είναι ο Αρισταίος. Πρόκειται για μία από τις πλέον αινιγματικές μορφές της αρχαίας ελληνικής λαϊκής θρησκείας και υπήρξε η κυριότερη μορφή του μυθολογικού κύκλου της Κέας.
Καρπός της ένωσης του Απόλλωνα με την νύμφη Κυρήνη, ο Αρισταίος είδε το φως στην Αφρική, στα παλάτια της Λιβύης. Μόλις γεννήθηκε, ο Ερμής τον παρέδωσε στην Γαία και στις Ώρες για να τον αναθρέψουν. Και ήταν αυτές που έσταζαν στα χείλη του βρέφους νέκταρ και αμβροσία κάνοντάς τον αθάνατο. Όταν μεγάλωσε ο Αρισταίος οι Μούσες τον δίδαξαν την μαντική και την ιατρική. Από τις Νύμφες διδάχθηκε την καλλιέργεια του αμπελιού, της ελιάς, αλλά και τη μελισσοκομία, τέχνη που θα τον χαρακτήριζε στο εξής περισσότερο από κάθε άλλη.
Πρώτος σταθμός του Αρισταίου θεωρείται η Κέα όπου δίδαξε τους κατοίκους του νησιού και τη μελισσοκομία. Έτσι ο Αρισταίος υπήρξε για τους ανθρώπους και μάλιστα για τους νησιώτες κατοίκους της Κέας, ο πρώτος εφευρέτης μιας σειράς από χρήσιμες τέχνες κυριότερη από τις οποίες ήταν η εκτροφή των μελισσών. Ο Αρισταίος και η μέλισσα θα γίνουν τα βασικά σύμβολα του νησιού και θα απεικονισθούν στα νομίσματα της Τουλίδας, της Καρθαίας και της Κορησίας.
O μύθος του Αρισταίου μαρτυρεί την ύπαρξη εντατικής μελισσοκομίας στην αρχαιότητα.
(http://www.omse.gr/main.php?p=9#more-9)