[Article 1049]73. 20.000 ΛΕΥΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, Ι. Βερν

108716-20000-leuges-kato-apo-ti-thalassa

ΤΙΤΛΟΣ: 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ιούλιος Βερν

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΤαξιδιωτικά κείμενα

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

ΕΙΔΟΣΜυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ατλαντίδα, Περιπέτεια, Φαντασία

ΔΙΑΦΟΡΑ:

ΣΕΛΙΔΕΣ304

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Προσπάθησε να ακολουθήσεις σε ένα χάρτη ή σε μια υδρόγειο σφαίρα το ταξίδι του Ναυτίλου γύρω από τη Γη, όπως περιγράφεται στο βιβλίο.
  2. Η μονάδα μήκους που χρησιμοποιείται από τον συγγραφέα είναι η λεύγα. Χρησιμοποίησε τον ιστότοπο που θα βρεις εδώ, για να μετατρέψεις τη λεύγα σε χιλιόμετρα και να εξαγάγεις τα συμπεράσματά σου.
  1. Χρησιμοποίησε τα Λεξικά της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, για να βρεις τη σημασία της λέξης ναυτίλος. Με ποιες σημασίες χρησιμοποιείται στο βιβλίο; Πού συναντάται στην Ελλάδα αυτό το τοπωνύμιο; Παρουσίασε και εικόνες, εάν είναι δυνατό.
  2. Με αφορμή όσα αναφέρονται στο βιβλίο για τα μαργαριτάρια, προσπάθησε να δημιουργήσεις μια μικρή παρουσίαση γι αυτά και τον τρόπο σχηματισμού τους.
  3. Στο βιβλίο αναφέρονται διάφορες εκδοχές για την ονομασία της Ερυθράς Θάλασσας. Κάνε μια μικρή έρευνα για το όνομά της.
  4. Στο βιβλίο σχετίζεται το νησί της Καρπάθου με τον Πρωτέα. Ποια είναι η μεταξύ τους σχέση; Δημιούργησε μια μικρή παρουσίαση για τον Πρωτέα.
  5. Ο συγγραφέας κάνει μια αναφορά για την Ατλαντίδα, περιγράφοντάς την και προσδιορίζοντας τη θέση της. Εάν έχεις διαβάσει το βιβλίο «Ο τελευταίος βασιλιάς της Ατλαντίδας» της Κίρας Σίνου, προσπάθησε να επισημάνεις ομοιότητες και διαφορές ως προς την περιγραφή και την τοποθεσία της Ατλαντίδας.
  6. Γράψε τη γνώμη σου για την ευρυμάθεια του συγγραφέα, λαμβάνοντας υπόψη σου ότι οι παραπάνω ερωτήσεις -ελάχιστες σε σχέση με αυτές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν- έχουν ως αφορμή το συγκεκριμένο μόνο βιβλίο του Ιουλίου Βερν.