[Article 388]31. Η ΑΥΛΗ ΜΑΣ, Μ. Ιορδανίδου

b28647

ΤΙΤΛΟΣ: Η αυλή μας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣΜαρία Ιορδανίδου

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Λαογραφικά

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Προβλήματα σύγχρονης ζωής

ΕΙΔΟΣΜυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Καθημερινή ζωή, Προβλήματα πόλης, Χιούμορ

ΔΙΑΦΟΡΑ: Ενδιαφέρουσα θα ήταν η σύγκριση με το βιβλίο «Μαρκοβάλντο: Οι εποχές στην πόλη», του Ίταλο Καλβίνο.

ΣΕΛΙΔΕΣ126

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Το βιβλίο αρχίζει με την παρακάτω φράση: «Ζούμε στην εποχή του τσιμέντου και της πολυκατοικίας». Ποια είναι η σχέση της φράσης αυτής με το περιεχόμενο του βιβλίου;
  2. Αν έπρεπε να συνοψίσεις τα βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως παρουσιάζονται από τη συγγραφέα του βιβλίου, ποια θα επισήμανες;
  3. Η συγγραφέας συχνά συγκρίνει τον σύγχρονο τρόπο ζωής με τη ζωή της ως παιδί στην Κωνσταντινούπολη. Μπορείς να αναφέρεις αυτές τις διαφορές; Εάν έχεις διδαχθεί τον τρόπο ανάπτυξης παραγράφου με «Σύγκριση – Αντίθεση», γράψε μια παράγραφο με τη μέθοδο αυτή.
  4.  Η συγγραφέας σε κάποιο σημείο του βιβλίου της γράφει: «Από τη στιγμή που άρχισαν οι σεισμοί, οι πολυκατοικίες της αυλής χάσανε την αγγλοπρέπειά τους. Οι άνθρωποι ξανάγιναν Ρωμιοί. Άρχισαν να χαιρετιούνται χωρίς να έχουν συστηθεί. Αργά και πού άρχισαν μικροβεγγέρες». Τι εννοεί η συγγραφέας; Να σχολιάσεις το παραπάνω χωρίο σε 80-100 λέξεις.
  5. Να καταγράψεις στοιχεία λαογραφίας που μπορείς να εντοπίσεις στο βιβλίο. Εάν θέλεις να θυμηθείς τι σημαίνει η λέξη λαογραφία, μπορείς να επισκεφτείς την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, όπου μπορείς στην Αναζήτηση στα Λεξικά να γράψεις τη λέξη και να δεις τη σημασία της.
  6. Εάν έπρεπε να επιλέξεις ένα άλλο απόσπασμα από το βιβλίο για τα σχολικά βιβλία των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου, ποιο θα επέλεγες; Να το παρουσιάσεις στους συμμαθητές σου. (Τα παρακάτω αποσπάσματα από το βιβλίο «Η αυλή μας» βρίσκονται στα βιβλία της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου). 
  7. Να συγκρίνεις το βιβλίο με το μυθιστόρημα «Μαρκοβάλντο: Οι εποχές στην πόλη», του Ίταλο Καλβίνο, επιμένοντας κυρίως στον τρόπο παρουσίασης της σύγχρονης ζωής στις πόλεις από τους συγγραφείς των δύο βιβλίων.

One Response to [Article 388]31. Η ΑΥΛΗ ΜΑΣ, Μ. Ιορδανίδου

  1. Avatar Ραφαέλα Παπαδοπούλου
    Ραφαέλα Παπαδοπούλου says:

    Το βιβλίο <> μου άρεσε πάρα πολύ και από την αρχή μου κίνησε το ενδιαφέρον !!