[Article 519]36. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, Π. Σ. Δέλτα

για την πατρίδα 2

ΤΙΤΛΟΣ: Για την πατρίδα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πηνελόπη Δέλτα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εθνική ζωή

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ιστορικά [Βυζάντιο, 995-1018 μ.Χ.]

ΕΙΔΟΣΜυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ελληνισμός, Περιπέτεια, Φιλία

ΔΙΑΦΟΡΑ: Εκδόθηκε το 1909 και έχει γνωρίσει δεκάδες εκδόσεις μέχρι τις μέρες μας. Σε ψηφιακή μορφή μπορεί κανείς να το διαβάσει εδώ.

ΣΕΛΙΔΕΣ164

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Πότε εξελίσσεται η δράση του μυθιστορήματος;
  2. Ποια γεγονότα πιστεύεις ότι επηρέασαν τη συγγραφέα του βιβλίου; Λάβε υπόψη σου τον χρόνο συγγραφής του και τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν. Μπορείς να στραφείς για τη μελέτη της εποχής εκείνης σε σχολικά βιβλία, σε εγκυκλοπαίδειες ή και στο διαδίκτυο.
  3. Στο βιβλίο τονίζεται ιδιαίτερα η προσωπικότητα του Βασιλείου Β΄, του επονομάζομενου Βουλγαροκτόνου. Χρησιμοποιώντας διάφορες πηγές, που πρέπει να τις κατονομάσεις, προσπάθησε να κάνεις μια παρουσίαση της πολιτικής του Βασιλείου Β΄ στον εσωτερικό και εξωτερικό τομέα του βυζαντινού κράτους.
  4. Σημαντική θέση στο βιβλίο κατέχει το Δυρράχιο, πόλη της σημερινής Αλβανίας. Κάνε μια μικρή έρευνα για την πόλη αυτή και παρουσίασε τα συμπεράσματά σου για την ιστορία της καθώς και για τη στρατηγική της θέση.
  5. Χρησιμοποιώντας τους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους, προσπάθησε να σημειώσεις τη διαδρομή που έκαναν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και κατόπιν ώς το Δυρράχιο. Στη συνέχεια, μέτρησε τη χιλιομετρική απόσταση Θεσσαλονίκης-Δυρραχίου και υπολόγισε πόσες μέρες μπορεί να χρειάστηκαν οι πρωταγωνιστές, για να καλύψουν αυτή τη διαδρομή πεζοπορώντας.

      Αποστάσεις

      Google maps

  1. Στο βιβλίο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη θυσία του ήρωα για την πατρίδα. Σήμερα, που δεν υπάρχει πόλεμος στη χώρα μας, τι θα μπορούσε να κάνει κανείς για να βοηθήσει την πατρίδα του; Πώς θα μπορούσε να δείξει τον πατριωτισμό του; Γράψε τους προβληματισμούς σου με τη μορφή άρθρου για τη σχολική σου εφημερίδα.

4 Responses to [Article 519]36. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, Π. Σ. Δέλτα

  1. Avatar Κωνσταντιίνος
    Κωνσταντιίνος says:

    Ακόμα και στις μέρες μας οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν θυσίες για την πατρίδα όπως και σε αυτό το εξαίσιο βιβλίο!

  2. Μπράβο Κωνσταντίνε! Πολύ ωραία η σκέψη σου. Τι είδους θυσίες όμως χρειάζεται να κάνουν; Μπορείς να αναφέρεις μερικά παραδείγματα;

  3. Avatar Κωνσταντιίνος
    Κωνσταντιίνος says:

    Να κάνουν σωστά την δουλειά τους και να μην κλέβουν το κράτος π.χ.

  4. Πολύ εύστοχα τα παραδείγματα!