[Article 740]42. Η ΜΩΒ ΟΜΠΡΕΛΑ, Ά. Ζέη

0003463_195

ΤΙΤΛΟΣ: Η μωβ ομπρέλα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Άλκη Ζέη

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οικογενειακές σχέσεις

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

ΕΙΔΟΣΜυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Καθημερινή ζωή, Μεγάλοι-παιδιά, Φαντασία

ΔΙΑΦΟΡΑ: Έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες του κόσμου.

ΣΕΛΙΔΕΣ246

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Τι ακριβώς ονειρεύονται οι πρωταγωνιστές του βιβλίου σε σχέση με τη μωβ ομπρέλα;
  2. Πώς θα χαρακτήριζες την οικογένεια της πρωταγωνίστριας από τη σκοπιά των σχέσεων μεταξύ γονιών και παιδιών; Εάν μπορείς, κάνε συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο.
  3. Το βιβλίο είναι γραμμένο με την αφηγηματική τεχνική του εγκιβωτισμού. Αφού εξηγήσεις τι σημαίνει αυτός ο λογοτεχνικός όρος (Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων, λήμμα Εγκιβωτισμός), να παρουσιάσεις στους συμμαθητές σου πώς χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο βιβλίο.
  4. Η συγγραφέας συχνά συνδέει τις σκέψεις της με συνειρμούς. Αφού μελετήσεις τον όρο στα Λεξικά της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα -μπορείς να πατήσεις και την επιλογή Αποστολή στα Σώματα, για να δεις τη χρήση της λέξης σε αυθεντικό περιβάλλον- να αναφέρεις χαρακτηριστικά παραδείγματα από το βιβλίο.
  5. Μπορείς να προσθέσεις ένα κεφάλαιο στο βιβλίο, γράφοντας κάποιο περιστατικό της φαντασίας σου σε σχέση πάντα με τους ήρωες του βιβλίου;
  6. Η αφηγήτρια του βιβλίου αναφερόμενη στον πάτερα της λέει ότι δεν γελάει ποτέ ή ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τον φιλάνε. Με αφορμή τα παραπάνω, γράψε σκέψεις στο προσωπικό σου ημερολόγιο για το πώς φαντάζεσαι τις ιδανικές σχέσεις ενός παιδιού με τους γονείς του.