Αρχείο για Φεβρουαρίου 29th, 2012

Διαβάζοντας το άρθρο του Γιώργου Μαυρογιώργου για το σχολικό χρόνο στο http://www.alfavita.gr/artro.php?id=57970 , ένοιωσα την ανάγκη να γράψω κάποια πράγματα.Είμαστε (οι εκπαιδευτικοί) σε μια φάση που προσπαθούμε ο ένας να εμφυχώσουμε τον άλλο, να βρούμε “πράγματα” να πιαστούμε, αφήνοντας -συνειδητά- κάποια άλλα να μας “φύγουν” απ’ τα χέρια…. Ενα από αυτά τα τελευταία που θαρρώ πως πρέπει να τ’ αφήσουμε να φύγουν , είναι και η καταδυνάστευση από το σχολικό χρόνο και η αγωνία να βγάλουμε την ύλη, να λύσουμε τις ασκήσεις που “πρέπει” ή να ολοκληρώσουμε το συγκεκριμένο φύλλο εργασίας (δεν μιλώ εδώ για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, όπου κάθε τέτοια στάση προσκρούει στο είδος του εξεταστικού συστήματος). Αντίθετα, μπορούμε να προσεγγίσουμε την ουσία των μαθησιακών στόχων και με τρόπους όπως: ακούγοντας πραγματικά τι λένε οι μαθητές στις απαντήσεις τους κι όχι χρησιμοποιώντας τις ως πάσες σ’ ένα προαποφασισμένο από εμάς διδακτικό δρομολόγιο, αναδεικνύοντας την αξία του λάθους του μαθητή και την ενασχόλησή μας με αυτό έξω από τα αξιολογικά μονοπάτια, παρατηρώντας το γοητευτικό ξύπνημα των επιβατών του διαρκώς κοιμώμενου (και ουδέποτε πραγματικά μαθαίνοντος) τραίνου (χρησιμοποιώ το παράδειγμα του άρθρου). Επιστρέφοντας προχθές από μια τέτοια διδασκαλία, διαπίστωσα πως πολλά από αυτά που αναδεικνύει το άρθρο είναι μέσα στην πραγματικότητα. Και είναι αλήθεια πως αν κάποιος μπορεί να αποδεικνύει μέσα στη σχολική τάξη, στο πλαίσιο ενός καθημερινού μαθήματος, οτι ο σχολικός χρόνος είναι δυνατόν να αποκτήσει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, τότε οι εκπαιδευτικοί ξαλαφρώνουμε, απενοχοποιούμαστε, ανακαλύπτουμε την ομορφιά της δουλιάς μας και κυρίως την απόλαυση και την ανταμοιβή των γελαστών και “γεμάτων” μαθητικών βλεμμάτων….

Comments Κανένα σχόλιο »

Από το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω

Αγαπητά μέλη του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας,

Σας προωθούμε ενημερωτικό υλικό για το πρόγραμμα/ διαγωνισμό “Formula 1 στα σχολεία”, μία διεθνή πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Παιδείας πολλών χωρών, όπως της Αγγλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστραλίας, Μαλαισίας, κ.ά..

Σκοπός του προγράμματος είναι να οδηγήσει τους μαθητές στην εμπειρική ? βιωματική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά (βλέπετε STEM Education), χρησιμοποιώντας ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, μέσα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρών μοντέλων αγωνιστικών F1 αυτοκινήτων από τους μαθητές.

Παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει την Κυριακή 4 Μαρτίου στο πλαίσιο της 3ης Διημερίδας “Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη, στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου.

Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και πρόσκληση για την παρουσίαση στις 4 Μαρτίου.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους:

Δρ Άγγελος Λαζούδης, email: angelos@ea.gr , Τηλ.: 210 8176795

κ. Δημήτρης Πολυματίδης, email: f1inschoolsgreece@gmail.com , Τηλ.: 22910 39209, Kιν.: 6937121500

Ιστοσελίδα: http://www.f1inschoolsgreece.com/ , Fan Page στο Facebook:

http://www.facebook.com/pages/F1-in-Schools-Greece/208894395847462

Comments Κανένα σχόλιο »

Δείτε στο link http://www.youtube.com/watch?v=KX_FGcxHGsk&feature=player_embedded

την εβδομαδιαία εκπομπή τεχνολογίας Aegean digital η οποία προβάλλεται στο Διαδίκτυο καθώς επίσης και σε τηλεοπτικούς σταθμούς σε Μυτιλήνη Χίο Σάμο Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα υπάρχει συνέντευξη μαθητών από τη Χίο καθώς και συνέντευξη των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής Δωδεκανήσου και Βορείου Αιγαίου, Τ.Καράκιζα και Τ.Θεοφανέλλη αντίστοιχα με την ευκαιρία της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Comments Κανένα σχόλιο »

Blog created by Maria Samiou