Ηλεκτρονικό έγκλημα

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας,  ανάπτυξη  των Τεχνολογιών Επικοινωνιών και Πληροφοριών (Τ.Π.Ε) και η ευρύτατη χρήση του διαδικτύου έχουν επιφέρει επαναστατικές αλλαγές  σε όλους τους τομείς της ζωής μας (εργασία, συναλλαγές, εκπαίδευση, διασκέδαση κ.τ.λ). Με το διαδίκτυο αναπτύσσονται τεράστιες δυνατότητες χρήσης αλλά και κατάχρησης στην ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων. Ως  «ηλεκτρονικό έγκλημα»  θεωρούνται  οι αξιόποινες πράξεις που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων. Ανάλογα με τον τρόπο τέλεσης διαχωρίζονται σε εγκλήματα τελούμενα με τη χρήση  ηλεκτρονικών  υπολογιστών και σε κυβερνοεγκλήματα, εάν τελούνται μέσω διαδικτύου.

Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο  http://www.astynomia.gr/asfali_gr.html

Μερικά χαρακτηριστικά  του ηλεκτρονικού εγκλήματος  είναι:

α)Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι γρήγορο, διαπράττεται σε χρόνο δευτερολέπτων και πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνεται ούτε το ίδιο το θύμα.

β)Είναι εύκολο αλλά απαιτούνται  άριστες και εξειδικευμένες γνώσεις, για τη διάπραξή του,  ενώ τα ίχνη που αφήνει είναι ψηφιακά.

γ)Μπορεί να διαπραχθεί χωρίς τη μετακίνηση του δράστη, ο οποίος ενεργεί από το γραφείο ή το σπίτι του, μέσω του υπολογιστή του , πολλές φορές με ψευδή στοιχεία.

δ)Είναι έγκλημα  διασυνοριακό και τα αποτελέσματα του μπορεί να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε πολλούς τόπους.

ε)Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί ο τόπος τέλεσής του και επίσης είναι αρκετά δύσκολη  η διερεύνηση  και ο εντοπισμός του δράστη, γι’ αυτό η έρευνα απαιτεί συνεργασία περισσότερων κρατών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *