Στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας για το σχολικό έτος 2016-2017, η Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετείχε στο πρόγραμμα hydrobot και hydrosensor.
Το πρόγραμμα Hydrobot δημιουργήθηκε το 2011 από την ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η ιδέα του προγράμματος βασίστηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα SeaPerch το οποίο ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003, με στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους.
Το Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV - Remotely Operated Vehicle) το οποίο κατασκεύασαν οι μαθητές με σκοπό να μελετήσουν το θαλάσσιο περιβάλλον της Καλαμάτας. Κατασκεύασαν 3 υποβρύχια και ένα κύκλωμα μετρήσεων hydrosensor.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορεί να βρει κάποιος από εδώ http://hydrobots.gr/index/

Ενώ τις μετρήσεις, που πήραν οι μαθητές, και τις αντίστοιχες γραφικές παραστάσεις εάν επιλέξουν το εικονίδιο του hydrobot πάνω από την πόλη της Καλαμάτας στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://hydrobots.gr/index/hydrosensor_total.php

Τέλος οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δουν φωτογραφικό υλικό από την πορεία της κατασκευής και των δοκιμών εάν επιλέξουν τους επόμενους συνδέσμους και συνδεθούν στο λογαριασμό τους.
http://hydrobots.gr/index/?topic=%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82

http://hydrobots.gr/index/?topic=%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-2

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α
το πρόγραμμα hydrobot και hydrosensor
Υπεύθυνος καθηγητής
Φώτης Γαϊτάνης
ο Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV - Remotely Operated Vehicle) το οποίο μπορούν να κατασκευάσουν μαθητές γυμνασίων και λυκείων χρησιμοποιώντας απλά υλικά και εργαλεία, με σκοπό να εξερευνήσουν το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής τους, να πάρουν μετρήσεις ή να συλλέξουν δείγματα με τη βοήθεια επιπλέον συσκευών.
Η βασική έκδοση του Hydrobot αποτελείται από απλά και οικονομικά υλικά, όπως πλαστικούς σωλήνες ύδρευσης, πλωτήρες, μικρούς ηλεκτρικούς κινητήρες, κ.λπ. τα οποία συνδυάζονται από τους μαθητές με την βοήθεια απλών οδηγιών. Με την ολοκλήρωση της βασικής έκδοσης οι μαθητές μπορούν εύκολα να επεκτείνουν το όχημά τους προσθέτοντας αδιάβροχες κάμερες, αισθητήρες, φώτα, και άλλα συστήματα, τα οποία προσδίδουν στο Hydrobot επιπλέον δυνατότητες ώστε να μπορεί να κάνει μετρήσεις βάθους, να λάβει δείγματα νερού για ανάλυση, αλλά και να τραβήξει μοναδικές υποθαλάσσιες φωτογραφίες ή video. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας τους, τις επεκτάσεις που υλοποίησαν, τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις μετρήσεις, μπορούν να τις μοιραστούν με άλλους μέσω του online forum και της βάσης μετρήσεων του προγράμματος.
Φωτογραφίες απο την δοκιμή του Hydrobot στην παραλία της Καλαμάτας
JavaScript Codes