ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΛΩΣΟΜΗΧΑΝΗΣ

 φωτογραφίες
>>>>>>

1η μέρα      Τρίτη 9 Μαρτίου 2004

Ο κ. Οδυσσέας ήρθε στην τάξη μας με δυο περίεργα κουτιά. Όλοι νομίσαμε ότι μας έφερε νηστίσιμα γλυκά. Τελικά το ένα κουτί είχε 21 αβγά και το άλλο μια κλωσομηχανή. Είδαμε την κλωσομηχανή και τοποθετήσαμε προσεκτικά  σε σειρές 19 αβγά. Βάλαμε το καπάκι στη μηχανή και τη συνδέσαμε  στο ρεύμα .Αποφασίσαμε να ελέγχουμε κάθε δυο μέρες το νερό στον πάτο της μηχανής. Στη δεξιά πλευρά της κλωσομηχανής έχει ένα μοχλό που μας βοηθά να γυρίζουμε τα αβγά κάθε δυο ώρες. Η κλωσομηχανή αντικαθιστά την κλώσα.

2η μέρα    Τετάρτη 10  Μαρτίου 2004

Η κλωσομηχανή μυρίζει σαν εργοστάσιο γάλακτος. Κάθε δυο ώρες πιέζουμε  ή  τραβάμε το μοχλό για να γυρίσουν τα αβγά. Ανοίξαμε γρήγορα το καπάκι και συμπληρώσαμε ένα μεγάλο μπρίκι χλιαρό νερό.

3η μέρα   Πέμπτη 11  Μαρτίου 2004

 Πήγαμε εκδρομή. Παρακαλέσαμε την κ. Κατερίνα Ζήκου της Δ΄ τάξης να γυρίζει τα αβγά κάθε δυο ώρες . Όταν δεν είμαστε εμείς στο σχολείο , για το γύρισμα των αβγών φροντίζει η τάξη της κ. Ελένης Παπαδοπούλου από το 15ο Δημοτικό Σχολείο το οποίο συστεγάζεται με το δικό μας.

4η μέρα   Παρασκευή 12  Μαρτίου 2004

Ελέγξαμε το νερό και συμπληρώσαμε ένα μπρίκι χλιαρό νερό. Στη μηχανή υπάρχει ένα θερμόμετρο. Πρέπει να προσέχουμε να μην ξεπεράσει η μπλε γραμμή την κόκκινη γραμμούλα. Αν γίνει αυτό τότε πρέπει να ανοίξουμε το καπάκι για να κατεβεί η θερμοκρασία.

5η μέρα     Σάββατο 13  Μαρτίου 2004

Σήμερα δεν έχουμε μάθημα. Ήρθε ο κ. Οδυσσέας τρεις φορές και γύρισε τα αβγά. Την τρίτη φορά συμπλήρωσε χλιαρό νερό.

6η μέρα   Κυριακή 14  Μαρτίου 2004

Δεν έχουμε μάθημα . Ημέρα εκκλησιασμού. Τα αβγά γυρίστηκαν κανονικά και έγινε έλεγχος της θερμοκρασίας.

7η μέρα   Δευτέρα 15  Μαρτίου 2004

Αυτή τη βδομάδα είμαστε απογευματινοί. Τις πρωινές ώρες ανέλαβε τη φροντίδα της κλωσομηχανής η τάξη της κ. Ελένης Παπαδοπούλου από το 15ο Δημοτικό Σχολείο. Στο δεύτερο διάλειμμα συμπληρώσαμε χλιαρό νερό. Το γύρισμα των αβγών γίνεται κανονικά.

8η μέρα   Τρίτη  16   Μαρτίου 2004

Όλα από το πρωί έγιναν κανονικά . Το απόγευμα αναλάβαμε εμείς το γύρισμα των αβγών, τον έλεγχο του νερού και του θερμομέτρου. Ακόμη δεν βγήκαν τα κοτοπουλάκια κι άρχισαν οι παραγγελίες . Ένας μαθητής από το άλλο σχολείο , εκδήλωσε την επιθυμία  να αγοράσει ένα κοτοπουλάκι  μόλις γεννηθεί!

9η μέρα   Τετάρτη 17  Μαρτίου 2004

Τα αβγά γυρίστηκαν στην ώρα τους . Ελέγξαμε πολλές φορές το νερό και τη θερμοκρασία. Ανοίξαμε το καπάκι της κλωσομηχανής μερικές φορές για να κατέβει η θερμοκρασία .Ξεκινήσαμε να χρωματίζουμε μία κλώσα που κάθεται στα αβγά της.

10η μέρα   Πέμπτη 18   Μαρτίου 2004

Σήμερα συνεχίσαμε τη ζωγραφική. Όλοι οι έλεγχοι έγιναν κανονικά.

11η μέρα   Παρασκευή 19  Μαρτίου 2004

Περιμένουμε να γίνει κάτι με τα αβγά .Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Γυρίστηκαν τα αβγά κανονικά κι έγιναν όλοι οι έλεγχοι.

12η μέρα    Σάββατο 20  Μαρτίου 2004

Σήμερα δεν έχουμε σχολείο. Ο κ. Οδυσσέας ήρθε στην τάξη τρεις τέσσερις φορές κι έκανε τους απαραίτητους ελέγχους. Άνοιξε μια δυο φορές το καπάκι για να κατέβει η θερμοκρασία.

13η μέρα   Κυριακή 21  Μαρτίου 2004

Δεν έχουμε μάθημα . Ημέρα εκκλησιασμού. Τα αβγά γυρίστηκαν κανονικά και έγινε έλεγχος της θερμοκρασίας. Ο κ. Οδυσσέας συμπλήρωσε ένα μπρίκι χλιαρό νερό.

14η μέρα   Δευτέρα 22   Μαρτίου 2004

Η μπλε γραμμή πέρασε δυο τρεις φορές την κόκκινη γραμμούλα. Ανοίξαμε το καπάκι για να κατέβει η θερμοκρασία . Τα αβγά γυρίστηκαν στην ώρα τους . Καμιά  εξωτερική αλλαγή δε φαίνεται . Άλλη μια βδομάδα. Για να δούμε. Έχουμε πολύ αγωνία.   

15η μέρα   Τρίτη 23  Μαρτίου 2004

Ο κ. Οδυσσέας μας είχε πει τις προηγούμενες μέρες για το αβγοσκόπιο. Μ΄ αυτό μπορείς να δεις αν ξεκίνησε η ζωή μέσα στο αβγό. Προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιο αλλά δεν τα καταφέραμε . Τώρα θα περιμένουμε την 21η μέρα για να δούμε αν τα αβγά έχουν κοτοπουλάκια.

16η μέρα   Τετάρτη 24  Μαρτίου 2004

Παραμονή της  Εθνικής  Γιορτής . Στο σχολείο γιορτάσαμε με θεατρικά τραγούδια και ποιήματα . Έγιναν όλοι οι έλεγχοι στην κλωσομηχανή. Συμπληρώσαμε ένα μπρίκι χλιαρό νερό.

17η μέρα   Πέμπτη 25   Μαρτίου 2004

Σήμερα δεν έχουμε σχολείο. Τα αβγά γυρίστηκαν κανονικά . Έγινε έλεγχος της θερμοκρασίας.

18η μέρα   Παρασκευή 26  Μαρτίου 2004

Το γύρισμα των αβγών και οι άλλες φροντίδες έγιναν κανονικά. Η κ. Φρειδερίκη Τσιόχα , από το Μέγαρο Γρεβενών , που πρόσφερε τα αβγά για την κλωσομηχανή , μας έστειλε μια φωτογραφία δικής της  κλώσας με τα κλωσοπουλάκια της.

19η μέρα   Σάββατο 27  Μαρτίου 2004

Από σήμερα δεν γυρίζουμε πλέον τα αβγά , σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Διονύση Παπαδόπουλου ,από το Κυπαρίσσι Γρεβενών, ο οποίος διέθεσε την κλωσομηχανή.  Ελέγχουμε όμως τη θερμοκρασία και το νερό. Συμπληρώθηκε ένα μπρίκι χλιαρό νερό.

20η μέρα   Κυριακή 28  Μαρτίου 2004

Σήμερα δεν έχουμε σχολείο. Ο κ. Οδυσσέας ήρθε στο σχολείο για να ελέγξει την κλωσομηχανή. Δε γύρισε τα αβγά αλλά πρόσθεσε ένα διαχωριστικό στο πλάι για να μην πέσουν τα  κοτοπουλάκια που θα γεννηθούν στο  νερό και πνιγούν.

21η μέρα   Δευτέρα  29  Μαρτίου 2004

Σήμερα έχουμε πολύ ευχάριστα νέα γιατί γεννήθηκαν επιτέλους τα κοτοπουλάκια. Όλες οι τάξεις ήρθαν να τα δουν. Μέχρι τώρα γεννήθηκαν επτά . Μερικά γεννήθηκαν γυμνολαίμικα, δεν έχουν πούπουλα στο λαιμό. Εμείς βέβαια περιμένουμε και άλλα να γεννηθούν .Αυτά που έχουν ήδη γεννηθεί πρέπει να μείνουν 24 ώρες στην κλωσομηχανή για να στεγνώσουν τα πούπουλά τους .

22η μέρα   Τρίτη 30  Μαρτίου 2004

Γεννήθηκαν και τα υπόλοιπα . Σύνολο 15 κοτοπουλάκια από 19 αβγά  που τοποθετήσαμε στο ξεκίνημα της επώασης. Αυτά που γεννήθηκαν χτες τα βάλαμε σήμερα σε ένα χαρτόνι τα ρίξαμε τροφή ( φύραμα ) και τοποθετήσαμε στο πλάι μια αυτόματη ποτίστρα. Την Πέμπτη θα έρθει ο κ. Δημήτρης Κοτούλας να πάρει τα κοτοπουλάκια και να συνεχίσει αυτός το μεγάλωμά τους.

 

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Γ2

Αργυροπούλου Ελένη , Κούκλας Βασίλειος , Ζαγόρης Μαργαρίτης

Ζιάρας Δημήτριος , Θεοδοσιάδης Κων/νος , Καραογλάνης Γεώργιος

Καλατσώβ   Ρόμαν, Κάτσα Κρίστο , Κοντοθεοδώρου Στέλλα

Λαγός Ιωάννης , Λιουλιάκης Παναγιώτης , Μαυρίγκου Σοφία

Μιχαηλίδου Γεωργία , Ντεμολάρη Άγγελος , Παπαδοπούλου Μαρία

Πασάς Σταύρος , Τούπαρη Βασιλική - Μαρία , Τσακίρη Γαρυφαλλιά