Σχετικά με τη Γεωμετρία

Γεωμετρία Α και Β Λύκείου. Ένα γοητευτικό μάθημα που δυστυχώς οι μαθητές το απαξιώνουν, μέσα στην τάση τους να κάνουν όλο και λιγότερη δουλειά βολεύονται στην άποψη των φροντιστών που τους λένε πως η γεωμετρία δεν χρησιμεύει καθόλου στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Μια λάθος άποψη που την ενστερνίζονται γιατί έτσι είναι βολικό, αλλά όταν φτάνουν στη Γ Λυκείου καταλαβαίνουν το λάθος που έκαναν όταν δεν ξέρουν βασικές γεωμετρικές έννοιες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να λύσουν μια σειρά ασκήσεων.
Τι γίνεται όμως με τους μαθητές που δεν έχουν παρόμοιες απόψεις; Πάνε όλοι καλά στο μάθημα; ¨Οχι βέβαια κι όχι λόγω της δυσκολίας του αλλά λόγω του τρόπου διαβάσματος τους. Διαβάζω γεωμετρία σημαίνει να μπορώ να κάνω ένα υποτυπώδες σχήμα με χάρακα και διαβήτη, γεωμετρικά όργανα που δεν χρησιμοποιούν οι περισσότεροι μαθητές. Πολλοί πιστεύουν πως αρκεί να διαβάσουν μια λυμένη άσκηση και θα μπορέσουν να λύσουν κάποια παρόμοια. Όταν δεν το καταφέρνουν τότε πολύ εύκολα βάζουν την ταμπέλα του κακού μαθητή στη γεωμετρία ή του αδιάφορου. Πρέπει να τους λέμε συνεχώς πως τα μαθηματικά χρειάζονται χαρτί και μολύβι και ειδικότερα η γεωμετρία χρειάζεται επιπλέον και χάρακες. Το λάθος είναι προτιμότερο από το τίποτα. Όταν πιστούν για αυτό και αρχίσουν να κάνουν μικρά βηματάκια τότε αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και η πρόοδο τους βελτιώνεται. Είναι στο χέρι του καθηγητή να παρακινήσει τους μαθητές να ασχοληθούν με την γεωμετρία και σιγά σιγά να την αγαπήσουν.
Η σπουδαιότητα της γεωμετρίας φαίνεται και απο τη φράση του ΠΛάτωνα «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι τη θύραν»

Σχετικά με την Άλγεβρα…

Η άλγεβρα απο την πρώτη τάξη του Λυκείου οργανώνει και συστηματοποιεί ότι χρειάζεται να ξέρει ο μαθητής για να ανταπεξέλθει στις εξετάσεις στη Γ Λυκείου, αλλά και για να οργανώσει την σκέψη του ακόμη και σε περίπτωση που δεν θα δώσει εξετάσεις.
Τα μαθηματικά βοηθούν το μαθητή να μάθει στην οργάνωση επίτευξης του στόχου. Ξεκινώντας απο τα δεδομένα με τη σωστή καθοδήγηση και εξάσκηση φτάνει στα ζητούμενα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα μας γιατί
στην καθημερινότητά μας πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις για διάφορα ζητήματα αποτελεσματικά αφού εξετάσουμε προσεκτικά τα δεδομένα και έχουμε μάθει τρόπους εκμετάλευσης τους.
Αυτά γενικά περί της χρησιμότητας των μαθηματικών αλλά αν γυρίσουμε τώρα και στην απαίτηση των πανελλαδικών εξετάσεων πρέπει οι μαθητές που θέλουν να δώσουν πανελλαδικές να μην μαγεύονται απο υποσχέσεις του στυλ «θα ξεκινήσεις φροντιστήριο απο το καλοκαίρι και θα τα μάθεις όλα».Υπάρχει μια αλήθεια σε αυτη τη δήλωση, πράγματι αυτός που θα διαβάζει θα μπορεί να καλύψει την ύλη της Γ Λυκείου αλλά στην αντιμετώπιση των ασκήσεων αν δεν έχει δουλέψει στις δύο προηγουμενες ταξεις στο σχολείο θα τα βρει σκούρα, κι αυτός θα είναι ο λόγος που δεν θα μπορεί να ολοκληρώσει μια άσκηση.
Τελειώνοντας τις δυο τάξεις θα πρέπει ο μαθητής να γνωρίζει απόλυτες τιμές, βασικά στοιχεία συναρτήσεων, τριγωνομετρία, λογάριθμους και επίλυση εξισώσεων και ανισώσεων κάθε κατηγορίας απο τις παραπάνω.