ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη, όμορφη πόλη, δίπλα στη θάλασσα, γεμάτη ζωή και φιλόξενους ανθρώπους. Με αεροπλάνο, τρένο, καράβι ή αυτοκίνητο φτάνεις εύκολα και άνετα. Στην προκυμαία της, τα ψαροκάικα σου δίνουν μία μικρή, αμυδρή εικόνα του Δεδέ Αγάτς, του μικρού οικισμού του 19ου αιώνα που προηγήθηκε της σύγχρονης πόλης.
φαρος λιμανι
Φαρος Λιμανι

Λίγα Λόγια :
Η Αλεξανδρουπολη ονομαζόταν Δεδέαγατς (Τουρκικά: Dedeagac) μέχρι το 1919. Η συγκεκριμένη ονομασία στα Τουρκικά σημαίνει δέντρο του παππού (dede σημαίνει παππούς και agac σημαίνει δέντρο στα Τουρκικά) και βασίζονταν σε μια τοπική παράδοση ενός σοφού δερβίση που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και τελικά θάφτηκε δίπλα σε αυτό. Η πόλη ιδρύθηκε το 1875 και στην αρχή ήταν ένα ψαροχώρι αλλά σιγά σιγά ο πληθυσμός της αυξήθηκε. Το 1913, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, έμεινε για λίγο υπό ελληνική διακυβέρνηση αλλά πέρασε στη Βουλγαρία με τη Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913). Το 1920, με το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πόλεμου, ενσωματώθηκε στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο, με το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη. Αποτελεί μια από τις νεότερες πόλεις της χώρας, καθώς ιδρύθηκε το 1875 και ως πόλη αναφέρεται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η γύρω περιοχή της έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, καθώς στην θέση της βρισκόταν η αρχαία πόλη Σάλη, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος, καθώς επίσης σε κοντινή απόσταση η αρχαία Μεσημβρία, η Ρωμαϊκή Τραϊανούπολη και η Βυζαντινή Βήρα. Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αποτελεί μία από τις πύλες της Βόρειας Ελλάδας, μαζί με τους λιμένες της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, για την κίνηση εμπορευμάτων από και προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Αξιοθέατα Αλεξανδρούπολης

Αξιοθέατα Αλεξανδρούπολης

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου στεγάζεται στο πέτρινο νεοκλασικό του 1899, επί της οδού 14ης Μαΐου 63. Ο διαμορφωμένος χώρος του Μουσείου, το εκθεσιακό υλικό, η μουσική επένδυση, η χρήση των πολυμέσων, το πωλητήριο και το καφέ αποτελούν μια αφορμή για μια επανεκτίμηση της παράδοσης. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένα ζωντανός τόπος γνωριμίας με το λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, που θα συνδέσει την παράδοση και τη γνώση που εμπεριέχεται σε αυτήν, με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Σκοπός του μουσείου δεν είναι η συντήρηση του φολκλόρ με την αισθητικά αποδεκτή έκθεση κάποιου υλικού μόνο, αλλά η μελέτη, η προβολή και η προώθηση του πολιτισμού της Θράκης. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός ζωντανού τόπου γνωριμίας με τον πολιτισμό της Θράκης ώστε αυτό να αποτελέσει ένα ορμητήριο, μια αφορμή για επανεκτίμηση της παράδοσης. Το εκθεσιακό υλικό οργανώθηκε έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μια εικόνα της παραδοσιακής ζωής της Θράκης και ειδικότερα του Ν. Έβρου από το τέλος του 17ου αι. ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου έχει κατασκευαστεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον. Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε από την παρουσία στην περιοχή πλούσιων βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών. Η ανάγκη της παρουσίασης του φυσικού αυτού πλούτου στους ντόπιους και στους επισκέπτες οδήγησε στην ένταξη του έργου κατασκευής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Αστικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Αλεξανδρούπολης, ως μία από τις βασικές του πτυχές και στην κατασκευή του μουσείου με τη σημερινή του μορφή.
Κριτήριο της επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας για την κατασκευή του Μουσείου αποτέλεσε η ανάγκη της ανάπτυξης και ανάδειξης της ανατολικής περιοχής της Αλεξανδρούπολης.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Το Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, μιας και απέχει από αυτήν μόλις επτά χιλιόμετρα. Εξυπηρετεί το σύνολο της περιοχής του Έβρου, αφού είναι το μοναδικό αεροδρόμιο μετά από αυτό της Καβάλας.Στους χώρους του αεροδρομίου υπάρχουν μπαρ, καφέ, ταχυδρομικά κουτιά και τηλέφωνα με κάρτες, τα οποία είναι επίσης προσβάσιμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Γενικότερα, ο αερολιμένας προσφέρει εξυπηρετήσεις σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Στο αεροδρόμιο υπάρχουν έξι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, για τα ωράρια λειτουργίας των οποίων, απαιτείται άμεση επικοινωνία των επιβατών, με αυτές. Οι ταξιδιώτες και επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πάρκινγκ, το οποίο είναι χωρητικότητας 250 αυτοκινήτων. Οι χώροι του είναι υπαίθριοι, αλλά είναι καλά φωτιζόμενοι και φυλασσόμενοι. Αστικά λεωφορεία εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης των επισκεπτών από και προς την πόλη. Υπάρχει και μια υπεραστική λεωφορειακή γραμμή από την Ορεστιάδα Επίσης υπάρχει πιάτσα ταξί αλλά και ραδιοταξί.
aerodromio
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνδέει την βορειοανατολική Ελλάδα, καθημερινά με τη Σαμοθράκη, ως επίσης και με τη Λήμνο και την Καβάλα, με πλοία αλλά και με ιπτάμενα δελφίνια. Εβδομαδιαίες συνδέσεις γίνονται με το Λαύριο, την Κω, τη Ρόδο κτλ.Χαρακτηριστικό γνώρισμα του λιμανιού είναι ο φάρος που στέκεται εκεί από το 1880. Ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, θα αναβαθμίσει το επίπεδο του λιμανιού.
limani
Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης αλλά και του λιμανιού της. Χτίστηκε από τη γαλλική εταιρεία Φάρων και Φανών το 1880. Έχει κυλινδρικό σχήμα και το ύψος του είναι 36 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και 27 μέτρα από το έδαφος, δηλαδή από την Πλατεία του Φάρου. Από το 1973 λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια και δίνει 3 αναλαμπές κάθε 15 δευτερόλεπτα. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το εσωτερικό του και να ανέβουν τα 98 σκαλοπάτια, κάθε φορά που εορτάζεται η Ναυτική Εβδομάδα.
faros
Το Δέλτα του Έβρου σχηματίστηκε με την εναποθέτηση στη θάλασσα φερτών υλών που για αιώνες κατεβάζει ο ποταμός Έβρος.Το Δέλτα σχηματίστηκε από τα δύο σκέλη του ποταμού και τη θάλασσα. Μέσα στο χώρο αυτό υπάρχουν παρακλάδια του ποταμού, κανάλια, λίμνες, νησίδες και κολπίσκοι της θάλασσας, η οποία εισχωρεί σε μεγάλο βάθος. Δημιουργήθηκε έτσι ένα οικοσύστημα ιδανικό για τη διαβίωση ψαριών, εντόμων, ζώων και πουλιών.Ο υγροβιότοπος του Δέλτα προστατεύεται από τη συνθήκη του Ramsar και είναι ένας απο τους πλουσιότερους της Ευρώπης.Διαβιούν ή περνούν από εδώ περισσότερα από 300 είδη πουλιών. Μέσα στο χώρο του Δέλτα υπάρχουν παρατηρητήρια και βιολογικός σταθμός της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.
delta
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Παραλίες

Δελφίνι

Σε μία έκταση 6000 m2 είναι χτισμένα σε 4 πτέρυγες 28 πλήρως επιπλωμένα δωμάτια με ατομικό wc, tv, ψυγείο, κουζίνα, κεντρική θέρμανση, air condition, κεντρική θέρμανση και λειτουργούν καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Περάστε ευχάριστες διακοπές μαζί μας και να είσθε σίγουροι, ότι φιλική συμπεριφορά μας, θα σας κάνει να νοιώσετε σαν το σπίτι σας.
Delfini

Κόκκινα Βράχια

Ο τόπος παρατήρησης Κόκκινα Βράχια - Αλεξ/πολης, βρίσκεται στην διαδρομή από Αλεξ/πολη προς Νέα Χηλή, πίσω από το Ξενοδοχείο Alexander Beach Hotel http://www.alexbh.gr , (κοντά στα κτίρια του Δημοκριτείου Πανεπ. Θράκης), πολύ κοντά στη θάλασσα. Απέχει περίπου 3 χλμ από το κέντρο της Αλεξ/πολης. Η πρόσβαση γίνεται με το δρόμο προς το Παιδαγωγικό ΔΠΘ (στο φανάρι) και μετά στην επόμενη διασταύρωση στα αριστερά. Έχει μικρή υψομετρική διαφορά από την θάλασσα, περίπου 10μ και περιλαμβάνει χώρο πάνω από 1500 τμ (ασφαλτοστρωμένο). Έχει πολύ καλή ορατότητα προς ανατολή, νότο & δύση. Εύκολη πρόσβαση και ευκολία κινήσεων, χρησιμοποιείται κυρίως για παρατηρήσεις Σελήνης έως τώρα.
Νέα χιλή
Diaskedasi

Διασκέδαση

Prive
Η διασκέδαση στην Αλεξανδρούπολη δεν αργεί να έρθει..Το νυχτερινό κέντρο-Χορευτικό κλάμπ που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Ο Φάρος τα Χριστούγεννα

Επίσης τα χρηστούγενα στην Αλεξανδρούπολη είναι μια ξεχωριστή εποχή για τους κατοίκους της με τις διάφορες εκδηλώσεις και στολισμούς στον Φάρο της Αλεξανδρούπολης.
Φάρος των Χριστουγέννων

Το Χάραμα

Επειδή οι γευστικές απολαύσεις που προσφέρει ανοίγουν την όρεξη και για ποιοτική διακέδαση, κάθε Δευτέρα βράδυ λίγο μετά τις 21:00 απολαύστε το φαγητό σας με συντροφιά αγαπημένα σας τραγούδια.
Χάραμα Live

Γενικότερα η Αλεξανδρουπολη

 Γενικότερα η Αλεξανδρούπολη
Στο παραπάνω Site δίνονται κάποιες πληροφορίες σχετικά με την Αλεξανδρούπολη και μέρη που σας δίνεται η ευκερία να επισκευτήται.