Ένα βιβλίο που διάβασα πριν από καιρό έχει τον τίτλο «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ.»  Συγγραφέας είναι ο Απόστολος Δοξιάδης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτης

Η υπόθεση του βιβλίου εξελίσσεται στην Αθήνα, γύρω στο 1970. Βασικά πρόσωπα είναι ο αφηγητής και ο θείος του Πέτρος.

Το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από τον θείο Πέτρο, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένας ηλικιωμένος κύριος  που  ζει απομονωμένος στο σπίτι του στην Εκάλη και ασχολείται μόνο με το σκάκι και τον κήπο του.

Σύντομη παρουσίαση του βιβλίου

Ο πατέρας του αφηγητή παρουσιάζει τον αδελφό του (θείο Πέτρο) ως  το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, «έναν αποτυχημένο της ζωής», προσπαθώντας να αποτρέψει τον γιό του (και ανιψιό του Θείου Πέτρου) από το να έχει επαφές μαζί του.

Όμως, μεγαλώνοντας  ο αφηγητής  μαθαίνει πως ο θείος του υπήρξε καθηγητής πανεπιστημίου και μεγάλος μαθηματικός για τους συναδέλφους του. Ο ανιψιός μαγεύεται και αυτός από τα μαθηματικά και όταν ζητά την συμβουλή του  θείου του για το αν μπορεί να γίνει μαθηματικός ή όχι, εκείνος του παίζει ένα άσχημο παιχνίδι… Μετά από χρόνια ο ανιψιός μαθαίνει την αλήθεια και εξαγριωμένος ζητά από τον θείο του τον λόγο. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στον θείο Πέτρο να διηγηθεί την  ιστορία  της ζωής του.

Ο θείος Πέτρος είναι φανταστικό πρόσωπο μέσα όμως από τη διήγησή του παρουσιάζονται υπαρκτά πρόσωπα, μεγάλοι μαθηματικοί όπως ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο άγγλος  Χάρντυ, ο ινδός Ραμάνουτζαν και άλλοι.

Κεντρικό θέμα

Είναι η αποτυχία του θείου Πέτρου, που σπατάλησε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του, να αποδείξει την εικασία του Γκόλντμπαχ.  Δηλαδή ότι:  «κάθε ζυγός αριθμός μεγαλύτερος του 2 μπορεί να εκφραστεί ως άθροισμα δύο πρώτων

Το βιβλίο τελειώνει με τον θάνατο του θείου Πέτρου και ένα ερωτηματικό για το αν κατάφερε τελικά να αποδείξει την εικασία του Γκόλντμπαχ.

Γενικά

  •  Η γλώσσα  του βιβλίου είναι απλή, μοντέρνα με λίγους ιδιωματισμούς.
  • Είναι ένα βιβλίο με ασυνήθιστη υπόθεση, πολλές ανατροπές που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος.
  • Θα πρότεινα το βιβλίο αυτό σε όλους τους φιλαναγνώστες, γιατί είναι μεν ένα βιβλίο που έχει ως βάση του τα μαθηματικά, αλλά  δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών για να το απολαύσει.

* Κριστιάν Γκόλντμπαχ:  Γερμανός μαθηματικός (1690 – 1764)

Βιβλία με υπόθεση εμπνευσμένη απο τα μαθηματικά

  1. «Η ακολουθία της Οξφόρδης.»  Συγγραφέας:  Γκιγιέρμο Μαρτίνεζ.  Εκδόσεις: Πατάκη.
  2. «Ο μέτοικος και η συμμετρία.»  Συγγραφέας:  Τεύκρος Μιχαηλίδης.  Εκδόσεις:  Πόλις
  3. «Ο αλγόριθμος της μελαγχολίας.»  Συγγραφέας:  Carlo Frabetti. Εκδόσεις:  Όπερα.

 

Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ*