Στις 2 Φλεβάρη, τη γιορτή της Υπαπαντής, οι Γάλλοι γιορτάζουν την Chandeleur, δηλαδή την εμφάνιση του Χριστού στην εκκλησία, 40 ημέρες μετά τη γέννησή του. Το όνομα της Chandeleur προέρχεται από τη λέξη chandelles, που σημαίνει κεριά, γιατί αυτή η γιορτή συνοδεύεται από λιτανείες με αναμμένα κεριά, τα οποία θεωρούνται ευλογημένα.

crepesΚάθε χρόνο τέτοια ημέρα, αναβιώνει στη Γαλλία το έθιμο της κρέπας! Αρχικά αυτή η γιορτή ήταν ειδωλολατρική και η κρέπα συμβόλιζε τον ήλιο που έρχεται μετά από το κρύο του χειμώνα. Για πολλά χρόνια, οι Γάλλοι χωρικοί πίστευαν ότι, αν δεν έφτιαχναν κρέπες στις 2 του Φλεβάρη, η σοδειά του σιταριού θα καταστρεφόταν. Η ετοιμασία της κρέπας συνοδεύεται και από το έθιμο του χρυσού νομίσματος. Οι χωρικοί αναποδογύριζαν στον αέρα την κρέπα τους κρατώντας με το δεξί χέρι το τηγάνι και με το αριστερό ένα χρυσό νόμισμα. Αν το γύρισμα της κρέπας στον αέρα είχε επιτυχή κατάληξη, τότε πλούτος και ευημερία περίμενε την οικογένειά τους εκείνη τη χρονιά.

Το έθιμο της κρέπας προέρχεται από την περιοχή της Βρετάνης στη βορειοδυτική Γαλλία. Εκεί, εκτός από γλυκές κρέπες, φτιάχνουν και αλμυρές, τις galettes που είναι πιο σκούρες γιατί φτιάχνονται από αλεύρι φαγόπυρου.

crepes recette
Συνταγή για γλυκές κρέπες Βρετάνης

Χαρούμενη Chandeleur, λοιπόν, και bon app?tit!

La Chandeleur, η Υπαπαντή ή αλλιώς η γιορτή της κρέπας!