Όταν μιλάμε για εθισμό στο διαδίκτυο,εννοούμε την υπερβολική χρήση του διαδικτύου, είτε όσον αφορά την υπερβολική ενασχόληση με σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, είτε με σελίδες ηλεκτρονικού τζόγου ή με διαδικτυακά παιχνίδια.

Συμπτώματα

Συμπτώματα ενός εθισμένου ατόμου μπορούν να είναι κάποια από τα παρακάτω:

  • Χρήση του Διαδικτύου για όλο και περισσότερο διάστημα
  • Αδυναμία να ελέγξει τον χρόνο που αφιερώνει στο διαδίκτυο
  • Άσχημη διάθεση, δυσφορία, επιθετικότητα και σκέψεις για τις διαδικτυακές του ασχολίες όταν δεν είναι online (συμπτώματα στέρησης)
  • Επίδραση στις υπόλοιπες καθημερινές του δραστηριότητες
  • Απομόνωση από οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου που παρουσιάζουν εθισμό σε αυτό, είναι παίκτες διαδικτυακών παιχνιδιών. Συνήθως, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες). Αυτά μπορεί να αφιερώνουν 8-10 ώρες καθημερινά στα διαδικτυακά παιχνίδια.

Συμβουλές

Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του εθισμού στο Διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια, θα πρέπει ο έφηβος να αναγνωρίσει το πρόβλημα και, με τη βοήθεια της οικογένειάς του, να βάλει τα απαραίτητα όρια και να απολαμβάνει τα θετικά της τεχνολογίας χωρίς τις αρνητικές της συνέπειες. Θα πρέπει να μην παραμελεί τις υπόλοιπες δραστηριότητές του και τις κοινωνικές του σχέσεις προς χάρη του Διαδικτύου. Τέλος, οι γονείς χρειάζεται να καλλιεργήσουν ορθές στάσεις αξιοποίησης του Διαδικτύου από τις πιο μικρές ηλικίες.

Εθισμός στο Διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια