ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

1)     Για ποιους λόγους ενδέχεται να χαθούν οι εργασίες μας από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή?

2)     Τι είναι ο ιός υπολογιστή?

3)     Ποιοι είναι οι τρόποι προστασίας απ? τους ιούς?

4)     Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας δεδομένων?

 

                   ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

Α. Χαρακτηρίστε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λάθος βάζοντας δίπλα στο αντίστοιχο κελί Σ ή Λ.

 

α/α

Προτάσεις Σωστού - Λάθους

Σ  ή  Λ

1

Τα αρχεία μας στο σκληρό δίσκο είναι απόλυτα ασφαλή.

 

2

Υπάρχει πιθανότητα βλάβης των αποθηκευτικών μέσων.

 

3

Ένας ιός είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του υπολογιστή.

 

4

Άμα δεν έχουμε πρόσβαση στο Internetτότε δεν μπορεί ο υπολογιστής  να κολλήσει ιό.

 

5

Αν ο υπολογιστής έχει αντιϊικό πρόγραμμα δεν κολλάει ιό.

 

6

Το αντιϊκό πρόγραμμα πρέπει να ανανεώνεται με την τελευταία ενημερωμένη έκδοση.

 

7

Το πρόγραμμα «τείχους προστασίας» φροντίζει τη θωράκιση του υπολογιστή μας από τους ιούς.

 

8

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τους ιούς είναι τα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων.

 

 

                       Συζήτηση για άλλους τύπους ιών

 

Τι είναι ο ιός τύπου worm;
 Ένας ιός τύπου worm, όπως και ένας απλός ιός, έχει σχεδιαστεί για να αντιγράφει τον εαυτό του από τον έναν υπολογιστή στον άλλον, αλλά αυτό γίνεται αυτόματα. Αρχικά, ελέγχει τις λειτουργίες του υπολογιστή για τη μεταφορά αρχείων ή δεδομένων. Μόλις ένας ιός τύπου worm εισέλθει στο σύστημά σας, μπορεί να μετακινηθεί μόνος του. Ο μεγάλος κίνδυνος των ιών τύπου worm είναι η ικανότητά τους να αναπαράγονται σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, ένας ιός τύπου worm μπορεί να αποστείλει αντίγραφα του εαυτού του σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και, έπειτα, οι υπολογιστές τους θα κάνουν το ίδιο προκαλώντας υπερφόρτωση της δικτυακής κυκλοφορίας, η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει την ταχύτητα των εταιρικών δικτύων αλλά και ολόκληρο το Διαδίκτυο. Όταν εξαπολύονται νέοι ιοί τύπου worm, διαδίδονται πολύ γρήγορα. Υπερφορτώνουν τα δίκτυα και πιθανόν να αναγκάζουν εσάς (και κάθε άλλον) να περιμένετε πολύ για να δείτε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο.
Ιός τύπου worm : Μια υποκατηγορία ιού. Ένας ιός τύπου worm διαδίδεται χωρίς την παρέμβαση του χρήστη και διανέμει ολοκληρωμένα αντίγραφα του εαυτού του (ίσως τροποποιημένα) στα δίκτυα. Ένας ιός τύπου worm μπορεί να καταναλώσει μνήμη ή εύρος ζώνης δικτύου, αναγκάζοντας τον υπολογιστή σας να κολλήσει.
Επειδή οι ιοί τύπου worm δεν χρειάζεται να διαδίδονται μέσω ενός προγράμματος "οικοδεσπότη", μπορούν να εισχωρήσουν στο σύστημά σας και να επιτρέψουν σε κάποιον να διαχειρίζεται τον υπολογιστή σας από απόσταση. Πρόσφατα παραδείγματα ιών τύπου worm αποτελούν οι ιοί Sasser και Blaster.


Τι είναι ένας Δούρειος ίππος;
 Ακριβώς όπως και ο Δούρειος Ίππος της μυθολογίας, ο οποίος φαινόταν σαν δώρο αλλά τελικά μετέφερε τους Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι κατέλαβαν την πόλη της Τροίας, οι σύγχρονοι Δούρειοι Ίπποι είναι προγράμματα υπολογιστή τα οποία φαίνονται χρήσιμα αλλά, τελικά, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας και προκαλεί μεγάλη ζημιά. Ένας από τους πρόσφατους Δούρειους Ίππους έχει τη μορφή ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο περιείχε συνημμένα τα οποία έμοιαζαν με αρχεία ενημερωμένων εκδόσεων για την ασφάλεια, της Microsoft, αλλά τελικά ήταν ιοί, οι οποίοι προσπάθησαν να απενεργοποιήσουν το λογισμικό προστασίας από ιούς και το λογισμικό τείχους προστασίας.
Δούρειος Ίππος (ουσ.)Ένα πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο φαινομενικά είναι χρήσιμο αλλά προκαλεί ζημιά.
Οι Δούρειοι ίπποι διαδίδονται όταν οι χρήστες ανοίξουν ένα πρόγραμμα διότι θεωρούν ότι έρχεται από νόμιμη πηγή. Οι Δούρειοι Ίπποι μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν σε λογισμικό που μπορείτε να μεταφορτώσετε δωρεάν. Μην μεταφορτώνετε λογισμικό από πηγή την οποία δεν εμπιστεύεστε.
Με ποιόν τρόπο διαδίδονται οι ιοί τύπου worm και οι άλλοι ιοί;
Ουσιαστικά όλοι οι ιοί αλλά και οι ιοί τύπου worm δεν μπορούν να εξαπλωθούν εάν δεν ανοίξετε ή δεν εκτελέσετε κάποιο μολυσμένο πρόγραμμα.
Αρχικά, ο τρόπος διάδοσης των πιο επικίνδυνων ιών ήταν μέσω των συνημμένων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ? δηλαδή μέσω των αρχείων τα οποία αποστέλλονταν μαζί με κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Συνήθως μπορείτε να διακρίνετε εάν το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο περιέχει συνημμένα, διότι θα δείτε ένα εικονίδιο συνδετήρα το οποίο υποδεικνύει πως υπάρχει συνημμένο αρχείο και περιέχει το όνομά του. Φωτογραφίες, γράμματα που έχουν γραφτεί στο Microsoft Word, ακόμη και λογιστικά φύλλα του Excel είναι μερικοί από τους τύπους των αρχείων που πιθανόν να λαμβάνετε κάθε μέρα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Ο ιός εκτελείτε όταν ανοίξετε ένα προσβλημένο συνημμένο αρχείο (συνήθως κάνετε διπλό κλικ στο εικονίδιο ενός συνημμένο για να το ανοίξετε).

 

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΣΤΟ INTERNET

  1. Στην ιστοσελίδα www.virus.gr καταγράψτε πληροφορίες για τους τρόπους μετάδοσης των ιών και για τα καλύτερα αντιβιοτικά προγράμματα.

 

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????...............................................................................................

  1. Παρακολουθήστε  βίντεο στην διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=Ztrp6DjTk_4.

 

      ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Α.    Προσεκτική μελέτη θεωρίας από το Βιβλίο Σελ. 43 ? 45.

Β.  Να μπορείτε να απαντήσετε προφορικά τις Ερωτήσεις Θεωρίας του συγκεκριμένου Φυλλαδίου.

Γ.  Να απαντήσετε γραπτά στο Τετράδιο Πληροφορικής τις Ερωτήσεις 1,3,4 από το βιβλίο Σελ. 45.