Απάντηση για14386, Δ
Ι. Όλοι οι μικροοργανισμοί (με εξαίρεση τους ιούς) αποτελούνται από κύτταρα, που περιβάλλονται από κυτταρική μεμβράνη η οποία είναι ημιπερατή. Ένα διάλυμα με υψηλή συγκέντρωση άλατος, είναι υπέρτονο, και τα κύτταρα που εκτίθενται σε αυτό θα αφυδατωθούν. φυσιολογικά το 80% των συστατικών των κυττάρων αποτελείται από νερό. Οι περισσότερες από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυττάρου είναι ευδιάλυτες στο νερό. Αυτό τους επιτρέπει να μετακινούνται από ένα σημείο σε άλλο. Η μετακίνησή τους διευκολύνει την επαφή διαφορετικών ουσιών και αυτό επιτρέπει την πραγματοποίηση των αντιδράσεων που απαιτούν οι διάφορες δραστηριότητες του κυττάρου. Το νερό εξάλλου, όπως θα δούμε στη συνέχεια, συμμετέχει και το ίδιο σε κάποιες βιολογικές αντιδράσεις. Επίσης, τα οξέα, οι βάσεις και τα άλατα, παρά το ότι βρίσκονται σε μικρή συγκέντρωση μέσα στο κύτταρο, έχουν μοναδική σημασία για τη ζωή. Αυτό οφείλεται στο ότι διατηρούν σταθερό το ρΗ στο εσωτερικό του κυττάρου και βοηθούν να γίνονται σωστά οι διάφορες κυτταρικές λειτουργίες. Αν αφαιρεθεί ποσότητα νερού από το κύτταρο, αλλάζει η συγκέντρωση αυτών των ουσιών εσωτερικά, και άρα διαταράσσονται οι υπόλοιπες λειτουργίες, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και των μικροοργανισμών.
ΙΙ. Οι ελιές ζαρώνουν επειδή τα κύτταρά τους αφυδατώνονται σε υπέρτονο διάλυμα αλατιού και μειώνεται ο όγκος τους. Ο βιολογικός ρόλος του νερού είναι ο ίδιος με αυτά που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο ερώτημα.