Archive for Ιουλίου, 2018

Ολοκλήρωση της 2ης κινητικότητας στη Σικελία

Με αξιοσημείωτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η κινητικότητα του Erasmus+ προγράμματος με τίτλο “Agenda 2030: That’s our challenge!”. Kατά το χρονικό διάστημα 6-12 Μαΐου 2018, oι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κ.κ. Ράπτη Ευτυχία και Μαλάμου Κωνσταντίνα, μαζί με έξι μαθητές επισκέφθηκαν το I.P.S. “FEDERICO II” της Enna στη Σικελία και συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προγράμματος που στόχευαν στην κοινή δράση των μαθητών, εκπαιδευτικών και του ευρύτερου κοινωνικού περίγυρου ως προς τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και, συγκεκριμένα, τον Στόχο 2: «Μηδενική Φτώχεια» και τον Στόχο 17: «Συνεργασία για τους Στόχους».

Το πολυδιάστατο πρόγραμμα κάλυψε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών διαδικασιών για τη γνωριμία με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής με έντονο το ελληνικό στοιχείο (Valley of Greek Temples – Agrigento), καθώς και επισκέψεις σε τοπικούς φορείς (Δήμος Enna – Πανεπιστήμιο Kore – επιχειρήσεις), περιηγήσεις σε τοπία φυσικού κάλλους και αρχαιολογικούς χώρους (Castle of Lombardy – Nicoletti Lake) και διαδραστική συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες και βιωματικά εργαστήρια.

Οι Σικελοί εταίροι ανταπέδωσαν εγκάρδια την ελληνική φιλοξενία που τους είχε προσφερθεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο τον Φεβρουάριο και επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι το Erasmus+ δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Συμμετοχή στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης «Πλανήτης 2030» της Action Aid

Η ομάδα του Erasmus+ προγράμματος “Agenda 2030: That’s our Challenge!” κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας να συμμετάσχουν τον Μάρτιο στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2018 «Πλανήτης 2030» της Action Aid, προκειμένου να υπάρξει διάχυση της γνώσης και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους. Οι μαθητές και μαθήτριες εργάστηκαν για τη δημιουργία φανζίν (fanzine), με βάση το ψηφιακό υλικό της οργάνωσης. Κατέστρωσαν το δικό τους βιώσιμο πλάνο και ενεργοποίησαν τη δημιουργική δύναμή τους για το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι, επιχείρησαν να δώσουν τη δική τους οπτική για κάποιο θέμα του ενδιαφέροντός τους, να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους στον κόσμο και να εκφραστούν μέσω της προσωπικής έκδοσής τους.

Τα φανζίν που δημιουργήθηκαν θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση της Action Aid, η οποία θα ενταχθεί στις δράσεις Αθήνα: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Δείτε σχετικά: http://education.actionaid.gr/gaw και εδώ (τα έργα των μαθητών μας).

Δημιουργία λογότυπου (logo) για την Agenda 2030

Η ομάδα του Erasmus+ προγράμματος “Agenda 2030: That’s our Challenge!” διοργάνωσε διαγωνισμό σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τη δημιουργία λογότυπου (logo), προκειμένου να υπάρξει διάχυση της γνώσης και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 10 έως τις 23 Μαρτίου, οι μαθητές και μαθήτριες ενεργοποίησαν τη γνώση και την έμπνευσή τους και δημιούργησαν ευφάνταστα έργα. Στη συνέχεια, τα έργα τους αξιολογήθηκαν από επιτροπή που την αποτελούσαν εκπρόσωποι του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και η φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαγδαληνή Φιλιπποπούλου, η οποία κάνει την πρακτική άσκησή της στο σχολείο μας με την επίβλεψη του καθηγητή Καλλιτεχνικών Γιάννη Ζωγάκη.

Μεταξύ πολλών συμμετοχών, τα logos που αναδείχθηκαν ως καλύτερα και έλαβαν ανάλογο έπαθλο ήταν των μαθητών/τριών: 1. Σοφίας Μπότσιου (Β3) 2. Ευρυδίκης Αναγνωστοπούλου (Γ4) και 3. Χρήστου Κωστούλα (Β2).Η όλη διαδικασία υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τον Στόχο 4: «Ποιοτική Εκπαίδευση» και τον Στόχο 17: «Συνεργασία για τους Στόχους» του προγράμματος, καθώς ενέπλεξε ένα πλήθος μαθητών που έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για το έργο μας.

Ενδοσχολικό Πρωτάθλημα Αθλοπαιδιών 2017-2018

Στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής διοργανώθηκε και φέτος το Ενδοσχολικό Πρωτάθλημα Αθλοπαιδιών για το σχολικό έτος 2017-18. Όλα τα τμήματα συμμετείχαν με ομάδες στο ποδόσφαιρο και στο βόλεϊ. Οι προκριματικοί αγώνες διεξήχθησαν στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, ενώ οι τελικοί έλαβαν χώρα την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας, με νικητές στο ποδόσφαιρο το Γ΄1 και στο βόλεϊ το Β΄2.

Σχολικοί αγώνες στίβου γυμνασίων Ιωαννίνων

Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής την Τετάρτη 14-3-2018 συμμετείχε στους σχολικούς αγώνες στίβου γυμνασίων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Οι μαθητές που εκπροσώπησαν το σχολείο μας πραγματοποίησαν πολύ καλές εμφανίσεις, ενώ σημείωσαν διακρίσεις οι Σπύρος Παππάς (1η θέση στα 300μ.), Χρυσάνθη Καραγιώργου (2η θέση στο άλμα εις ύψος) και Ηλιάνα Θεοχάρη (3η θέση στο άλμα εις μήκος).
https://www.slideshare.net/vaskehagia/track-and-field-2018?ref=http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/scholikoi-agones-stivoy-gymnasion-ioanninon/

Ενδοσχολικό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου 2017-2018

Πιστοί στην ετήσια παράδοση του σχολείου μας οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Βασιλική Κεχαγιά και Γιώργος Βαζάκας, διοργάνωσαν και φέτος το Ενδοσχολικό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου, που ολοκληρώθηκε με τους τελικούς αγοριών και κοριτσιών την Παρασκευή 26/1/2018. Στους τελικούς πήραν μέρος συνολικά 40 αγόρια και 32 κορίτσια, που προκρίθηκαν βάσει επίδοσης. Προηγήθηκε ο αγώνας των αγοριών, που ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους σε 4 γύρους και στη συνέχεια αγωνίστηκαν τα κορίτσια, διανύοντας 2 γύρους. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, που έδειξαν αθλητικό ήθος και ξεπέρασαν τις δυνάμεις τους, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν και τον εξαιρετικά ψυχρό καιρό.

Τις φωτογραφίες για λογαριασμό της σχολικής μας εφημερίδας τράβηξαν οι μαθητές του Β΄4 Ευθύμης Παπανικολάου και Γιάννης Σιάκαρης.
Και μερικά ενδιαφέροντα παραλειπόμενα… Ο φετινός νικητής, Κωνσταντίνος Γκρέστας, κερδίζει τον αγώνα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στα κορίτσια η έκτη θέση κρίθηκε κυριολεκτικά στο νήμα, καθώς η Άρια Ιωαννίδη προσπέρασε την Κατερίνα Γκόγκου του Β΄1 στα τελευταία μέτρα. Τέλος, η νικήτρια του τελικού των κοριτσιών, Φιλιώ Βασιλείου, έχει δύο «πρωτιές» για φέτος: είναι η πρώτη φορά που «πρωτάκι» κερδίζει τον αγώνα!

Η τελική κατάταξη με τους/τις έξι πρώτους/-ες:

Αγόρια Κορίτσια
1η θέση Γκρέστας Κωνσταντίνος (Γ΄1) Βασιλείου Φιλιώ (Α΄1)
2η θέση Κουτσάφτης Γιώργος (Β΄2) Ζωίδη Βασιλίνα (Γ΄2)
3η θέση Λιόλιος Δημήτρης (Γ΄4) Μπασαρά Μαρίνα (Α΄2)
4η θέση Σιώμος Γκίζας Βασίλης (Β΄4) Τζιόρα Μαίρη (Γ΄3)
5η θέση Παππάς Σπύρος (Γ΄4) Ντούρου Μαρία (Β΄2)
6η θέση Κουρουζίδης Χάρης (Γ΄2) Ιωαννίδη Άρια (Β΄3)

Η βράβευση των νικητών έγινε την Τετάρτη 31/1 από τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Βασίλειο Κρανά, και την κ. Κεχαγιά.

4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής συμμετείχαν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες για τη φετινή 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, με κεντρικό σύνθημα: «Αθλούμαι – ΧαράΖω το μέλλον».
Η Α΄ τάξη του σχολείου έλαβε μέρος σε αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου στις εγκαταστάσεις του σχολείου υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικών, ενώ οι μαθητές της β΄ και γ΄ τάξης πραγματοποίησαν φιλικές αθλητικές συναντήσεις στο Πανηπειρωτικό Στάδιο με την καθοδήγηση της γυμνάστριας κ. Βασιλικής Κεχαγιά και των συνοδών καθηγητών τους.

Εγκαινιασμός των ανακαινισμένων αθλητικών χώρων του σχολείου

Την Τετάρτη 27/9/2017, παρουσία του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα και του Προϊσταμένου Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχάλη Ράπτη, εγκαινιάστηκαν οι ανακαινισμένοι αθλητικοί χώροι του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής. Οι εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης περιλάμβαναν την τοποθέτηση ειδικού αντιολισθητικού ακρυλικού δαπέδου, καθώς και τον χρωματισμό και τη διαγράμμιση των εξωτερικών γηπέδων του σχολείου. Υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου ήταν η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπαίδευσης κ. Παρασκευή Τσίλη.
Το σχολείο μας εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τους αρμόδιους φορείς, καθώς πλέον η άθληση των μαθητών θα γίνεται σε ασφαλείς χώρους με σύγχρονες προδιαγραφές.


Oλοκληρώθηκε η 1η κινητικότητα των Ερασμιτών εταίρων!

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Με αξιοσημείωτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η κινητικότητα του Erasmus+ προγράμματος με τίτλο “Agenda 2030: That’s our challenge!”, που υλοποιείται για τα σχολικά έτη 2017/18 και 2018/19, στο σχολείο μας. Ως σχολείο υποδοχής, κατά την εβδομάδα 25/2 – 3/3, φιλοξένησε έξι εκπαιδευτικούς και είκοσι μαθητές από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία και διοργάνωσε ποικίλες εκδηλώσεις που στόχευαν στην κοινή δράση των μαθητών, εκπαιδευτικών και του ευρύτερου κοινωνικού περίγυρου ως προς τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ υπό τη σύγχρονη οπτική.

Το πολυδιάστατο πρόγραμμα κάλυψε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών διαδικασιών για τη γνωριμία με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής μας (Ζαγοροχώρια – Νησάκι – Κάστρο), καθώς και επισκέψεις σε τοπικούς φορείς (Δήμος Ιωαννιτών – Πανεπιστήμιο – «Ζαγόρι» Χήτος ΑΒΕΕ – Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου – Βιολογικός Καθαρισμός – Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας), περιηγήσεις σε τοπία φυσικού κάλλους και αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης – Ιτς Καλέ), επισκέψεις σε μουσεία (Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας – Αρχαιολογικό Μουσείο – Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη) και διαδραστική συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες και βιωματικά εργαστήρια. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων και του Ωδείου ARS NOVA στην τελετή λήξης του προγράμματος, καθώς εντυπωσίασαν όλους με παραδοσιακά και σύγχρονα χορευτικά και μουσικά δρώμενα.

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως ο αρχαιοελληνικός θεσμός της φιλοξενίας διατηρεί τη διαχρονική του ισχύ και επιτυγχάνει να δημιουργήσει δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, για το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής το «ταξίδι» συνεχίζεται με τους καλύτερους οιωνούς.

Την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αποτελούν οι εκπαιδευτικοί: Β. Κεχαγιά, Ε. Ζήκου, Κ. Μαλάμου, Χ. Παντούλα, Μ. Παπαγεωργίου, Ε. Ράπτη.

Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής συναντά τους Ερασμίτες εταίρους του

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Στο πλαίσιο της 1ης κινητικότητας του Erasmus+ προγράμματος με τίτλο “Agenda 2030: That’s our challenge!”, που υλοποιείται για τα σχολικά έτη 2017/18 και 2018/19, το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής φιλοξενεί έξι εκπαιδευτικούς και είκοσι μαθητές από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Ως σχολείο υποδοχής, κατά την εβδομάδα 25/2-3/3, προγραμματίζει ποικίλες εκδηλώσεις που στοχεύουν στην κοινή δράση των μαθητών, εκπαιδευτικών και του ευρύτερου κοινωνικού περίγυρου ως προς τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ υπό τη σύγχρονη οπτική.

Το πολυδιάστατο πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών διαδικασιών για τη γνωριμία με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής μας, καθώς και επισκέψεις σε τοπικούς φορείς ανάπτυξης, περιηγήσεις σε τοπία φυσικού κάλλους και αρχαιολογικούς χώρους, επισκέψεις σε μουσεία και διαδραστική συμμετοχή σε παραδοσιακά και σύγχρονα πολιτισμικά δρώμενα.

Την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αποτελούν οι εκπαιδευτικοί: Β. Κεχαγιά, Ε. Ζήκου, Κ. Μαλάμου, Χ. Παντούλα, Μ. Παπαγεωργίου, Ε. Ράπτη.