Ο Τρωικός πόλεμος

Επίλεξε από την κάθε λίστα τη σωστή λέξη, για να συμπληρώσεις τα κενά των προτάσεων.
Στο τέλος πάτα το κουμπί [Έλεγχος], για να δεις αν είναι όλα σωστά.
Αφορμή του Τρωικού πολέμου ήταν η αρπαγή της ωραίας Ελένης, της γυναίκας του , από τον Πάρη, τον γιο του βασιλιά της Τροίας.

Οι Αχαιοί, πριν ξεκινήσουν για την Τροία, συγκεντρώθηκαν . Για αρχηγό τους διάλεξαν τον , τον βασιλιά των Μυκηνών. Τα πλοία όμως δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν. Έπρεπε πρώτα να θυσιαστεί η , η κόρη του Αγαμέμνονα, ώστε να φυσήξουν οι άνεμοι. Ευτυχώς, την ώρα της θυσίας την πήρε η Άρτεμις και στη θέση της έβαλε ένα ελάφι.

Ο πόλεμος κράτησε χρόνια, αφού τα τείχη της Τροίας αποδείχτηκαν απόρθητα. Αμέτρητοι Αχαιοί και Τρώες έπεφταν νεκροί στις μάχες.

Το τελευταίο έτος του πολέμου ο Αχιλλέας και ο Αγαμέμνονας, επειδή ο Αγαμέμνονας πήρε την όμορφη σκλάβα του Αχιλλέα, την . Ο Αχιλλέας αποφάσισε να μην ξαναπολεμήσει. Αμέσως οι Τρώες πήραν θάρρος και άρχισαν να νικούν τους Αχαιούς.
Ο πήρε την άδεια του Αχιλλέα και μπήκε στη μάχη φορώντας την πανοπλία του. Κατάφερε να διώξει τους Τρώες από το στρατόπεδο των Αχαιών, αλλά τον αναγνώρισε ο και τον σκότωσε.
Τότε ο ξαναμπήκε στη μάχη για να εκδικηθεί για τον θάνατο του Πατρόκλου. Μονομάχησε με τον Έκτορα και τον σκότωσε. Έπειτα από έντεκα μέρες έδωσε το σώμα του νεκρού στον για να το θάψει.
Κάποια στιγμή ο θεός αποκάλυψε στον Πάρη το αδύνατο σημείο του Αχιλλέα και εκείνος σημάδεψε και τον χτύπησε με ένα φαρμακωμένο βέλος του.

Στο τέλος, ο πολυμήχανος επινόησε ένα σχέδιο: κατασκεύασαν ένα μεγάλο , τον Δούρειο ίππο, και κρύφτηκαν μέσα πολλοί Αχαιοί. Όταν οι Τρώες το έβαλαν μέσα στην πόλη τους, οι Αχαιοί βγήκαν μέσα στη νύχτα, νίκησαν τους Τρώες και έκαψαν την Τροία.

ΒΚ (1/2011)