Ο Πελοποννησιακός πόλεμος

Επίλεξε από την κάθε λίστα τη σωστή λέξη, για να συμπληρώσεις τα κενά των προτάσεων.
Στο τέλος πάτα το κουμπί [Έλεγχος], για να δεις αν είναι όλα σωστά.
Η δύναμη της , καθώς μεγάλωνε, έκανε τη Σπάρτη και την Κόρινθο να ανησυχήσουν. Αυτό έγινε αιτία να αρχίσει ο πόλεμος. Η αφορμή δόθηκε όταν οι Αθηναίοι βοήθησαν τους στον πόλεμο που είχαν με τους Κορινθίους.

Ο πόλεμος ξεκίνησε το 431 π.Χ. με εισβολή του σπαρτιατικού στρατού στην , όπου προξένησε καταστροφές. Οι Αθηναίοι κλείστηκαν στα μακρά τείχη, ενώ ο στόλος τους έκανε επιδρομή στην Πελοπόννησο. Το δεύτερο έτος στην Αθήνα , που αφάνισε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ο πέθανε. Ο πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι το 421 π.Χ. όταν ο Αθηναίος στρατηγός μεσολάβησε για ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Το 415 π.Χ. ο φιλόδοξος έπεισε τους Αθηναίους να κάνουν μεγάλη εκστρατεία εναντίον στη Σικελία. Όταν όμως ο Αλκιβιάδης κατηγορήθηκε για ιεροσυλία, κατέφυγε στην , όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του εναντίον της Αθήνας. Η εκστρατεία στη Σικελία κατέληξε σε μεγάλη καταστροφή για τους .

Ο πόλεμος συνεχίστηκε, αλλά τώρα οι άρχισαν να χρηματοδοτούν έναν σπαρτιατικό στόλο. Έτσι οι έχασαν σιγά σιγά την κυριαρχία τους στο Αιγαίο, ώσπου ο στόλος τους καταστράφηκε από τους στους Αιγός ποταμούς. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος έληξε το 404 π.Χ. με την ταπεινωμένη.

Οι εγκατέστησαν δικούς τους ανθρώπους να κυβερνούν τις ελληνικές πόλεις και δε φέρθηκαν καλά στους άλλους Έλληνες. Με την υποστήριξη των Περσών, η και άλλες ελληνικές πόλεις έκαναν συμμαχία εναντίον των και έτσι ξέσπασε ένας ακόμη πόλεμος, ο πόλεμος. Οι ήρθαν σε δύσκολη θέση και αναγκάστηκαν να υπογράψουν ταπεινωτική ειρήνη με τους , οι οποίοι κέρδισαν τις πόλεις της Μ. Ασίας και την Κύπρο.

ΒΚ (2/2012)