Κομήτης Halley

   Το 1705 ο Edmond Halley προέβλεψε, βάσει των νόμων κίνησης του Νεύτωνα, ότι ο κομήτης, που είχε εμφανιστεί τα έτη 1531, 1607 και 1682, θα εμφανιζόταν και πάλι το έτος 1758 (δυστυχώς μετά το θάνατό του). Η πρόβλεψη αυτή ήταν πράγματι επιτυχής κι έτσι ο κομήτης ονομάστηκε προς τιμήν του.

   Η τροχιακή περίοδος του κομήτη Halley είναι κατά μέσο όρο 76 έτη. Δεν είναι όμως σταθερή, ώστε με μια απλή πρόσθεση να υπολογίζονται τα έτη της επανεμφάνισής του. Οι βαρυτικές έλξεις των μεγάλων πλανητών μεταβάλλουν την περίοδό του από διέλευση σε διέλευση. Επίσης έναν μικρότερο ρόλο παίζουν και οι εκτοξεύσεις υλικών από τον πυρήνα του. Τα έτη 451 και 1066 η περίοδός του ήταν 79,3 χρόνια, ενώ το 1986 η περίοδος ήταν 76,0 χρόνια. Οι πλησιέστερες προς την εποχή του Χριστού διελεύσεις του κομήτη συνέβησαν τα έτη 11 π.Χ. και 66 μ.Χ. Η πιο διάσημη εμφάνισή του συνέβη το 1066, κατά τη μάχη του Hastings (μεταξύ Νορμανδών και Άγγλων), πράγμα που μνημονεύεται στον πίνακα Bayeux.

   Οι τελευταίες διελεύσεις του κομήτη Halley έγιναν τα έτη 1910 και 1986. Η επόμενη διέλευσή του από το περιήλιο θα γίνει το 2061.

   Η τροχιά του κομήτη Halley είναι ανάδρομη, μεγάλης εκκεντρότητας και παρουσιάζει κλίση 18 μοιρών ως προς την εκλειπτική.

   Το 1986, 5 διαστημόπλοια από τη Σοβιετική Ένωση, την Ιαπωνία και την Ευρώπη επισκέφτηκαν τον Κομήτη Halley. Μάλιστα το διαστημόπλοιο Giotto της ESA κατάφερε να φωτογραφίσει από πολύ κοντά τον πυρήνα του κομήτη (επάνω).

   Ο πυρήνας του κομήτη Halley έχει διαστάσεις περίπου 16x8x8 χιλιόμετρα.

   Αντίθετα με τις προσδοκίες, ο πυρήνας του κομήτη Halley είναι πολύ σκοτεινός. Έχει άλβεδο μόλις 0,03 (πιο σκούρος κι από το κάρβουνο) και είναι ένα από τα πιο σκοτεινά αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα.

   Ο πυρήνας του κομήτη Halley έχει πολύ χαμηλή πυκνότητα, περίπου 0,1 g/cm³, δείχνοντας ότι πιθανώς είναι σπογγώδης (γεμάτος κενά), ίσως επειδή αποτελείται κυρίως από σκόνη που απέμεινε, αφού οι πάγοι εξαχνώθηκαν και διέφυγαν.

   Ο κομήτης Halley είναι σχεδόν μοναδικός στο ότι είναι μεγάλος, ενεργός και με κανονική τροχιά. Αυτό τον κάνει σχετικά εύκολο στόχο διαστημικών αποστολών (όπως του Giotto), αλλά πιθανώς δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα κομήτη.


Εικόνες

Κομήτες

Giotto mission (ESA)