Οσκαρ Ουάιλντ, Ο πιστός φίλος

Ενότητες

  1.  Ενότητα  1η («Ο μικρούλης Χανς?είναι ολοφάνερο»): Ο καλός Χανς και ο υποκριτής μυλωνάς.
  2. Ενότητα  2η («Νωρίς το άλλο?πολύ καλός μαθητής»): Η εκμετάλλευση του Χανς από τον πλούσιο μυλωνά.
  3. Ενότητα  3η («Ένα βράδυ?το τίμημα της γενναιοδωρίας»): Ο θάνατος του Χανς και η αχαριστία του μυλωνά.

Θεματικά κέντρα

 Ο διδακτικός στόχος της ιστορίας είναι να «καταγγείλει» την υποκρισία μέσα από το παράδειγμα του πλούσιου μυλωνά, που θεωρητικά είναι ο πιστότερος φίλος του καλόψυχου αλλά αφελούς Χανς, ενώ στην πραγματικότητα κοιτάζει μόνο το συμφέρον του.

 

Οι  χαρακτήρες

Ο μικρούλης Χανς: Είναι ένας καλοσυνάτος  και αγαθός φτωχός αγρότης που προσφέρει γενναιόδωρα στο φίλο του ότι του ζητάει χωρίς ανταλλάγματα(ανιδιοτελής).Είναι εργατικός και ακούραστος.  Θαυμάζει τον φίλο του για τις θεωρίες του και χαίρεται να τον βοηθάει, χωρίς να καταλαβαίνει ότι εκείνος τον εκμεταλλεύεται. Είναι τρυφερός, αφελής και ευαίσθητος και εκπροσωπεί την ομορφιά και το καλό.

Ο πλούσιος μυλωνάς: Ξέρει μόνο θεωρίες για τη φιλία και όχι πράξεις. Είναι συμφεροντολόγος, εγωιστής, εκμεταλλευτής, πονηρός και άπληστος, γιατί παίρνει ό,τι μπορεί από τον φίλο του χωρίς να δίνει τίποτα. Συμβουλεύει και το παιδί του να είναι απάνθρωπο. Είναι σκληρός και μικρόψυχος , καθώς ένα φανάρι αξίζει γι? αυτόν περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή και εξαιτίας του πεθαίνει ο μικρούλης Χανς, για τον οποίο δεν αισθάνθηκε κανένα πόνο και ενοχή για τη συμπεριφορά του. Παραδέχεται ότι το καρότσι που θα του έδινε του είναι άχρηστο. Είναι η προσωποποίηση του κακού.

Οσκαρ Ουάιλντ, Ο πιστός φίλος