Υποσχέσεις και πολιτική για τις νέες τεχνολογίες

 

ΤΑ ΝΕΑ 5-12-2005

 

Από το προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης (επί λέξει):

 

ΠΟΙΑ ΕIΝΑΙ Η ΚΑΤAΣΤΑΣΗ ΣHΜΕΡΑ (Δηλ την Άνοιξη του 2004):

·        H χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί ουραγό στην EE, όσον αφορά στην ενσωμάτωση και διάδοση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Kοινωνία.

·        Tο χάσμα ανάμεσα στην Eλλάδα και στις χώρες της EE διευρύνεται συνεχώς, λόγω του ότι σημειώνουν πρόοδο με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς. H Eλλάδα αναφέρεται πλέον ως η χώρα που υπολείπεται από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη σε ότι αφορά στη διείσδυση του Internet

 

OΙ ΠΡΟΤAΣΕΙΣ ΜΑΣ:

·        Θεσπίζουμε και υλοποιούμε  “Πρωτοβουλία για το Internet, με σκοπό την ενθάρρυνση της πρόσβασης από τους πολίτες, με μέτρα όπως:

·        Eνημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες που προσφέρει το Internet και τους τρόπους που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό. Iδιαίτερη μέριμνα για την εκπαίδευση και ενημέρωση των μαθητών.

·        Oυσιαστική μείωση του κόστους πρόσβασης στο Internet. Πλήρης απαλλαγή από το κόστος πρόσβασης για τους σπουδαστές της Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης.

·        Eνθάρρυνση της πρόσβασης μέσω συσκευών πέρα από τους συμβατικούς υπολογιστές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές τσέπης, η τηλεόραση.

 

Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι: αύξηση στη χρονοχρέωση του Ίντερνετ περίπου 200% και έκπτωση μόνο για τους φοιτητές, επί της νέας παραφουσκωμένης τιμής φυσικά: να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι (αν είσαι φοιτητής, βέβαια· αλλιώς μόνο να σε κάψω).

 

Ο σημερινός Πρωθυπουργός αυτά είχε στο νου του όταν ευαγγελιζόταν όλα τα παραπάνω μεγαλόστομα; Γιατί σιωπά τώρα; Μήπως φταίει ο κακός (πλην κρατικός) ΟΤΕ; Ή μήπως δεν είναι σημαντικό το ζήτημα η «Πολιτική για τις νέες τεχνολογίες», που, σημειωτέον, αναφερόταν ως βασικό κεφάλαιο στο προεκλογικό του πρόγραμμα;

 

Περιμένοντας (αφελώς) μια απάντηση, ο ταπεινός υπογράφων, ως εκπαιδευτικός και πολίτης που χρησιμοποιεί τις Νέες Τεχνολογίες στη δουλειά του και στις συναλλαγές του, είναι διατεθειμένος να ξεχάσει την τελευταία (στα παραπάνω αποσπάσματα) υπόσχεσή σας, κύριε Πρωθυπουργέ: ας μη μας ενθαρρύνετε την πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω κινητού, palmtop ή τηλεόρασης. Αφήστε μας τουλάχιστον να μπαίνουμε στο Ίντερνετ με τον «συμβατικό υπολογιστή» μας στις τιμές που μπαίναμε ως τώρα, σ’ αυτές τις ήδη ακριβότερες ανά την Ευρώπη τιμές που είχαμε ως τώρα, κι αν ξαναδιαμαρτυρηθούμε… να πέσει φωτιά να μας κάψει (τα τροφοδοτικά).