ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ  9 Μαΐου  2008

 
 

2ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΤΡΑΣ

 

 

συμμετοχή της Φυσικής Αγωγής  ( κορίτσια της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης )  

 
 

με  χορευτική παράσταση.

 

 

(ομιλία-παρουσίαση χορών)

 

         Όλοι    γνωρίζουμε ότι  ,   συνηθίζεται  οι  χαρούμενες  εκδηλώσεις   να  κλείνουν  με χορό . Ειδικά  η σημερινή  γιορτή  το απαιτεί  γιατί  με  τον έναν ή άλλο τρόπο  μας συγκινεί όλους - όλο τον κόσμο   επειδή   είναι αφιερωμένη στη δημιουργό ,  ζωής και ταυτότητας κάθε ανθρώπου ! Τα  κορίτσια λοιπόν  της Δ΄,  Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης  συνεχίζοντας   τη σημερινή  γιορτή  θα  μας παρουσιάσουν  μια σειρά από  δημοτικούς χορούς . Τους  αφιερώνουν  στις μητέρες τους  και γενικά στις  μητέρες όλων  και  μας   προτρέπουν   να θυμόμαστε και να τιμούμε το πρόσωπο που μας έφερε στον κόσμο , το πρόσωπο  που  μας μεγάλωσε.   
         1.Με  τον πρώτο  χορό  τα  κορίτσια  τιμούν ιδιαίτερα  τις   Ελληνίδες μητέρες  της  διασποράς  , μιας  και   ο συγκεκριμένος  χορός  χορεύεται στην   Καππαδοκία  και ονομάζεται Αντικρυστός .  Αντικρυστοί ονομάζονται     οι χοροί που χορεύονται  αντικρυστά  .  Ανήκει επίσης  στους χορούς  του δρόμου , της  μετακίνησης  δηλαδή  από  ένα  μέρος σ’ άλλο. Στην Καππαδοκία  ο χορός αυτός  χορευόνταν   στο γάμο , όταν πήγαιναν τη νύφη από το σπίτι στην Εκκλησία  και στην επιστροφή πίσω στο σπίτι.
         Ας  υποδεχθούμε λοιπόν χειροκροτώντας  τα κορίτσια στηρίζοντας  έτσι την προσπάθεια   για ένα πιο  όμορφο θέαμα.  
         2. Θα συνεχίσουμε με τον  ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ, ο οποίος είναι ένας από τους δύο Πανελληνίους χορούς και ο πιο διαδεδομένους σ΄ όλους τους  Έλληνες . Έχει την καταγωγή , σύμφωνα με τον  Όμηρο και Λουκιανό , στην Αρχαία Ελλάδα και είναι ίσως ο μόνος Ελληνικός χορός που σώζεται μέχρι σήμερα με το παλιό του όνομα. Θα μας χορέψουν το τραγούδι «ΜΗΛΟ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ» , το οποίο το αφιερώνουν στη μητέρα τους .
         3. Ο επόμενος  χορός είναι αφιερωμένος  στην   μητέρα   που  ζει  σε παραμεθόριες  ,  ευαίσθητες  ,    όμορφες περιοχές  της πατρίδας  μας και ονομάζεται  ΠΟΔΑΡΑΚΙ  ή ΤΑΧΤΙ:Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες ακόμα και σήμερα  σ΄ όλη  τη Θράκη. Προέρχεται από την Ανατολική Ρωμυλία.  
         4. Ο Αη- Γιώργης  χορεύεται  στην Κέρκυρα και τα’  όνομά του το οφείλει στο τραγούδι «Κάτω στον Αη-Γιώργη στο κρύο το νερό σκοτώσανε  το Γιάννη …», που αναφέρεται στον άδικο θάνατο του γιου  του Αυτοκράτορα  Ανδρόνικου , που λέγονταν Γιάννης , από τους Τούρκους. Χορός  που αφιερώνεται   σε όλες  εκείνες  τις μητέρες  που είτε έχουν χάσει τα παιδιά τους είτε σ΄αυτές που δεν είχαν την τύχη να έχουν μια ζεστή σχέση αγάπης  μ’ αυτά .
         5. Από τα  πρώτες  ώρες ζωής  ενός παιδιού  η μάνα  γίνεται  ο  προστάτης  του  σε κάθε του ανάγκη «δεν μπορώ μανούλα μ` δεν μπορώ-άει σύρε να φέρεις το γιατρό»  είναι τα λόγια του επόμενου  χορού .Ο    ΓΙΑΤΡΟΣ ανήκει γενικότερα στους συρτούς χορούς στα τρία και αφιερώνεται σ’  όλες τις μητέρες του κόσμου.
         6.   Επόμενος  χορός είναι ο  ΤΣΑΜΙΚΟΣ και αφιερώνεται στην Ελληνίδα  μητέρα  που  σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής  Ιστορίας  μας  παράδωσε  μαθήματα ανθρωπιάς  ,γενναιότητας  και  αξιοπρέπειας  .  
         7.  Θα κλείσουμε με τον   ΤΣΑΚΩΝΙΚΟ   που  είναι  ο αρχαίος χορός Γέρανος , σύμφωνα με τον  Πλούταρχο και Λουκιανό. Κατά μια εκδοχή, είναι ο χορός που χόρεψε ο Θησέας με τους συντρόφους του, για να δείξουν πως κατάφεραν να  βγουν απ’   το  Λαβύρινθο με το μίτο της Αριάδνης. Μια δεύτερη εκδοχή   υποστηρίζει  ότι  αναπαριστά  την αναχώρηση των πουλιών γερανών με τον ερχομό της Άνοιξης . Το γεγονός  αυτό  γιορτάζονταν  γιατί η «μάνα γη»  θα  τους έδινε καρπούς ,ενώ  με το χορό και τα  χτυπήματα στο έδαφος  πίστευαν ότι   καλόπιαναν  τη «μάνα γη» για να  τους  δώσει   περισσότερους  από  κάθε άλλη φορά.  Λέγεται Τσακώνικος γιατί βρέθηκε να χορεύεται στην Τσακωνιά του Ν. Αρκαδίας και χορεύεται με το τραγούδι «Σούπα  μάναμ’   παντρεψέμε».
  Τον αφιερώνουμε  στις  μητέρες  των άλλων εθνοτήτων που επέλεξαν   να   ζουν  στην  πολύπολιτισμική    και  φιλόξενη χώρα μας  και να  είναι σίγουροι  ότι  η  δική τους  κουλτούρα  μαζί με τον ελληνικό πολιτισμό   αποτελούν  την καλύτερη επένδυση  για τα παιδιά τους  αλλά και για τις χώρες μας. 
  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ   ΝΑ  ΧΑΙΡΕΣΤΕ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ  ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ  ΟΠΩΣ   ΤΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΕ !!!  
 

(Βασίλης Μέντζιος)

 
     
 

Ιούνιος 2008

 
     
  ΠΙΣΩ

ΑΡΧΙΚΗ