DVE

Ένα άγνωστο μνημείο στα Πιέρια PDF Print Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
  
Τρίτη, 16 Ιούνιος 2009 19:08

 Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Ρητίνης:  

 

Αν και απ ότι φαίνεται μετρά πάνω από 600 χρόνια παρουσίας στα Πιέρια, ελάχιστοι το γνωρίζουν. Ακόμη και οι κάτοικοι διπλανών χωριών αγνοούν την ύπαρξή του και τη σπουδαιότητά του. Στα «ιστορικά» βιβλία του νομού, δεν καταγράφεται και δεν αναφέρεται ούτε σαν θρησκευτικό μνημείο. Στα τουριστικά έντυπα του νομού καταγράφεται μόλις το 1999,  από Ρητινιώτη δημοσιογράφο.  

Ποτέ κανένας από τη Νομαρχία δεν ασχολήθηκε με το σημαντικό αυτό ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο. Οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες πέρα από την καθιερωμένη καταγραφή, ούτε το προστάτεψαν από αυθαίρετες παρεμβάσεις, ούτε διατέθηκαν χρήματα για την διάσωσή του και την έρευνα γύρω από την παρουσία του, τη λειτουργία του και την σπουδαιότητά του για την περιοχή.  

Έτσι εδώ και 50 χρόνια ? τουλάχιστον - η μια καταστροφική παρέμβαση ακολουθεί την άλλη και σήμερα το μόνο που σώζεται είναι η μικρή εκκλησία με σημαντικές τοιχογραφίες. Κι αυτή όμως καταρρέει σιγά ? σιγά, οι τοιχογραφίες καταστρέφονται κι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, ένα ακόμη σπουδαίο ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο της περιοχής, θα χαθεί εξ αιτίας της αδιαφορία μας.  

 Η περιοχή των Πιερίων ήταν πάντα φιλόξενη και η ανθρώπινη παρουσία δεν σταμάτησε ποτέ. Αυτό το αποκαλύπτουν τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που τυχαία έρχονται στο φως, κυρίως όταν γίνονται κάποια έργα. Οργανωμένη ανασκαφή στα πολλά σημεία που μαρτυρούν παρουσία μνημείων από όλες τις προϊστορικές και ιστορικές περιόδους δεν είχαμε πουθενά όλα αυτά τα χρόνια. Εξαίρεση αποτελεί το μυκηναϊκό νεκροταφείο στην περιοχή «Σπάθες» του Αγίου Δημητρίου, το οποίο όμως ρημάζει πλέον στην εγκατάλειψη. Άλλοι αναγνωρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι όπως το «Καρακόλι», η Μονή Πέτρας, η Βροντισμένη, το Αρχαίο Λατομείο, το Παλιόκαστρο Ρητίνης, η εγκαταλειμμένη Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο π. Ελατοχώρι, αλλά και στην παλιά Βρία, άλλες εκκλησίες με ιστορία άνω των 200 χρόνων, αλλά και διάσπαρτα ευρήματα που ήλθαν στο φως κατά καιρούς, παραμένουν στην αφάνεια και δεν ενδιαφέρεται κανείς, ούτε για να γίνει ανασκαφική έρευνα, ούτε να μελετηθούν όσα υπάρχουν και φυσικά ούτε να διασωθούν και  να αναδειχθούν. Εξ αιτίας αυτής της εγκατάλειψης κι εφόσον δεν υπάρχουν και άλλες γραπτές πηγές για την περιοχή ή δεν έχουν αναζητηθεί μέσα από σοβαρή και επιστημονική έρευνα, η ιστορία της περιοχής έχει πολλά κενά ή «βιάζεται» από αυθαίρετες γνώμες και απόψεις κάποιων επιτήδειων που προσπαθούν να «επιβάλουν» την δική τους άποψη ικανοποιώντας έτσι και τον τοπικιστικό τους εγωισμό. 

Άρθρο από τον δικτυακό τόπο "Pieria Life" και την εφημερίδα "διάλογος"   Περισσότερα.......
Last Updated ( Τρίτη, 16 Ιούνιος 2009 19:26 )
 
Content View Hits : 100225

Ποιος είναι Online

We have 1 guest online

Ο καιρός

Φωτογραφήματα