DVE

Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Ρητίνης PDF Print Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
  
Δευτέρα, 19 Οκτώβριος 2009 18:08

 

Εγκατάλειψη από το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα

Χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία από την ιστορία και την πορεία του. Έμεινε και μένει έρμαιο για 90 και πλέον  χρόνια. Ποτέ κανένας από τη νομαρχία δεν ασχολήθηκε με το σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό αυτό μνημείο. Είναι ντροπή για την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία να βλέπει να καταστρέφεται το μοναστήρι και το γεγονός αυτό να τους αφήνει παγερά αδιάφορους.

 

Με αφορμή την εκπομπή «Μεθόριοι Δρόμοι» της ΕΤ3 η οποία επισκέφθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε το Δήμο Πιερίων και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου η παρουσιάστρια της εκπομπής κ. Ηρώ Τσιφλάκου βλέποντας ότι εδώ και 40 χρόνια η μια καταστροφική παρέμβαση ακολουθεί την άλλη και σήμερα το μόνο που σώζεται είναι η μικρή εκκλησία, λέει: Κάντε κάτι, γιατί αν δεν γίνει κάτι άμεσα, ένα ακόμη σπουδαίο, ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο θα χαθεί χάρη στην αδιαφορία κάποιων.

Το μοναστήρι του Αγίου είναι το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο του Δήμου Πιερίων. Η χρονολογία κτίσης του Καθολικού της μονής ανάγεται στον 15ο αιώνα η δε παλαιότερη τοιχογραφία που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο να φονεύει τον δράκο, χρονολογείται το 1944. Το καθολικό είναι μονόχωρη βασιλική με εξωτερικές διαστάσεις 11Χ5. και πάχος τοίχων σχεδόν 80 εκατοστά. Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι ασβεστωμένοι, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εξωτερικές επιφάνειες με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύεται η λίθινη τοιχοποιία. Η αυλή είναι πλακόστρωτη με βρύση και εξωτερικό τζάκι, ενώ τα κελιά της μονής χρησιμοποιούνται για θερινές παιδικές κατασκηνώσεις.

Η τοποθεσία είναι εξαιρετική, από τα 450 μ. η θέα είναι ανεμπόδιστη προς τον Όλυμπο, τη θάλασσα και τον ορεινό όγκο των Πιερίων, 100 μέτρα νότια και νοτιοανατολικά της μονής το επίπεδο έδαφος δίνει τη θέση του σ?ένα κατακόρυφο γκρεμό, που σχηματίζεται σε ένα εντυπωσιακό συγκρότημα βράχων.

Και όμως για το συγκεκριμένο μοναστήρι δεν διατέθηκαν χρήματα για τη διάσωσή του και την έρευνα γύρω από την παρουσία του, τη λειτουργία του και τη σπουδαιότητά του στην περιοχή. Αλλά έγιναν παρεμβάσεις, κατεδαφίσεις, αναστηλώσεις και συμπληρώματα. Σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου παραμένει χωρίς φροντίδα και η κατάρρευση της μικρής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και των σπουδαίων τοιχογραφιών της είναι θέμα χρόνου, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα διάσωσης και αναστύλωσης. Είναι ντροπή για την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία , για τη νομαρχία, να βλέπουν να καταστρέφεται το μοναστήρι από την υγρασία και το γεγονός αυτό να τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Πρέπει να κινηθεί άμεσα ο δήμος Πιερίων και το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί είναι ζήτημα ηθικής τάξης, αφετέρου δε εμπορικής αξιοποίησης του ευαίσθητου τουριστικού προϊόντος ή διατήρηση και η ανάδειξη των απομειναριών του μοναστηριού. Πάνω απ?όλα η διατήρηση και η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς που μας κληροδότησαν οι προγόνοι μας.

Επίσης, πρέπει να υπάρξει έρευνα καταγραφή και μελέτη όλων των στοιχείων που θα μπορούν να συμβάλλουν στην καταγραφή της ιστορίας της Ρητίνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πιερίων. Σ?αυτή την προσπάθεια υπάρχει η θετική ανταπόκριση του ιερέα του χωριού, αλλά και της δημοτικής αρχής.

Τέλος, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ενδιαφέρον και συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να αναζητηθούν χρήματα για τη διάσωση αυτού του σημαντικού μνημείου όχι μόνο για τη Ρητίνη αλλά και για ολόκληρη την Πιερία. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους τους Ρητινιώτες. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο της περιοχής.

 

Απόστολος Λάγιος

Πηγή: Ημερήσια της Πιερίας

 


 

 
 
Last Updated ( Δευτέρα, 19 Οκτώβριος 2009 18:23 )
 
Content View Hits : 100160

Ποιος είναι Online

We have 1 guest online

Ο καιρός

Φωτογραφήματα