DVE

ΠΙΕΡΙΑ PDF Print Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Νέα
  
Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2008 19:21

Γη διαλεγμένη από τους θεούς.

 

    Ταξιδεύοντας από τη Θεσσαλονίκη προς τη νότια Ελλάδα, ο ταξιδιώτης περνά από το νομό Πιερίας με τη μακραίωνη ιστορία και το φυσικό πλούτο.

   Η Πιερία με πρωτεύουσα την Κατερίνη οριοθετείται ανάμεσα στους δυο μεγάλους ποταμούς Αλιάκμονα και Πηνειό, ανάμεσα στα δυο μεγάλα και ιστορικά βουνά τον μυθικό Όλυμπο και τα καταπράσινα Πιέρια και αγκαλιάζεται από τα ανατολικά από το Θερμαϊκό  κόλπο. Η Πιερία, γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα από την αρχαιότητα, αναφέρεται κολακευτικά σχεδόν από όλους τους γνωστούς συγγραφείς και ποιητές. Όμηρος, Ησίοδος, Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Ευριπίδης, Δημοσθένης, Παυσανίας, Απολλόδωρος και άλλοι απαθανάτισαν τη ζωή και τον παλμό της Πιερίας σε όλο το διάβα της μακραίωνης ιστορίας της.

     Πατρίδα του Ορφέα και των Πιερίδων Μουσών, κατοικήθηκε από τα πανάρχαια χρόνια από τους Πελασγούς. Διάσπαρτη η περιοχή μας από σειρά σημαντικών ερειπίων αρχαίων πόλεων με εξέχουσες τα Λείβηθρα, το Δίον, τη Μεθώνη, έδινε καθημερινά στην αρχαϊκή, την κλασική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και μετέπειτα εποχή τη μάχη της προόδου, για να κορυφώσει την προσφορά της στα μαύρα χρόνια της τουρκικής  σκλαβιάς, προσφέροντας τα απρόσιτα λημέρια του Ολύμπου και των Πιερίων στους ανυπότακτους αρματολούς και κλέφτες για να οργανώσουν τον αγώνα, τον ξεσηκωμό ενάντια στους Τούρκους. Από την απελευθέρωση της στις 16 Οκτωβρίου του 1912 και με ζωντανή την παρουσία της σε όλα τα μεταγενέστερα εθνικά μέτωπα, συνεχίζει σήμερα την ειρηνική της μάχη σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής, κοινωνικής ,αθλητικής ζωής, καθιστώντας το νομό πρωτοπόρο στην ευημερία και την πρόοδο.

Τόπος όμορφος.

    Εβδομήντα πέντε χιλιόμετρα δαντελωτών ακτών, ο μυθικός Όλυμπος, τα Πιέρια, ο κάμπος συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο με πολλές εναλλαγές, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ιστορικά μνημεία και οι σύγχρονες κωμοπόλεις, τα χωριά, σμίγουν το χθες με το σήμερα, την ιστορία από τα βάθη των αιώνων στο σήμερα. Μεθώνη, Μακρύγιαλος, Αλυκές, Κορινός, Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή, Γρίτσα, Πλάκα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυά, Σκοτίνα, Νέος Παντελεήμονας, Πλαταμώνας και Ν.Πόροι με τα πολυάριθμα ξενοδοχεία και κάμπιγκ στην παραλιακή ζώνη από τη μια, και μια αντίστοιχη σειρά ορεινών χωριών με τον Κολινδρό, τη Μηλιά, τη Ρητίνη, το Ελατοχώρι, τον Άγιο Δημήτριο, το Λιτόχωρο, τον Π.Παντελεήμονα συνθέτουν την πιο αρμονική σύζευξη ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα. Το οδικό δίκτυο ασφαλτοστρωμένο προς όλες τις κατευθύνσεις κάνει προσπελάσιμη την περιοχή προς όλα τα αξιοθέατα του τόπου μας. Το διπλής κατεύθυνσης εθνικό δίκτυο, έχει μικρύνει τις αποστάσεις από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία πλέον από την Κατερίνη πηγαίνεις σε 30 λεπτά και από τη  θεσσαλική πρωτεύουσα, τη Λάρισα, σε μία ώρα.

 

 

Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου!

Last Updated ( Κυριακή, 30 Νοέμβριος 2008 18:53 )
 

Ποιος είναι Online

We have 1 guest online

Ο καιρός

Φωτογραφήματα