Είναι άραγε ασφαλές το Internet;
Οι μαθητές, φανατικοί χρήστες του διαδικτύου, ευρευνούν και μαθαίνουν ΤΙ ακριβώς είναι το διαδίκτυο και σχολιάζουν οι ίδιοι την χρήση του.
Την έρευνα και παρουσίαση των συμπερασμάτων του project ανέλαβε το Α1 Τμήμα του σχολείου μας. Δείτε τα στοιχεία που μας δίνουν και τι μας συμβουλεύουν...
Τα καλύτερα και δωρεάν εργαλεία του 2012
Κάνοντας μία ανασκόπηση στη χρονιά του 2012 και με τις γιορτές να πλησιάζουν, παρουσιάζουμε τα καλύτερα και κυρίως δωρεάν εργαλεία τα οποία σχετίζονται με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Γονικός έλεγχος
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, η Ε.Ε. σύμφωνα με την τελευταία εξέταση λογισμικού γονικού ελέγχου παραθέτει βάση δεδομένων μέσω της διεύθυνσης www.yprt.eu/sip, όπου οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν το πλέον κατάλληλο εργαλείο γονικού ελέγχου για τις ανάγκες τους. Το κάναμε εμείς για εσάς και για προσωπικό υπολογιστή (PC), με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα (Windows, Linux, Mac) για ηλικίες παιδιών (6-12) και εφήβων (13+), να υποστηρίζεται η ελληνική γλώσσα και να είναι δωρεάν, με την καλύτερη συνολική βαθμολογία (2,49/4) προκύπτει το Norton Online Family (απαιτείται εγγραφή).
Η συγκεκριμένη εταιρία προειδοποιεί μάλιστα τους ενήλικες ότι 63% των εφήβων που ερωτήθηκαν σε έρευνα παραδέχονται ότι γνωρίζουν πώς να αποκρύπτουν τις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες από τους γονείς τους.
Επίσης, μπορείτε να εποπτεύετε διακριτικά τις δραστηριότητες των εφήβων σας εκτός από το Διαδίκτυο και στο smartphone, όπου και αν βρίσκεστε με τις αντίστοιχες εφαρμογές για Android και για iOS.
Μηχανή αναζήτησης
Αν οι αναζητήσεις σας ως τώρα εξαντλούνται στη μηχανή Google (άντε και Bing) σας προτείνουμε μία η οποία σέβεται την ιδιωτικότητά σας. Χρησιμοποιώντας είτε την Ixquick.com ή την Startpage.com, η διεύθυνση IP και η επίσκεψή σας δεν καταγράφονται, ενώ και τα cookies παρακολούθησης δεν αποθηκεύονται στον browser σας. Στην πραγματικότητα, δεν καταγράφεται καμία πληροφορία για εσάς ως επισκέπτες, τίποτα απολύτως.
Αν δεν το γνωρίζατε μέχρι τώρα, όταν αναζητάτε πληροφορίες μέσω μιας μηχανής αναζήτησης (π.χ. για κάποια εργασία), όλες οι αναζητήσεις που πραγματοποιούμε, καταγράφονται μαζί με τη χρονική στιγμή της κάθε αναζήτησης αλλά και τη διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (ΙΡ) με την οποία ο υπολογιστής σας συνδέεται στο Διαδίκτυο.
Επίσης, όταν είστε στο Διαδίκτυο, το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) καταγράφει τις σελίδες που επισκεπτόμαστε. Κάποιες σελίδες εγκαθιστούν στον υπολογιστή μας μικρά αρχεία (cookies) ώστε να μπορούν να σας αναγνωρίζουν όταν θα τις επισκεφτείτε εκ νέου.
Anti-Online εργαλείο
Αν πιστεύετε ότι με το antivirus και το firewall που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας, έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ίσως χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε. Έχετε ακούσει ή διαβάσει για τα bots; Τα bots είναι κακόβουλα αρχεία (malware) που επιτρέπουν σε κακόβουλους χρήστες στο Διαδίκτυο να αναλάβουν κρυφά τον έλεγχο του υπολογιστή σας. Ένα δωρεάν και αξιόπιστο εργαλείο είναι το RUBotted λογισμικό της Trendmicro, το οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε (είναι πολύ απλό) και αναλαμβάνει να παρακολουθεί τον υπολογιστή σας για πιθανή μόλυνση και ύποπτες δραστηριότητες που συνδέονται με bots. Μετά την ανακάλυψη μιας πιθανής μόλυνσης, το Bots θα την εντοπίσει και μπορείτε να απαλλαγείτε Bing με το Firewall, το έτερο δωρεάν εργαλείο, το οποίο μπορείτε να κάνετε χρήση μέσω της διεύθυνσης: http://housecall.trendmicro.com/uk/index.html
Διαδραστικό παιχνίδι
Τέλος, με αφορμή τα Χριστούγεννα κι επειδή σε όλους αρέσουν τα παιχνίδια, δείτε - αν έχετε παιδιά ακόμη καλύτερα μαζί τους - πόσο ψηφιακός υπεύθυνος πολίτης είστε. Αυτό το διαδραστικό παιχνίδι (στα Αγγλικά) αποτελεί συνέχεια του Let's Fight It Together για να διαμορφώσει και να ενισχύσει τη μάθηση από την ταινία. Αυτό το παιχνίδι σας επιτρέπει να συνδεθείτε σε έναν υπολογιστή και να δημιουργήσετε το δικό σας χαρακτήρα που πηγαίνει στο ίδιο σχολείο όπου το συμβάν κυβερνοεκφοβισμού έχει λάβει χώρα. Έχετε την ευκαιρία να βιώσετε μια μέρα στο σχολείο με τον Τζο, τον κύριο χαρακτήρα στο φιλμάκι, και να λαμβάνετε αποφάσεις σχετικά με το πώς να τον βοηθήσετε καθώς βιώνει το cyberbullying.
Διαδικτυακοί κίνδυνοι
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σήμερα δεν είναι ακίνδυνη, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρήσης των υπηρεσιών του. Υπάρχουν κακόβουλοι χρήστες και αρκετές δυνατότητες πρόκλησης ζημιών, τόσο στο επίπεδο του χρησιμοποιούμενου λογισμικού και υλικού, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Προστασία
Υπάρχουν τρεις τρόποι προστασίας, οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό:
- Χρήση τείχους προστασίας (firewall)
- Χρήση λογισμικού προστασίας ενάντια σε ιούς και προγράμματα κατασκοπείας (spyware).
- Συνεχής ενημέρωση των χρηστών.
Το phishing είναι η πράξη με την οποία προσπαθεί κανείς να αποκτήσει πληροφορίες όπως ονόματα χρηστών, κωδικούς πρόσβασης, καθώς και στοιχεία πιστωτικών καρτών (και μερικές φορές έμμεσα χρήματα) αρκεί μόνο να μεταμφιεστεί ως μια αξιόπιστη οντότητα σε μια ηλεκτρονική επικοινωνία. Οι ανακοινώσεις που υποτίθεται ότι είναι από δημοφιλείς κοινωνικές ιστοσελίδες, ιστοσελίδες δημοπρασιών, σε απευθείας σύνδεση επεξεργαστών πληρωμής ή οι διαχειριστές συνήθως χρησιμοποιείται για να δελεάσει τον ανυποψίαστο κοινό. Το Phishing emails μπορεί να περιέχει συνδέσμους προς ιστοσελίδες που έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό. Το phishing είναι συνήθως εκτελεσμένο από πλαστογράφηση e-mail ή instant messaging και συχνά κατευθύνει τους χρήστες να εισάγουν τα στοιχεία σε μια πλαστή ιστοσελίδα, βλέμμα του οποίου και αίσθηση είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το νόμιμο. Το phishing είναι ένα παράδειγμα τεχνικής κοινωνικής μηχανής που χρησιμοποιείτε για να εξαπατήσει τους χρήστες, και εκμεταλλεύεται την κακή χρηστικότητα των σημερινών τεχνολογιών ασφαλείας web. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού των αναφερόμενων περιστατικών phishing περιλαμβάνουν τη νομοθεσία, την εκπαίδευση των χρηστών, την ευαισθητοποίηση του κοινού, και τεχνικά μέτρα ασφαλείας.
Πηγή : Βικιπαίδεια,
http://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/parents/item/193-tools12
Έρευνα : Ζορδομπά Μαρία και Κουφιδάκη Ελίνα
Οι Έλληνες γονείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη αναφορικά με το βαθμό ανησυχίας για το ενδεχόμενο απομόνωσης από την πολύωρη ενασχόληση με το Διαδίκτυο (66%).
Το Διαδίκτυο προσφέρει στα παιδιά και τους νέους απίθανες ευκαιρίες να ανακαλύπτουν, να συνδέονται και να δημιουργούν ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η χρήση του Διαδικτύου ενέχει και κινδύνους. Τα παιδιά καθονται πολύ ώρα σερφάροντας στο διαδύκτιο. Επίσης στον υπολογιστή εάν δεν γνωρίζουμε μπορεί να ανοίξουμε site που είναι ακατάλληλα για ανήλικους. Στο Διαδίκτυο μπορεί να πληγωθείς, να υποστείς παρενοχλήσεις, ακόμα και να σε εξαπατήσουν. Το σημαντικότερο είναι να πληροφορηθούν τα παιδιά για τους κινδύνους που ενέχει το Διαδίκτυο, έτσι ώστε να συμπεριφέρονται με ασφαλή τρόπο και να παραμένουμε διαθέσιμοι για να συζητήσουμε μαζί τους τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατά τη χρήση του Διαδίκτυο.
Έρευνα - Σχολιασμός : Γεωργούδη Γεωργία
Την τελευταία δεκαετία, το διαδύκτιο έχει επηρεάσει την κοινωνία και τον τρόπο ζωής μας. Μαζί με τα πλεονεκτήματά του, το διαδύκτιο έχει και πιθανούς κινδύνους για τα παιδιά. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου του είναι παράνομο ή μεροληπτικό και επιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια.
Η μη συνειδητοποιημένη χρήση του διαδυκτίου μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις όπως : Βλάβες στον υπολογιστή, υποκλοπή προσωπικών πληροφοριών ή ανεπιθύμητη αλληλογραφία, κλπ.
Έρευνα - Σχολιασμός : Βροχίδη Γεωργία
Να μια ερώτηση που προβληματίζει κάθε φορά κάποιον που μπαίνει στο διαδύκτιο. Κατά τη γνώμη μου, το Διαδύκτιο δεν είναι αρκετά ασφαλές. Κάθε φορά που επισκέπτεσιαι ένα site σου εμφανίζονται ένα σωρό από διαφημίσεις γεμάτες ιούς. Τα περισσότερα παιχνίδια σε αναγκάζουν να φανερώσεις προσωπικά σου στοιχεία, γι' αυτό και κυκλοφορούν αναρίθμητοι hackers και crackers σε όλων των ειδών τα site. Κάποιοι άλλοι βέβαια πιστεύουν πωε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, με αποτέλεσμα να δέχονται όλα τα ανώνυμα μυνήματα και διαφημίσεις. Γι' αυτόν το λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κάθε φορά που συνδεόμαστε στο διαδύκτιο.
Έρευνα - Σχολιασμός : Γιάτσος Μηνάς
Η ασφάλεια υπολογιστών αναφέρεται στην προστασία δεδομένων, δικτύων, προγραμμάτων, υπολογιστών και άλλων στοιχείων ενός υπολογιστικού, πληροφοριακού συστήματος. Οι απειλές μπορεί να προκληθούν από το ανθρώπινο σφάλμα.
Το ανθρώπινο σφάλμα σχετίζεται με την αμέλεια αλλαγής κωδικών πρόσβασης στο e-mail μας ή σε διάφορους λογαριασμούς σε σελίδες κοινωνικών δικτύων ή blogs, με αποτέλεσμα ένας hacker να κλέβει τον κωδικό μας και να χειρίζεται τα δεδομένα μας.
Σφάλμα είναι επίσης ή μη προστασία ενός υπολογιστή από ιούς (viruses), σκουλήκια (wormholes), και δούρειους ίππους (Trojan horses), εφόσον δεν χρησιμοποιούσαμε αντιϊικά προγράμματα (antivirus programs) και το τείχος προστασίας (firewall) των Windows.
Ένα ακόμη σφάλμα είναι να μην ζητάμε πιστοποίηση αυθεντικότητας, που σημαίνει επαλήθευση της πραγματικής ταυτότητας μιας ιστοσελίδας στο internet. Επίσης δε θα πρέπει να ανοίγουμε ηλεκτρονικά μηνύματα από αγνώστους αποστολείς γιατί μπορεί να κρύβουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό.
Έρευνα ? Σχολιασμός : Γεωρτσέκης Στέφανος
Στο διαδύκτιο υπάρχουν πάρα πολύ κίνδυνοι. Εγώ θεωρώ ότι δύο είναι οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι και αυτοί είναι : οι hacker και οι ιοί.
Οι hacker.
Είναι ιδιαίτερα ικανοί προγραμματιστές οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη σύνδεση των υπολογιστών μέσω του διαδικτύου, εισβάλλουν σε ξένους υπολογιστές και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές ή να υποκλέψουν τις εργασίες μας. Η δράση των hacker είναι παράνομη, θεωρείται ηλεκτρονικό έγκλημα και τιμωρείται. Δεν είναι όμως εύκολος ο εντοπισμός τους.
Για να προστατευτούμε από αυτούς θα μπορούσαμε :
Να μην συνδεόμαστε καθόλου στο διαδίκτυο! Αν, όμως, χρειάζεται να συνδεθούμε, τότε πρέπει από πριν να έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας ένα πρόγραμμα που λέγεται τείχος προστασίας (firewall) το οποίο θα εμποδίσει τους hacker να εισβάλλουν και να βλάψουν τον υπολογιστή και τα αρχεία μας.
Επίσης, αν κάποιος στο διαδίκτυο έχει λογαριασμό στα facebook, twitter κλπ, μπορεί, όπως ξέρουμε, να κάνει «φίλο» έναν άγνωστο ξένο. Αυτός μπορεί να είναι κλέφτης, απαγωγέας, ναρκομανής. Αυτός μπορεί, αφού μάθει διάφορα προσωπικά στοιχεία για τον χρήστη του υπολογιστή (πχ που μένει), να πάει στο σπίτι του και να τον απαγάγει ή να τον κλέψει, ακόμη, στην περίπτωση που ο χρήστης είναι κορίτσι, να την βιάσει, κλπ.
Για να μην βρεθούμε ποτέ σε αυτή τη θέση, θα μπορούσαμε :
Να μην συνδεόμαστε καθόλου στο internet, αλλά αν χρειάζεται να συνδεθούμε θα μπορούσαμε να μην έχουμε λογαριασμούς στο facebook, twitter, κλπ.
Οι ιοί.
Οι ιοί είναι κακόβουλα προγράμματα που μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή μας. Οι ιοί είναι προγράμματα φτιαγμένα για να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του υπολογιστή. Η κατασκευή τους είναι βέβαια παράνομη. Δεν είναι όμως εύκολο να εντοπιστούν οι κακόβουλοι προγραμματιστές τους.
Έρευνα ? Σχολιασμός : Ζαφειρίου Γιώργος
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να μας ταξιδέψει σε όλη τη γη μέσα σε λίγα λεπτά. Μας δίνει τεράστιες δυνατότητες πρόσβασης στον κόσμο της γνώσης της πληροφορίας αλλά και της επικοινωνίας.
Έτσι αργά ή γρήγορα κάθε παιδί θα απευθυνθεί στο διαδίκτυο για να αναζητήσει στοιχεία για μια εργασία στο σχολείο ή και για κάποια επικοινωνία με τους φίλους του. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν μας απασχολούν όλους γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο αυτό είναι χρήσιμο έως απαραίτητο μέσο επικοινωνίας, τόσες περισσότερες παγίδες κρύβει για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι :
Μεγάλο πρόβλημα είναι η εξάρτηση του παιδιού με το διαδίκτυο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Πρώτα μπορεί να απομονωθεί από την οικογένεια, τους φίλους του ή και το κοντινό του περιβάλλον, να παραμελήσει τα μαθήματα του και το σχολείο του, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλή βαθμολογία.
Ο χαρακτήρας του θα αλλάζει δείχνοντας εκνευρισμό ή κατάθλιψη, όταν δεν θα ασχολείται με τον υπολογιστή του.
Μπορεί το διαδίκτυο να βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση (μέσω επικοινωνίας με τους άλλους όπως ανταλλαγή ιδεών ? γνωριμίας με φίλους κ.λ.π.), όμως σύγχρονος ενισχύεται η εσωστρέφεια τους γιατί συχνά κάνουν φανταστικούς χαρακτήρες, και πολλές φορές παρουσιάζονται στους άλλους με άλλη εικόνα.
Τα παιδιά μπορεί να επισκέπτονται ιστοσελίδες που είναι ακατάλληλες για αυτά. Είναι σοβαρός κίνδυνος γιατί τα παιδιά μπορεί να βρεθούν σε ιστοσελίδες ομάδων που προωθούν το μίσος, τη βία και την πορνογραφία.
Μπορεί τα παιδιά να παραπλανηθούν και να πέσουν θύματα μιας καλά στημένης διαφημιστικής εκστρατείας.
Υπάρχουν ιστοσελίδες που για να προσελκύσουν τα παιδιά, τους παραχωρούν ευαίσθητες πληροφορίες : τους υπόσχονται δώρα. Υπάρχουν ιστοσελίδες με ανακριβείς ή ψευδείς πληροφορίες που δημοσιεύονται και πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.
Πολλές φορές η επικοινωνία γίνεται επικίνδυνη γιατί πολλά παιδιά που έχουν διάφορα προβλήματα καταφεύγουν εκεί για να επικοινωνούν και να κάνουν «συντροφιά» με παιδιά που σκέπτονται όπως τα ίδια : Ένα παιδί με στοιχεία κατάθλιψης θα βουλιάξει στο διαδίκτυο και θα επικοινωνεί με παιδιά που πάσχουν και εκείνα από κατάθλιψη ή με άτομα που έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Ένα παιδί που θέλει να αδυνατίσει θα ταιριάξει με παιδία που πάσχουν από νευρική ανορεξία.
Η επικοινωνία με άγνωστα άτομα τα οποία θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί τους αλλά προσποιούνται ως προς τις πραγματικές τους διαθέσεις, είναι ένας γνωστός κίνδυνος σχετικός με αυτόν των κυκλωμάτων παιδεραστίας.
Ακόμη μπορεί να υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες εάν ένα παιδί δώσει προσωπικές πληροφορίες όπως : όνομα, κωδικούς, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό πιστωτικής κάρτας και διεύθυνση σε κάποιον επιτήδειο. Ακόμη χειρότερα, σε περίπτωση που πεισθεί να συναντήσει κάποιον άγνωστο με τον οποίο επικοινωνούσε μέσω διαδικτύου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή του.
Συμπερασματικά, γνωρίζουμε ότι η εποχή που διανύουμε είναι ψηφιακή και τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου είναι : πηγή μάθησης που αντικατέστησε τη βιβλιοθήκη, την εγκυκλοπαίδεια, την ειδησεογραφία. Υπάρχουν όμως και τα μειονεκτήματα και οι κίνδυνοι που μπορούν να αντιμετωπισθούν όταν όλοι οι γονείς αντιληφθούν ότι χρειάζεται προσοχή, επίβλεψη και καθοδήγηση στα παιδιά τους σε θέματα που αφορούν το διαδίκτυο.
Έρευνα ? Σχολιασμός : Ηλία Κατερίνα
Ένας ιός υπολογιστών είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο μπορεί να αντιγραφεί χωρίς παρέμβαση του χρήστη και να "μολύνει" τον υπολογιστή χωρίς τη γνώση ή την άδεια του χρήστη του.
Ο αρχικός ιός μπορεί να τροποποιήσει τα αντίγραφά του ή τα ίδια τα αντίγραφα μπορούν να υποστούν από μόνα τους τροποποίηση, όπως συμβαίνει σε έναν μεταμορφικό ιό.
Ένας ιός μπορεί να διαδοθεί από έναν υπολογιστή σε άλλους, παραδείγματος χάριν από ένα χρήστη που στέλνει τον ιό μέσω δικτύου ή του Διαδικτύου, ή με τη μεταφορά του σε ένα φορητό μέσο αποθήκευσης, όπως δισκέτα, οπτικό δίσκο ή μνήμη flash USB.
Οι ιοί ορισμένες φορές εσφαλμένα συγχέονται με τα "σκουλήκια" υπολογιστών (worms) Οι ιοί αποτέλεσαν και αποτελούν έναν από τους πλέον διαδεδομένους τύπους κακόβουλου λογισμικού. Η ανίχνευση τους από τον απλό χρήστη είναι από δύσκολη έως αδύνατη - ορισμένοι, μάλιστα, ιοί, είναι τόσο προσεκτικά δημιουργημένοι που ακόμη και ο πλέον ειδικευμένος χρήστης αδυνατεί να τους εντοπίσει χωρίς να διαθέτει ειδικά προγραμματιστικά εργαλεία.
Για την προστασία ενός συστήματος έχει δημιουργηθεί μια ειδική κατηγορία λογισμικού, γνωστή ως αντιϊκό (antivirus). Προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και χωρίς μολύνσεις λειτουργία ενός συστήματος, τα αντιϊκά εκκινούν ταυτόχρονα με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, χωρίς εντολές από το χρήστη, και παραμένουν ως διαδικασίες στη μνήμη (memory resident), ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύουν τυχόν μολύνσεις σε πραγματικό χρόνο. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να αναβαθμίζονται σε τακτική βάση, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους νεοδημιουργούμενους ιούς. Σήμερα, αρκετοί οίκοι δημιουργίας λογισμικού ασχολούνται με τη δημιουργία τέτοιων προγραμμάτων. Τα αντιϊκά είναι σε θέση τόσο να εντοπίσουν μόλυνση τη στιγμή που αποπειράται, όσο και να "καθαρίσουν" τυχόν μολυσμένα αρχεία που εντοπίζουν.
Έρευνα - Σχολιασμός : Κατσαντώνης Χρήστος
Πιστεύω πως το διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό μέσο, το οποίο χρησιμοποιείται για την επικοινωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία εκατομμυρίων ανθρώπων!
Οι περισσότερες πληροφορίες όμως που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα έγκυρες. Τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη (διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, φωτογραφία, κωδικοί πρόσβασης, e-mail, κλπ) είναι καλό να αποφεύγουμε να τα δίνουμε σε αγνώστους.
Παρ' όλο που το διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό μέσο, δεν είναι απολύτως ασφαλές και για πολλούς άλλους λόγους.
Σχολιασμός : Γιάννου Άσπα
Σε μια προσπάθεια προστασίας της προσωπικής ζωής, της μάθησης, του παιχνιδιού, των ηλεκτρονικών μας δεδομένων και στα πλαίσια μιας ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο συνοψίζουμε κάποια βασικά σημεία τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τόσο οι αρχάριοι όσο και οι προχωρημένοι χρήστες του.?
1.Το Διαδίκτυο είναι κυρίως μια κοινωνία ανθρώπων και κρύβει τους ίδιους κινδύνους που κρύβει κάθε κοινωνία, ιδιαίτερα όταν διευκολύνεται στο έπακρο ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ τους.
2.Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα έγκυρες.??
3.Η κοινοποίηση των προσωπικών στοιχείων του χρήστη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτογραφία, κωδικοί πρόσβασης, αριθμός πιστωτικών καρτών, e-mail κ.λπ.) είναι καλό να αποφεύγεται.??
4.Η τοποθέτηση του υπολογιστή (εάν είναι δυνατόν) σε κοινόχρηστο χώρο και όχι αποκλειστικά στο παιδικό δωμάτιο ενθαρρύνει τη χρήση του Διαδικτύου σε οικογενειακό περιβάλλον και βοηθά στην επίβλεψη των ιστοσελίδων τις οποίες επισκέπτονται τα παιδιά.
5. Η καλή επικοινωνία με τα παιδιά είναι απαραίτητη ώστε να ενθαρρύνονται να μιλάνε για αυτούς με τους οποίους επικοινωνούν, ανταλλάσσουν μηνύματα και να ενημερώνουν εάν ποτέ γίνονται θύματα απειλών, εκφοβισμού ή παρενόχλησης οποιασδήποτε μορφής.??
6.Η χρήση του υπολογιστή ως μέσου απασχόλησης του παιδιού χωρίς την παρουσία ενηλίκου είναι καλό να αποφεύγεται. Ο υπολογιστής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ηλεκτρονική babysitter !!!?
7.Η δημιουργία ενός συνόλου από κανόνες χρήσης του Η/Υ αποδεκτών από όλους και η ανάρτηση τους σε εμφανές σημείο δίπλα στον υπολογιστή συντελεί στην προστασία όλων των χρηστών.
8.Στη διεύθυνση http://www.safeline.gr/ έχουμε ίσως τη μοναδική ελληνική ανοικτή γραμμή για καταγγελία παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Μη διστάσετε να τη χρησιμοποιήσετε.
Βασικοί κανόνες ?
Υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες οι οποίοι καθορίζουν έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς του χρήστη.
α. Διάβασε, σκέψου και μετά κάνε κλικ. ?Θα πρέπει οι χρήστες να γνωρίζουν ότι, όταν ερευνούν στο Διαδίκτυο για μια καθ' όλα αποδεκτή λέξη, τα αποτελέσματα μπορεί να τους οδηγήσουν σε εντελώς ακατάλληλες ιστοσελίδες. Ακόμη και ελάχιστη εμπειρία είναι αρκετή για να πείσει για αυτό.?Οι χρήστες συχνά κάνουν κλικ στα αποτελέσματα της αναζήτησης χωρίς να διαβάσουν την περιγραφή.
β. Πληκτρολόγησε, έλεγξε και μετά κάνε κλικ. ?Μερικές φορές χρησιμοποιούνται διευθύνσεις του Διαδικτύου οι οποίες είναι σχεδόν όμοιες με νόμιμες και χρήσιμες, ελπίζοντας να ξεγελάσουν ανθρώπους και να επισκεφτούν πορνογραφικές ιστοσελίδες. ?Οι χρήστες συχνά πληκτρολογούν μια διεύθυνση και μετά κάνουν κλικ για να την επισκεφτούν, χωρίς να ελέγξουν αν πληκτρολογήθηκε σωστά
γ. Κλείσε και συζήτησε. ?Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, παρά τις προσπάθειές τους, μπορεί να βρεθούν σε λάθος ιστοσελίδα. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μερικές φορές αυτών των ειδών οι δικτυακοί τόποι χρησιμοποιούν αυτό που λέμε ποντικοπαγίδα. Δηλαδή απενεργοποιούν το κουμπί «πίσω», ανοίγουν πολλαπλά παράθυρα ή χρησιμοποιούν άλλες τεχνικές για να «παγιδεύσουν» τους χρήστες στον χώρο
Κλειδί για την ασφάλεια μας
Ο τρόπος σωστής αναζήτησης μέσα από τις μηχανές αναζήτησης, τους θεματικούς καταλόγους και τις μεταμηχανές αναζήτησης είναι από τις πλέον βασικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ο χρήστης, τόσο για να μη χαθεί στις λεωφόρους των πληροφοριών του Διαδικτύου, όσο και για να βρίσκει ταχύτερα τις πληροφορίες που αναζητά. Είναι επομένως βασικός στόχος της εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων, πολιτών της κοινωνίας της πληροφορίας. Λέγεται ότι ένας δωδεκάχρονος μαθητής μπορεί να συγκεντρώσει σήμερα σε πολύ μικρό χρόνο τόσες πληροφορίες, όσες θα συγκέντρωνε ένας ερευνητής του μεσαίωνα σε όλη του την ζωή του.
Έρευνα - Σχολιασμός : Τόλιος Ηλίας