10 βασικοί κανόνες για ασφαλή χρήση των κοινωνικών δικτύων

Υπάρχουν 10 βασικοί κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούμε ώστε να έχουμε μία ασφαλή χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

1. Πριν εγγραφούμε σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναζητούμε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης και βεβαιωνόμαστε ότι κατανοούμε πλήρως με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούνται από την ιστοσελίδα τα προσωπικά μας δεδομένα.

2. Από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε το εικονικό μας προφίλ θα πρέπει να αλλάξουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο μενού Απόρρητο/Privacy.

3. Περιορίζουμε την πρόσβαση στο προφίλ μας, μειώνοντας τις πιθανότητες άντλησης πολλών έγκυρων προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών από επιτήδειους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για εξειδικευμένη επίθεση phishing μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

4. Δε δίνουμε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ μας. Κάποιος, γνωρίζοντας τον κωδικό μας, αποκτά πρόσβαση στο προφίλ μας και μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.

5. Δεν ανεβάζουμε στο προφίλ μας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι μας, το σχολείο ή μέρη που συχνάζουμε. Έτσι θα προστατευθούμε καλύτερα από την πιθανότητα εντοπισμού μας στον φυσικό κόσμο.

6. Αν δεχθούμε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, χρησιμοποιούμε την ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη report.

7. Έχουμε πάντα υπόψη ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι δημόσια προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μη δημοσιεύουμε στοιχεία και φωτογραφίες που θα βοηθούσαν κάποιον να μας εντοπίσει στο φυσικό κόσμο ή θα μας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και αν απενεργοποιήσουμε/ακυρώσουμε το προφίλ μας, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται, επίσης, να τις συναντήσουμε και αλλού στο Διαδίκτυο.

8. Γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που προσθέτουμε στη λίστα των φίλων μας κάποιο άτομο (αποδοχή: friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ μας, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας μας.

9. Γνωρίζουμε ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πολλές εφαρμογές (παιχνίδια, κουίζ, κ.λπ.), τα οποία δεν υπόκεινται πάντα στην πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας και, επομένως, μπορούν να διαχειριστούν τα προσωπικά μας δεδομένα με διαφορετικό τρόπο.

10. Έχουμε πάντα υπόψη ότι στους εικονικούς κόσμους είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς μια ψεύτικη ταυτότητα και να παραπλανήσει άλλους χρήστες. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τους εικονικούς φίλους.

Γεωγραφία Στ΄ τάξης – Ζώνες βλάστησης

Οι περιοχές της Γης δεν έχουν όλες την ίδια βλάστηση. Συναντάμε περιοχές με πλούσια βλάστηση αλλά και περιοχές με φτωχή βλάστηση.
Η κατανομή αυτή της βλάστησης εξαρτάται κυρίως από τη θερμοκρασία σε σχέση πάντα με το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου, το υψόμετρο του και τις τοπικές συνθήκες της περιοχής.Με τον όρο χλωρίδα, όπως ξέρουμε από πέρσι, εννοούμε το σύνολο των φυτικών ειδών μιας περιοχής. Ανάλογα το σύνολο των ζωικών ειδών ονομάζουμε πανίδα. Και βέβαια η πανίδα επηρεάζεται από την ποικιλία της χλωρίδας και την ποσότητα της βλάστησης, κυρίως λόγω της τροφικής σχέσης
Αλλά ας δούμε τη φυτική διάπλαση, δηλαδή το είδος της βλάστησης, χαρακτηριστικό μιας περιοχής, που συναντάμε στις κλιματικές ζώνες της Γης καθώς και την ανάλογη πανίδα


  • Στην πολική ζώνη, συναντάμε τη φυτική διάπλαση της τούνδρας ( μόνο το καλοκαίρι – στη βόρεια πολική ζώνη ) που λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας επικρατεί μόνο η ανθεκτική στο κρύο βλάστηση δηλαδή βρύα και λειχήνες.

Τα ζώα που μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη βλάστηση είναι ο τάρανδος, ο λύκος, η πολική αλεπού και αρκούδα, ο λαγός κλπ

  • Στην εύκρατη ζώνη και νότια της τούνδρας συναντάμε την τάιγκα, δηλαδή δάση από κωνοφόρα δέντρα(πεύκα, έλατα κ.ά.) Την τάιγκα τη συναντάμε σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Μετά την τάιγκα κυριαρχούν τα φυλλοβόλα δάση και οι στέπες, δηλαδή λιβάδια με ξηρό κλίμα.Στην εύκρατη ζώνη αναπτύσσεται και η μεσογειακή βλάστηση, που χαρακτηρίζεται από μεικτά δάση, θάμνους, ελιές κλπ.Στη ζώνη αυτή συναντάμε κυρίως κατοικίδια και ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση.

  • Τέλος στην τροπική ζώνη, συναντάμε το τροπικό δάσος που είναι γνωστό και σαν ζούγκλα και χαρακτηρίζεται από ψηλή βλάστηση εξαιτίας των πολλών βροχών.

Επίσης αναπτύσσεται η σαβάνα σε ημιλιβαδικές εκτάσεις από φυλλοβόλα αγκαθωτά δέντρα με μικρά φύλλα, θάμνους και πόες.Στη σαβάνα ζουν ελέφαντες, ζέβρες, τίγρεις, λιοντάρια γεράκια, γύπες κ. α. Στις ξηρές περιοχές αναπτύσσεται και εδώ, όπως και στην εύκρατη ζώνη, η φυτική διάπλαση της στέπας, ιδίως κατά την εποχή των βροχών.Αυτή αποτελείται από μικρούς θάμνους και μικρά δέντρα και φιλοξενεί χορτοφάγα ζώα( άλογα, καμήλες κ. ά.), τρωκτικά, σαύρες και φίδια

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η άλωση αυτή της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελές στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.

Απόρροια της Άλωσης ήταν η ανελέητη συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκων στην Β. Αφρική και στην Κεντρική Ευρώπη. Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της, απειλώντας την Βιέννη. Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλους του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης και της Εποχής των Ανακαλύψεων. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών συμφωνούν στο ότι η μαζική μετακίνηση πολλών Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία λόγω της Άλωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου και της φιλοσοφίας που ακολούθησαν τα πρόσωπα της Αναγέννησης.

Έρχεται Αρμαγεδδών: Ποια χρονιά μπορεί να χτυπήσει τη Γη ο αστεροειδής Άποφις

Τον κώδωνα του κινδύνου για καταστροφή της Γης το 2068 από τον αστεροειδή Άποφις κρούουν Ρώσοι επιστήμονες. Ερευνητές από το τμήμα Ουράνιας Μηχανικής του πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης προειδοποιούν ότι ο διαστημικός βράχος της κοντινής γειτονιάς της Γης με το όνομα Άποφις, μπορεί να χτυπήσει τον πλανήτη μας με ταχύτητα 7,43 χλμ/δευτ., κάποια στιγμή το 2068.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να διέλθει από μία στενή περιοχή κοντά στη Γη που ονομάζεται “βαρυτική κλειδαρότρυπα” κατά το πέρασμα του το 2029. Αν σε 10 χρόνια περάσει από την “κλειδαρότρυπα”, τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις το 2068.

Ο εν λόγω αστεροειδής, που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο αιγυπτιακό θεό του κακού, του σκοταδιού και της καταστροφής, αναμένεται το 2029 να πλησιάσει σε απόσταση 37.600 χιλιομέτρων τη Γη, μόλις το 1/10 της απόστασης μεταξύ του πλανήτη μας και της Σελήνης.

“Η προσέγγιση του αστεροειδούς προκαλεί μια σημαντική ποικιλία πιθανών τροχιών, μεταξύ των οποίων και αυτές που δείχνουν σύγκλιση το 2051 ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός πιθανών συγκρούσεων με τη Γη (περίπου 100). Η πιο επικίνδυνη από αυτές τις τροχιές είναι το 2068” αναφέρει η σχετική έκθεση

Ο Άποφις (Apophis 99942 η επιστημονική του ονομασία) θα έχει αρκετές προσεγγίσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρουσίας κοσμικών συντριμμιών στην τροχιά των δορυφόρων. Ο τεράστιος αστεροειδής θα φτάσει σε απόσταση 16 εκατ. χιλιομέτρων τη Γη το 2044, 760.000 χλμ. το 2051, 5 εκατ. χλμ. το 2060 και μόλις 100.000 χλμ. το 2068.

Τα συμπεράσματα των Ρώσων επιστημόνων θα παρουσιαστούν επισήμως στη Μόσχα τις επόμενες μέρες. Σχέδια έκτακτης ανάγκης για καταστροφή του αστεροειδούς με χρήση πυρηνικών όπλων έχουν ήδη καταστρωθεί από ερευνητές από το πανεπιστήμιο Τομσκ στη Σιβηρία.

Συναφή άρθρα

πηγή: www.news247.gr