Το Joomla είναι ένα CMS (Content Managment System - Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου). Μας επιτρέπει να κατασκευάζουμε δυναμικές ιστοσελίδες με πολλές δυνατότητες, ακόμα και αν δεν έχουμε γνώσεις html, php κ.τ.λ. Είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, οπότε μπορούμε να το κατεβάσουμε και να το εγκαταστήσουμε χωρίς οποιουδήποτε είδους χρέωση, και με ελάχιστες δεσμεύσεις.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), όπως και άλλοι πάροχοι χώρου για ιστοσελίδες, έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας Joomla. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χώρο μας στο ΠΣΔ για να δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο με Joomla και να τον χρησιμοποιήσουμε για το μάθημά μας ή άλλους σκοπούς.

Παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από καθοδηγητικά βίντεο, με τη βοήθεια των οποίων θα μπορέσετε να "στήσετε" μια τέτοια ιστοσελίδα και να κάνετε τα πρώτα βήματα στη διαχείρησή της.

Προσοχή: Επειδή κάποια σημεία είναι λεπτά, ακολουθήστε με προσοχή και ακρίβεια τις οδηγίες (εκτός, βέβαια και αν ξέρετε τι κάνετε)!

Εγκατάσταση Joomla (στο ΠΣΔ)

Δείτε πως μπορείτε να εγκαταστήσετε το Joomla στο χώρο που σας παρέχει το ΠΣΔ. (Ανάλογη διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε, βέβαια, και στην περίπτωση που διαθέτετε άλλο πάροχο.)

 

Εγκατάσταση της ελληνικής γλώσσας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα θέλετε ίσως να κάνετε, είναι να εξελληνίσετε το περιβάλλον που θα βλέπει ο επισκέπτης της σελίδας, αλλά και το περιβάλλον που θα δουλεύετε. Αυτό μπορεί να γίνει με μια απλή διαδικασία. Δείτε την:

 

Δημοσίευση άρθρων στο πρωτοσέλιδο του ιστότοπου

Η προκαθορισμένη χρήση για την κεντρική σελιδα του ιστότοπου (πρωτοσέλιδο) είναι η δημοσίευση άρθρων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποια είναι η διαδικασία για τη συγγραφή άρθρων καθώς και κάποιες βασικές οδηγίες για τη δημοσίευσή τους στο πρωτοσέλιδο.

 

Εγκατάσταση του JCE

Για το Joomla υπάρχουν πολλά πρόσθετα, μικρά "προγράμματα", δηλαδή, που επεκτείνουν τη λειτουργία του. Για παράδειγμα, το Joomla έρχεται σε εμάς με ένα κειμενογράφο απλό, χωρίς πολλές δυνατότητες. Αυτό για τους περισσότερους αποτελεί μειονέκτημα. Dιορθώνεται όμως με την προσθήκη ενός πρόσθετου, του JCE (βέβαια υπάρχουν και άλλοι καλοί κειμενογράφοι εκτός από τον JCE).

 

Δημοσίευση άρθρου ως στοιχείο μενού

Είδαμε πως, αφού γράψουμε ένα άρθρο, μπορούμε να το δημοσιεύσουμε στο κοινό μας, προβάλοντάς το στο πρωτοσέλιδο του ιστότοπού μας. Θα δούμε τώρα ένα άλλο τρόπο δημοσίευσης. Συγκεκριμένα, το πως μπορούμε να δημοσιέυσουμε ένα άρθρο ως στοιχείο κάποιου μενού.

Εισαγωγή και δημοσίευση συνδέσμων

Η πιο βασική κατηγορία περιεχομένου που διαχειρίζεται το Joomla είναι τα άρθρα. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη περιεχομένου, όπως οι σύνδεσμοι. Δείτε ένα παράδειγμα για το πως μπορείτε να εισάγευε και να διαχειριστείτε συνδέσμους.

Αλλαγή προτύπου

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα σε μια ιστοσελίδα είναι η εμφάνιση. Στο Joomla, η αλλαγή της εμφάνισης επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με την αλλαγή προτύπου. Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτο.