Εικόνες και Αρχεία στο joomla

Το joomla προβλέπει ένα ειδικό φάκελο, όπου μπορείτε να ανεβάζετε (μέσω joomla) και να αποθηκεύετε τα αρχεία σας. Πρόκειται για τον φάκελο /images (σε ένα τυπικο λογαριασμό του ΠΣΔ και με βάση τις προηγούμενες ασκήσεις, η διαδικτυακή του διεύθυνση θα είναι users.sch.gr/username/joomla2015/images). Φυσικά στον φάκελο αυτό έχετε πρόσβαση και εξωτερικά, μέσω π.χ. του filezilla. Είναι όμως σημαντικό ότι έχετε και μέσα από το joomla, χωρίς τη χρήση εξωτερικών εργαλείων. Το όνομα του φακέλου προϊδεάζει για εικόνες. Ίσως αυτή να προορίζεται ως βασική του χρήση, αλλά μπορείτε να αποθηκεύετε και άλλα αρχεία. Θα δούμε πως διαχειρίζεστε το φάκελο αυτό και ένα τρόπο να το χρησιμοποιήσετε.

Συνοπτικά, τα βήματα του βίντεο είναι τα εξής:

  • Ανέβασμα αρχείων στο joomla
  • Ενεργοποίηση και ρύθμιση του ενθέματος "Τυχαία εικόνα"
  • Δοκιμή ενός μη προεγκατεστημένου ενθέματος για την προβολή εικόνων (εδώ το Art Feature Carousel)

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Παρατηρήσεις

  • Όπως είδατε στο βίντεο, το ένθεμα "Τυχαία Εικόνα" "τραβούσε" τις εικόνες μέσα από το φάκελο, ενώ στο άλλο έπρεπε να τις περάσουμε χειροκίνητα. Το πρώτο έχει την ευκολία στην προσθήκη νέων εικόνων, ενώ το δεύτερο μας επιτρέπει να χειριστούμε τις εικόνες ξεχωριστά (όσο αφορά τον τίτλο που θα έχουν, το κείμενό τους κ.τ.λ.). Επίσης το δεύτερο δίνει τη δυνατότητα χρήσης εξωτερικών εικόνων. Υπάρχουν πολλά ενθέματα για προβολή εικόνων, το καθένα χρησιμοποιεί κάποιο από τους παραπάνω τρόπους ή συνδυασμό τους ή ίσως κάτι διαφορετικό. Όταν έχετε αποφασίσει τι ακριβώς θέλετε να προβάλετε και πως, θα πρέπει να ψάξετε και να βρείτε το κατάλληλο ένθεμα. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε να συνδυάζεται καλά με το πρότυπό σας.
  • Ένα διδακτικό λάθος στο βίντεο, είναι περίπου στο 9:20, όπου το ένθεμα δεν εμφανίστηκε, παρόλο που (όπως αποδείχτηκε μετά) είχαν γίνει οι σωστές ρυθμίσεις. Το κλειδί για την κατανόηση του λάθους είναι να παρατηρήσετε τα "κυκλάκια" που γυρίζουν στις καρτέλες του φυλλομετρητή. Θα δείτε τότε ότι η φόρτωση του ιστότοπου ολοκληρώθηκε πριν ολοκληρωθεί η φόρτωση της Διαχείρισης (και άρα το "ανέβασμα" των ρυθμίσεων του ενθέματος).

 

Σχόλια στο joomla

Από την βασική εγκατάσταση του joomla απουσιάζει η δυνατότητα σχολιασμού των άρθρων από τους επισκέπτες. Για να αποκτήσει ο ιστότοπός μας αυτή τη δυνατότητα πρέπει να εγκαταστήσουμε και να ρυθμίσουμε κάποιο πρόσθετο. Εδώ θα δοκιμάσουμε το jcomments.

Συνοπτικά, τα βήματα που απαιτούνται, είναι τα εξής:

  • Εγκατάσταση και ρύθμιση του jcomments
  • Σχολιασμός από τρίτους
  • Αποδοχή σχολίων

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, δείτε το παρακάτω βίντεο.

 

Προσαρμοσμένος κώδικας html

Ένα από τα ενθέματα που υπάρχουν στην βασική εγκατάσταση του joomla ξεχωρίζει, Κι αυτό διότι μας επιτρέπει να εμφανίσουμε στον ιστοτοπό μας πράγματα που προσφέρονται από διαδικτυακές υπηρεσίες εκτός joomla. Συγκεκριμένα, μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν κώδικα ενσωμάτωσης. Τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να είναι βίντεο, ρολόγια, παρουσιάσεις κ.α. Για την ακρίβεια, το ένθεμα αυτό μπορεί να φιλοξενήσει και να προβάλει κώδικα html, όπως λέει και ο τίτλος του. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω βίντεο.

 

 

Τακτοποίηση της αρχικής σελίδας

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, το joomla έχει τεράστιες δυνατότητες παραμετροποίησης. Αναγκαστικά κάποιες από τις δυνατότητες αυτές έχουν ήδη ρυθμιστεί με την βασική εγκατάσταση του joomla, "επιβάλλοντας" κάποια πράγματα, όπως π.χ. στην εμφανιση των άρθρων στο πρωτοσέλιδο. Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε κάποιους (λίγους) τρόπους να επέμβουμε και να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις, ώστε να φέρουμε το πρωτοσέλιδο του ιστότοπου πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε. Βεβαίως, οι επιλογές που έχουμε είναι πολύ περισσότερες από αυτές που εμφανίζονται στο βίντεο. Χρειάζεται ψάξιμο για να βρούμε τις καλύτερες ρυθμίσεις.

 

Διαχείρηση από τον ιστότοπο

Έχουμε δει πως μπορούμε να επεμβαίνουμε στον ιστότοπό μας, τόσο στην εμφάνισή του, όσο και στη λειτουργία του. Όλες οι αλλαγές που κάναμε μέχρι τώρα, γίναν από τη Διαχείρηση (backend). Αυτό που δεν έχουμε δει, είναι τι θα συμβεί αν συνδεθούμε, με τα στοιχεία του διαχειριστή, κατευθείαν στον ιστότοπο (frontend).

Τότε λοιπόν, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε και από εκεί κάποιες αλλαγές, τόσο στα άρθρα που βλέπουμε όσο και στα ενθέματα που βλέπουμε. Δείτε πως στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Ενσωμάτωση ενθέματος σε άρθρο

Μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα που μας δίνει το joomla (και μάλιστα με τη βασική εγκατάσταση, χωρίς την προσθήκη επεκτάσεων), είναι η εισαγωγή (προβολή) ενθέματος σε άρθρο. Μπορούμε δηλαδή, αντί να προβάλουμε ένα ένθεμα σε κάποιά θέση ενθέματος (moduleposition), να το ενσωματώσουμε σε ένα άρθρο. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο αυξάνει τις δυνατότητες μας κατά το σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός άρθρου.

Συνοπτικά, τα βήματα της διαδικασίας είναι τα εξής:

  • Δημιουργία νέου ενθέματος και νέας θέσης ενθεμάτων
  • Δημιουργία νέου άρθρου και ενσωμάτωση του νέου ενθέματος

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Παρατηρήσεις: Ανάλογες δυνατότητες, αλλά περισσότερες και με καλύτερη παραμετροποίηση δίνει το πρόσθετο "Modules Anywhere"