Είναι κοινό μυστικό στις μέρες μας μεταξύ των αγροτών, των γεωπόνων αλλά και των καταναλωτών, ότι χωρίς τη χρήση των φυτοφαρμάκων, δύσκολα θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι σημερινές αποδόσεις ανά στρέμμα, σε οποιαδήποτε μορφή καλλιέργειας.
     Το ερώτημα που απασχολεί τον καθένα από εμάς τη στιγμή που απολαμβάνει τη πολύχρωμη σαλάτα του, είναι κατά πόσο αυτή είναι απαλλαγμένη από επικίνδυνα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια της παραγωγής της. Οι περισσότερες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα φυτοφάρμακα είναι κυριολεκτικά δηλητήρια. Η δράση τους δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών και των ζιζανίων αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρο το οικοσύστημα σαν αλυσιδωτή αντίδραση.
     Δυστυχώς όμως η χρήση τους κρίνεται απαραίτητη γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται καλή ποιότητα και ικανή ποσότητα προϊόντων ώστε αυτά να προσφέρονται σε λογικές τιμές αγοράς. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι δεν μπορούμε να πούμε τόσο απλά «όχι στα φυτοφάρμακα» αλλά αυτό που πρέπει να απαιτούμε, τουλάχιστον σαν καταναλωτές, αλλά και γενικότερα σαν άτομα με οικολογική συνείδηση είναι να μη γίνεται αλόγιστη χρήση τους, και να γίνονται συνειδητές προσπάθειες από τους επιστήμονες και τους παραγωγούς για την εξάπλωση των λεγόμενων βιολογικών τρόπων καλλιέργειας, ώστε να εξασφαλιστεί η καθιέρωσή τους στο μέλλον.

Ιωάννης Σιταρίδης - καθηγητής Πληροφορικής

τηλέφωνο: 2331039521
φαξ: 2331077120
email: mail@gym-kavas.ima.sch.gr

Καβάσιλα Δήμου Αντιγονιδών
ΤΚ 59100