winter beauty

Γουτεμβέργιος, ο «πατέρας» της τυπογραφίαςdownload

Ο Γουτεμβέργιος θεωρείται «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης. Κινητά τυπογραφικά στοιχεία είχαν ήδη κατασκευαστεί από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ στο Χάρλεμ, ο Γουτεμβέργιος όμως ήταν εκείνος που συνέλαβε πρώτος την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε πλέον σήμερα η εφεύρεση της τυπογραφίας δεν ανήκει ούτε σε κάποιο συγκεκριμένο λαό ούτε σε κάποια συγκεκριμένη χρονολογία. Αποδίδεται, όμως, στον Γουτεμβέργιο η δόξα της εφεύρεσης της μεταλλικής μήτρας, με τη οποία διευκολύνθηκε η κατασκευή κινητών μεταλλικών στοιχείων και του πιεστηρίου. Επινόησε την τυπογραφική μέθοδο στο σύνολό της: μήτρα, χυτά στοιχεία, στοιχειοθεσία, χειροκίνητο πιεστήριο και τυπογραφική μελάνη. Σε τελική ανάλυση τελειοποίησε τα μέσα που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε.

Η Ζωή και το Έργο του

Ελάχιστα πράγματα μας είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή. Ο Γουτεμβέργιος (Gutenberg), παρατσούκλι του Johannes Gensfleish zur Laden, γεννιέται το 1397 στο Μάιντς (Mainz) της Γερμανίας. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι εγκαταλείπει το Μάιντς πριν από το 1430 και εγκαθίσταται στο Στρασβούργο, όπου αρχίζει να πειραματίζεται στη μεταλλουργία, ως μαθητευομένους στο επάγγελμα του χρυσοχόου ενώ το 1434 κάνει τα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία. Οι πρώτες δοκιμαστικές εργασίες του πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο το 1436 και είναι λαϊκά, θρησκευτικά βιβλία. Μόλις το 1455 τυπώνει τη «Βίβλο», το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ. Αυτό όμως συνέβη πολύ αργότερα?

Ο εκπαιδευμένος χρυσοχόος, μέλος της αντίστοιχης συντεχνίας, πειραματίζεται από το 1434 με κινητούς ξύλινους χαρακτήρες. Μετά από διάφορες προσπάθειες πετυχαίνει το 1441, με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού.

Η Επανάσταση του Γουτεμβέργιου

Το 1448 τον βρίσκουμε και πάλι στο Μάιντς, όπου έχει επιστρέψει οριστικά. Πεισματάρης και ακάματος ερευνητής ο Γουτεμβέργιος χρησιμοποιεί για το τυπογραφικό του πιεστήριο τη βασική δομή του πιεστηρίου σταφυλιών, προσθέτοντας χαρακτηριστικά από υφαντουργικές μηχανές και από τα χειροκίνητα πιεστήρια που χρησιμοποιούν κατασκευαστές χαρτιού και βιβλιοδέτες. Ήδη από την εποχή εκείνη ο Γουτεμβέργιος πρέπει να είχε αναπτύξει την τεχνική για την κατασκευή σε πρέσες, με χαλύβδινα κοπίδια, μεμονωμένων χαρακτήρων από ένα κράμα μόλυβδου, κασσίτερου και αντιμονίου και τη χρήση τους στις τυπογραφικές εργασίες. Read more »

Οι ωκεανοί και οι θάλασσες.

Οι ωκεανοί και οι θάλασσες ανεβαίνουν πλέον με ρυθμό περίπου 3 χιλιοστών ανά έτος.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει επιταχυνθεί πολύ περισσότερο από ό,τι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, ενώ αντίθετα πιο πριν η άνοδος των υδάτων ήταν μικρότερη σε σχέση με τις παλαιότερες εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Μετά το 1990, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η στάθμη αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από τις έως τώρα εκτιμήσεις, με ρυθμό υπερδιπλάσιο από ό,τι πριν το 1990.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Ράτγκερς, με επικεφαλής την Κάρλινγκ Χέι και τον Έρικ Μόροου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», εκτιμούν ότι μέχρι το 1990 υπήρχε υπερεκτίμηση της ανόδου της στάθμης των υδάτων.
Ενώ οι επιστήμονες πίστευαν ότι η άνοδος σχεδόν καθ” όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα ήταν μεταξύ 1,5 και 1,8 χιλιοστών ετησίως, η νέα εκτίμηση μειώνει κατά περίπου 30% την μέση ετήσια αύξηση μεταξύ 1901-1990 στα 1,2 χιλιοστά. Πρόκειται για μια τεράστια διαφορά στην εκτίμηση του όγκου του νερού που θεωρείτο ότι είχε χυθεί στις θάλασσες. Με βάση τη νέα εκτίμηση, έως το 1990 χύθηκε στους ωκεανούς πολύ λιγότερο νερό, όσο θα χωρούσε σε τρία δισεκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.

Όμως, μετά το 1990 και μέχρι σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και έως τώρα υπήρχε υποεκτίμηση της ανόδου της στάθμης. Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση, που βασίζεται σε μια πιο εξελιγμένη μεθοδολογία, οι ωκεανοί και οι θάλασσες ανεβαίνουν πλέον με ρυθμό περίπου 3 χιλιοστών ανά έτος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι πάγοι του πλανήτη λιώνουν σταδιακά λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και τα νερά τους χύνονται στις θάλασσες. Στην άνοδο της στάθμης συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας (που έχει ως συνέπεια να απορροφούν θερμότητα οι ωκεανοί και έτσι να φουσκώνουν), οι αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα, ακόμη και το συνεχιζόμενο λιώσιμο των πάγων μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Η νέα μελέτη αναμένεται να οδηγήσει σε ακριβέστερες -και πιο ανησυχητικές- εκτιμήσεις για το πόσο μπορεί να ανέβει η μέση στάθμη των θαλασσών έως το τέλος του αιώνα μας. Η έως τώρα εκτίμηση ήταν ότι, αν τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίσουν να συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα με τον ίδιο υψηλό ρυθμό, τότε η στάθμη μπορεί να αυξηθεί έως ένα μέτρο μέχρι το 2100. Αν αυτό όντως συμβεί, θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις παράκτιες πόλεις και περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η μέση παγκόσμια άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα κυμανθεί από 52 έως 98 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα μας, αν οι εκπομπές διοξειδίου παραμείνουν υψηλές, ενώ η άνοδος της στάθμης θα περιοριστεί στα 28 έως 61 εκατοστά μέχρι το 2100, αν οι εκπομπές αερίων ρύπων μειωθούν. Όμως, μετά τις εκτιμήσεις της νέας αμερικανικής έρευνας, δεν αποκλείεται η άνοδος των υδάτων τελικά να ξεπεράσει ακόμη και το ένα μέτρο.