ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 3ου ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2003-2004

(Προϊσταμένη: Αναστασία Βακαλούδη)

 

H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ημερομηνία: 11/5/2004
Σελίδα: 36
Τίτλος: ΑΝΑΤOΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ/ «Έργα και ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου» 1.000 μαθητές επί σκηνής

http://www.mascot.gr/agelioforos/archive/article.asp?date=5/11/2004&page=36



Mαθητές από 23 σχολεία (21 γυμνάσια και δύο λύκεια) της ανατολικής Θεσσαλονίκης ανέβηκαν στη σκηνή και παρουσίασαν τη δουλειά τους, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των συμμαθητών και των καθηγητών τους ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚOΪΝΑ O ΠOΛΙΤΗΣ της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου προετοιμάζεται με επάρκεια, όχι μόνο μέσα από το τυπικό μάθημα στην αίθουσα, με τον καθηγητή να διδάσκει από την έδρα.

O χαρακτήρας του παιδιού «σφυρηλατείται» μέσα από την επαφή με το θέατρο, την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη μουσική, το χορό και με προγράμματα για το περιβάλλον, την ισότητα των δύο φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Oι πολιτιστικές δραστηριότητες των σχολείων του 3ου Γραφείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν χτες στο αμφιθέατρο του 4ου γυμνασίου-λυκείου Καλαμαριάς, στη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο: «Εργα και ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου».

Τα 1ο και 9ο γυμνάσια Καλαμαριάς ετοίμασαν μουσικό πρόγραμμα με τέσσερα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι, ενώ ακολούθησε το 2ο γυμνάσιο Καλαμαριάς με τα «Παραμύθια στο διαδίκτυο», μια πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Comenius».

Μετά το θεατρικό δρώμενο του 6ου γυμνασίου Καλαμαριάς, πήραν τη σκυτάλη τα παιδιά του γυμνασίου Μηχανιώνας με σύγχρονο χορό, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου τοπικής ιστορίας του 21ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης για τις παραδοσιακές αγορές της πόλης.

Μαθητές του 10ου γυμνασίου Καλαμαριάς ασχολήθηκαν με πρόγραμμα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σχεδόν 1.000 μαθητές από 23 σχολεία (21 γυμνάσια και δύο λύκεια) της ανατολικής Θεσσαλονίκης ανέβηκαν στη σκηνή και παρουσίασαν τη δουλειά τους, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των συμμαθητών και των καθηγητών τους.

«Σκοπός μας είναι η αγάπη για την παράδοση, την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των δύο φύλων, η μελέτη της τοπικής ιστορίας, η συμβίωση με συνανθρώπους άσχετα από την κοινωνική ή εθνική τους προέλευση, αλλά και η αγάπη για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών», ανέφερε στον «Α» η προϊσταμένη του 3ου γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αναστασία Βακαλούδη.

Το μεράκι...

Βέβαια, πίσω από όλες αυτές τις δραστηριότητες κρύβεται το μεράκι εκπαιδευτικών και μαθητών.

To xoρευτικό τμήμα του 1ου γυμνασίου Καλαμαριάς συμμετείχε και σε διεθνείς συναντήσεις.

«Λάβαμε μέρος πρόπερσι στο Φεστιβάλ του Πόρτο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Commenius»», επισήμανε η καθηγήτρια Μαργαρίτα Τριανταφύλλου και πρόσθεσε: «Από μεράκι ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια.

Παρόλο που τα παιδιά είναι φορτωμένα με τις δραστηριότητες, εκτός σχολείου, κάθε Σάββατο, έρχονται στις συναντήσεις του χορευτικού ανελλιπώς».

Η μαθήτρια του 1ου γυμνασίου Καλαμαριάς, Υβόννη Κιρμανίδου, τόνισε ότι μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς «μαθαίνουμε για τις ρίζες μας και τους προγόνους μας».

Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς, Ξανθίππη Μπανιώρα πρότεινε την επόμενη φορά να απλωθεί σε ένα διήμερο ή τριήμερο, ώστε να μην υπάρχουν περικοπές.

BACK