ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ και ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Αγαπητές Συναδέλφισσες.

Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Μετά από τρία περίπου χρόνια που υπήρξα Διευθυντής της ΕΠΑΣ Ιλίου  νοιώθω την ανάγκη να αποχαιρετήσω τους ανθρώπους με τους οποίους μαζί πορευτήκαμε και στα δύσκολα και στα ευχάριστα.

Το ταξίδι του σχολείου μας τελείωσε και τυπικά στις 15 του Σεπτέμβρη 2014.

Το ταξίδι αυτό στην πραγματικότητα ξεκίνησε το 1974.

Το πλοίο τότε ονομαζόταν Ε΄ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ, μετά μετονομάστηκε ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΛΙΟΥ και κατόπιν 3ο ΤΕΕ ΙΛΙΟΥ και είμαι στο πλήρωμα του από το 1989.

Η ΕΠΑΣ Ιλίου όμως δεν ήταν μια απλή μετονομασία. Ήταν ένα ολοκαίνουργιο σκαρί, γρήγορο, ευέλικτο και αποφασισμένο να ταξίδευε σε νέους τόπους, διασχίζοντας και ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Και το έκανε έχοντας στο πλήρωμα του εκπαιδευτικούς με όνειρα, με ελπίδες και προσδοκίες για μια εκπαίδευση όπως την ονειρεύεται κάθε εκπαιδευτικός και κάθε εκπαιδευόμενος, για μια εκπαίδευση όπως αρμόζει σε μια χώρα κοιτίδα του πολιτισμού, στην χώρα μας.

Σ’ αυτό το τελευταίο ταξίδι είχα την τύχη και την τιμή να σας έχω συνταξιδιώτες, συνεργάτες, συγκυβερνήτες, αλλά και το σημαντικότερο, καλούς φίλους. Γιατί δεν θα είχαμε καταφέρει να στήσουμε το σχολείο των ονείρων μας αν οι μεταξύ μας σχέσεις δεν ήταν άριστες, αν ο ένας δεν στήριζε τον άλλο και όλοι μαζί τους μαθητές μας.

Γιατί οι μαθητές μας και η μόρφωση τους  ήταν το ιερό τελικό ζητούμενο.

Γι αυτούς ήμασταν στο σχολείο.

Γι αυτούς διδάσκαμε.

Γι αυτούς γράψαμε 10 βιβλία και το σχολείο τα εξέδωσε και τα διένειμε δωρεάν, καλύπτοντας έτσι τις αδυναμίες των σχολικών βιβλίων.

Γι αυτούς τα εκπαιδευτικά slides, τα power points, οι διαφάνειες, οι σημειώσεις.

Γι αυτούς τα τρόφιμα και οι δωροεπιταγές  που συγκεντρώνατε με κόπο και διανείματε σε όσους τα είχαν ανάγκη.

Γι αυτούς οι εκδηλώσεις, τα μαθήματα μουσικής, χορού και οι αεροβικές ασκήσεις που οργανώνατε πριν και μετά τα μαθήματα.

Γι αυτούς πήραμε συχνά πρωτοβουλίες και ρίσκα παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργήσαμε στα μέτρα του δυνατού, ένα πρότυπο, ανοιχτό σχολείο με δράσεις και ιδέες που πολλά σχολεία θα ζήλευαν. 

Και τα παιδιά μας βίωσαν το σχολείο σαν δεύτερο σπίτι τους και μας προσέφεραν την αγάπη τους απλόχερα και κατανόησαν ότι οι αυστηροί κανόνες που είχαμε θεσπίσει ήταν για την δική τους ασφάλεια και γι αυτό όχι μόνο τους αποδέχτηκαν αλλά και τους στήριξαν.

Για όλα αυτά αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος και τυχερός και θα ήθελα τώρα να εκφράσω την αγάπη μου και τις ευχαριστίες μου προς μαθητές και καθηγητές.

Είθε στα νέα μας σχολεία που πήγαμε να ευτυχίσουμε να έχουμε μαθητές με τέτοιο ήθος και τέτοια διάθεση για μάθηση.

¨Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα¨ όλων αυτών που κόπτονται για αξιολόγηση και αξιοκρατία, διέκοψαν βίαια και χωρίς καμία αξιολόγηση την λειτουργία της ΕΠΑΣ Ιλίου. Όπως βίαια διέκοψαν και την λειτουργία όλων των ΕΠΑΣ της χώρας, χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής δώσει καμία εναλλακτική λύση σε όλους αυτούς που επέλεγαν τα σχολεία αυτά, σε όλους αυτούς των οποίων την απόγνωση βιώσαμε, τους μη έχοντας τις οικονομικές δυνατότητες για σπουδές σε κάποιο ΙΕΚ.

Και να σκεφθεί κανείς ότι οι ΕΠΑΣ ήταν το μόνο σχολείο που μέσα σε δύο μόλις χρόνια οι απόφοιτοι του έμπαιναν στην παραγωγική διαδικασία, φορολογούνταν, πλήρωναν στα ασφαλιστικά ταμεία και στήριζαν την εθνική οικονομία και ανάπτυξη. Προφανώς τον πατριώτη υπουργό Αρβανιτόπουλο δεν τον ενδιέφερε η ανάπτυξη.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί πριν 3 με 4 χρόνια αυτή τη πρωτοφανή λαίλαπα στην εκπαίδευση.

Σχολεία να κλείνουν, εκπαιδευτικοί να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, με το ενδεχόμενο της απόλυσης, χειροτέρευση εργασιακών συνθηκών και οικονομική εξαθλίωση.

Γι αυτό τις δύσκολες αυτές ώρες απαιτείται από όλους μας αλληλεγγύη ενότητα και αγάπη. Να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι μαζί δίπλα στους μαθητές μας.

Διδάσκοντας τους, με λόγο και έργο να μη σκύβουν ποτέ το κεφάλι. Τις δυσκολίες να τις αντιμετωπίζουν σαν προκλήσεις και να μη πάψουν ποτέ να αγωνίζονται και να χαμογελούν, γιατί το χαμόγελο τους, τρομοκρατεί όσο τίποτα άλλο αυτούς που προσπαθούν να τους φοβίσουν.

Τα συναισθήματα είναι έντονα. Αλλά δεν πρέπει να μας παρασύρουν.

Γνωρίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το έργο που επιτελούμε μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία είναι μοναδικό και ότι η διδασκαλία είναι προνόμιο, που το έχει ο δάσκαλος   εργαζόμενος για το μέλλον αυτού του κόσμου. Και το που βρισκόμαστε στη σχολική τάξη είναι βάλσαμο ψυχής. Όχι μόνο γιατί η διδασκαλία από μόνη της είναι κάτι το συναρπαστικό, αλλά και γιατί η καθημερινή επικοινωνία με νέους ανθρώπους και η αίσθηση ότι συμβάλλεις σε μια καλύτερη κοινωνία είναι κάτι που δίνει νόημα στη ζωή μας. Μα πάνω απ’ όλα γιατί σου δίνει την αίσθηση ότι έτσι αγωνίζεσαι για ν’ αλλάξεις τον κόσμο, κάνοντας τις καρδιές των μαθητών μας να χτυπούν σε πιο ανθρώπινους τόνους   ανασταίνοντας την ελπίδα μες στην απελπισία της σημερινής πραγματικότητας.

Να μην ξεχνάτε ποτέ ότι ασκούμε ένα λειτούργημα, του εκπαιδευτικού. Και ανεξάρτητα από την αντιμετώπιση της πολιτείας και τις δύσκολες οικονομικές και εργασιακές συνθήκες, όταν μπαίνουμε στη τάξη οφείλουμε να μεταφέρουμε στα παιδιά αισιοδοξία και αγωνιστική διάθεση. Να τους προσφέρουμε ότι μπορούμε, αλλά κυρίως χαμόγελο και αγάπη που σίγουρα η πλειοψηφία τους τα έχουν ανάγκη πολύ περισσότερο από τις όποιες στεγνές γνώσεις. Η αμοιβή μας θα είναι η αγάπη και η εκτίμηση τους. Και μη ξεχνάμε ότι οι μαθητές είναι και οι δικαιότεροι και αυστηρότεροι κριτές στις προσπάθειές μας.

Αγαπητές Συναδέλφισσες.

Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Οι κοινωνίες δεν αλλάζουν με μνημόνια, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και διατάγματα. Αλλάζουν από φωτισμένους ανθρώπους  και είναι δικιά μας υποχρέωση να τους δημιουργήσουμε.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, δύναμη, υγεία και υπομονή σε σας και στις οικογένειες σας και να αξιωθούμε να ολοκληρώσουμε την εκπαιδευτική και παιδαγωγική μας σταδιοδρομία  μέσα σε καλύτερες εργασιακές και ανθρώπινες συνθήκες  .

 

Παναγιώτης Φαντάκης

Τελευταίος διευθυντής της ΕΠΑΣ Ιλίου.

16 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΧΟΛΙΑΣΤΙΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

1.       Maria Tzima: Ευχαριστούμε για όλα ΔΑΣΚΑΛΕ..! Καλή συνέχεια στο έργο σας...
(Απόφοιτη Β.Α.Ε 2012)

2.       Sylvia Nicol: Ένας άνθρωπος με έργο και φιλότιμο!!
Τιμή μου που τον γνώρισα και συνεργάστηκα

3.       Sofaki Koluva: Είμαι πολύ λυπημένη που έκλεισε η σχόλη μας!! Είμαι πολύ χαρούμενη που ήμουν μαθήτρια της ΕΠΑΣ Ιλίου και είχα τόσους αξιόλογους καθηγητές!! Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε!!

4.       Katerina Vardava: Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας για τη πρόσφορα σας και τα φωτά σας!! Είστε όλοι υπέροχοι!!!

5.       Vicky Anagnostaki-pappa: Και γω το ίδιο Σοφακι. Ήταν ένα σχολείο όπου όλοι ήταν ίσοι οι καθηγητές κοντά στους μαθητές πρόθυμοι να τους λύσουν οποιαδήποτε απορία
Είμαι περήφανη που μουν μαθήτρια εκεί.
Περήφανη για την καθηγήτρια που είχα, την οποία εκτιμώ κ αγαπώ πολύ.
Και σαφώς τον διευθυντή μας που πάντα ήταν εκεί για μας.
(απόφοιτη β. Φαρμακείου 2014)

6.       Xara Stathopoulou: Σας ευχαριστώ για το έργο σας τόσα χρόνια …. Κρίμα που έκλεισε αυτή η σχολή… Ελπίζω κάποια στιγμή να αλλάξουν τα πράγματα και η σχολή μας να ξανανοίξει…   

7.       Sarra Koufakou: Καλή συνέχεια σε όλους, όπου και αν είστε.. Τιμή μου και χαρά μου που σας γνώρισα .

8.       Konstantina Makrigianni: Αξιόλογος άνθρωπος! αξιόλογοι άνθρωποι, συνάδελφοι, οικογένεια! σας ευχαριστούμε για την συνεργασία.!

9.       Deron Derogation: Καλή δύναμη σε όλους!
Όσες και όσοι περάσαμε απ τα θρανία σας ξέρουμε και θα θυμόμαστε, όλους εσάς άλλα και το πως λειτουργούσε η ΕΠΑΣ Ιλίου.
Συγχαρητήρια για το έργο σας και μακάρι μια μέρα το εκπαιδευτικό σύστημα να μοιάσει στο δικό σας.

10.   Maria Papagewrgiou: Καλή δύναμη κ υπομονή σ όλους..!! ευχαριστούμε για όλες τις γνώσεις που μας δώσατε μα πάνω από όλα σας ευχαριστούμε για την στήριξη στο κάθε πρόβλημα μας. Ήταν μια σχόλη με σπουδαίους εκπαιδευτικούς. Όλοι έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις!! Συγχαρητήρια για το έργο σας και πάνω από όλα για την ανθρωπιά σας !!!

11.   Ο χρήστης Giota Shiza έγραψε: "θέλω να ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου τους καθηγητές και τον διευθυντή μας και το έργο που έχουν κάνει τόσα χρόνια και την βοήθεια που έκανε σε άτομα που είχαν ανάγκη και εγώ στεναχωριέμαι που έκλεισαν αυτές η σχολές και μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα, και εγώ εύχομαι τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ στον κ. Φαντακη και στους καθηγητές πάντα τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ και υγεία"

12.   Andrianna Kapsitsa: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καθηγητές και φυσικά στον διευθυντή μας κ. Φαντάκη που μέσα σε αυτά τα χρόνια φοίτησης που λειτουργούσε η ΕΠΑΣ μας δίδαξε όχι μόνο ειδικότητες άλλα αγάπη, στήριξη, κατανόηση και σεβασμό!! Σας ευχαριστώ πολύ όλους που μας βοηθήσατε σε ότι χρειαζόμασταν και που υπήρξατε πάν' απ όλα αληθινοί !! Εύχομαι να είστε όλοι καλά και να ξαναλειτουργήσει η σχολή μας που όλοι μας αγαπήσαμε!!
Απόφοιτη Αισθητικής Τέχνης

13.   Lilydance Englezou: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καθηγητές. Και στον πιο αγαπημένο και καλύτερο διευθυντή που υπήρξε στα χρονικά. Για όλη την αγάπη που πείρα με. Η σχολή αυτή δεν μας έμαθε μόνο τέχνη. Αλλά και πολλά  άλλα μαθήματα για την ζωή μας.
Απόφοιτη σχεδιαστών 2013

14.   Papa Ment: Σχολεία ανοίγουνε και κλείνουνε συνέχεια. Δάσκαλοι σαν και εσένα Φαντάκη και κάποιους συναδέλφους σου δύσκολα βρίσκονται. Ευχαριστώ για ότι μου έμαθες και ας μην ήθελα.
Απόφοιτος ΤΕΕ θερμορμοϋδραυλικός 2006 από σπόντα.

15.   George Aiwa: Καλή δύναμη δάσκαλοι......, ευχαριστούμε για τις γνώσεις που λάβαμε από εσάς και την μεγάλη προσπάθεια σας να μας δώσετε το φως της μάθησης
Καλή συνέχεια στο έργο σας......

16.   Παναγιώτη, η χαρά και η τιμή είναι δική μας και σ΄ ευχαριστούμε γιατί σε γνωρίσαμε ως συνάδελφο και φίλο και πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟ με ευαισθησίες και έτσι παρέμεινες (ίσως και περισσότερο από πριν) όταν ανέλαβες τα ινία της ΕΠΑΣ Ιλίου ως διευθυντής. Δούλεψες με πολύ μεράκι γι αυτό το σχολείο, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, και δυστυχώς δεν σε άφησαν να ολοκληρώσεις το έργο που ξεκίνησες, ούτε εσένα ούτε κι εμάς. Να είσαι καλά και να συνεχίζεις το έργο σου με τον ίδιο ζήλο σε όποια θέση κι αν βρίσκεσαι.

Υ.Γ. Όπως έχουμε πει δεν θα χαθούμε. Καλό είναι να οργανώσουμε μια συνάντηση εκτός δουλειάς και να τα πούμε από κοντά.

Σταύρος Μπαλαμπάνος

17.   Γεώργιος Ασμανίδης
Παναγιώτη δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τα συναισθήματα που μου δημιούργησες με τα γραφόμενα σου !!!
ΕΝΑ είναι σίγουρο τα χρόνια που περάσαμε μέχρι σήμερα θα μείνουνε χαραγμένα στη μνήμη μας αλλά και στη ψυχή μας!!
 

18.   Τάκη νομίζω ότι αυτό το υπέροχο κείμενο, που πέρα από τη φυσιολογική συναισθηματική φόρτιση που έχει, είναι κατά βάση πολιτική θέση και καλό θα ήταν να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο.
Παύλος Φράγκος
P.S. Θυμήσου ότι στο τέλος τίποτα δεν πάει χαμένο
 

19.   Αγαπητέ συνάδελφε.
Διάβασα την επιστολή σου. Νομίζω πως αξίζει να δημοσιευτεί. Αν έχω την άδειά σου να τη στείλω σε όλα τα ΜΜΕ με την υπογραφή σου; Επειδή ετοιμάζω ένα βιβλίο για την ΤΕΕ από το 2004 -2014 αν δεν έχεις αντίρρηση ήθελα να την συμπεριλάβω σε αυτό.
Θέμης Κοτσιφάκης
Πρόεδρος ΟΛΜΕ
 

20.   Αγαπητέ συνάδελφε.
Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα για το κλείσιμο των ΕΠΑΣ παρά το δυσάρεστο του θέματος είναι γεμάτο αισιοδοξία και δυναμισμό! Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνομαι πως έχεις προσφέρει ουσιαστικό έργο προς τους μαθητές στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. 

Ευχαριστώ για τα λόγια σου, 
Στέργιος Ταχούλας
Πρώην Δ/ντης ΕΠΑΣ Ν.Ι. Βόλου

  

21     Nikos Gavras Έτσι αντιμετωπίστηκε μία από τις σοβαρότερες προσπάθειες στην τεχνική εκπαίδευση. Θερμά συγχαρητήρια στον υπέροχο αυτόν άνθρωπο για το ήθος του και τη στάση του.

22    Ιωσήφ Χατζηκουρνιάχτογλου Άφες αυτοίς... Ου γαρ οίδαι τι ποιούσι.... (με πολλάπλές αναγνώσεις και πολλαπολούς αποδέκτες)...

23    Γιωτα Κυριακατου: Παναγιώτη σ' ευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια σου. Και σ' ευχαριστώ όχι για μένα ,αλλά όπως είπες κι εσύ για τους μαθητές που πέρασαν από την ΕΠΑΣ ΙΛΙΟΥ και είμαι σίγουρη ότι δε θα ξεχάσουν ποτέ. Πάντα θα έχουν να κάνουν μια αναφορά σ' αυτό το σχολείο και πάντα με αγάπη. Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις να δίνεις απλόχερα την αγάπη σου και τις γνώσεις σου σε όποιο σχολείο κι αν βρίσκεσαι. Μη ξεχάσεις όμως ότι η ΕΠΑΣ ΙΛΙΟΥ υπήρξε μοναδική.