Ψαράδες

Κατηφορίζοντας από τον Άγιο Γερμανό και ακολουθώντας τις πινακίδες, στρίβετε δεξιά και φτάνετε στους Ψαράδες μετά από λίγα χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό της νοτιοδυτικής όχθης της μεγάλης Πρέσπας το οποίο ξεπροβάλλει από την τελευταία στροφή με φόντο το γαλάζιο της λίμνης. Στο βάθος θα διακρίνετε μία ψηλή οροσειρά η οποία τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου είναι χιονισμένη.

Εντύπωση προκαλούν οι ελεύθερες αγελάδες οι οποίες βόσκουν ανενόχλητες στο λιβάδι μπροστά από τη λίμνη. Πολλές φορές θα τις δείτε να σεριανίζουν αμέριμνα πλάι στους κατοίκους του χωριού, δίπλα από τα αυτοκίνητα. Οι αγελάδες είναι είδος «προστατευόμενο» στην περιοχή και θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της. Έχουν όλες ταυτότητα στο αυτί. Μην τρομάξετε και μην διστάσετε να τις φερθείτε φιλικά. Θα σας κοιτάξουν με το χαρακτηριστικό τους ύφος και θα συνεχίσουν τη βοσκή. Προσφέρονται για φωτογράφηση.

Στους Ψαράδες μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Υπάρχουν μερικοί αξιόλογοι ξενώνες και οι οικοδεσπότες είναι πολύ φιλικοί. Οι τιμές των δωματίων κυμαίνονται στα 30 – 40 €. Εκμεταλλευτείτε την ησυχία του χωριού για να κατεβάσετε τους ρυθμούς σας. Απολαύστε το βραδάκι σας μπροστά στο τζάκι με την παρέα σας μιλώντας περί ανέμων και υδάτων. Παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Κοιμηθείτε από νωρίς και ξυπνήστε νωρίς. Ετοιμάστε ένα καλό πρωινό και ετοιμαστείτε να απολαύσετε τους περιπάτους κοντά στις λίμνες.

Οι ντόπιοι θα σας προτείνουν πορείες στο βουνό και βαρκάδα. Μην διστάσετε να τους εμπιστευτείτε. Αν και η τιμή της βαρκάδας είναι ακριβή, αφού κοστίζει από 20 Ευρώ η μικρής διάρκειας, έως και 30 € η μεγάλη. Αξίζει να προτιμήσετε την τελευταία, αφού θα δείτε τις σπάνιες τοιχογραφίες των μοναχών από το 13ο και 15ο αιώνα και θα ανεβείτε στο ασκηταριό της Παναγιάς Ελεούσας. Επίσης θα πάρετε μια πρώτη γεύση από τη σκληρή ζωή των ψαράδων στις λίμνες και θα φωτογραφήσετε μέσα από τη βάρκα κορμοράνους και πελεκάνους. Αν ο κύριος που σας "ξεναγεί" οδηγεί γρήγορα τη βάρκα, ζητείστε του ευγενικά να κόψει ταχύτητα. Έτσι θα γλιτώσετε το κρύο από τον παγωμένο αέρα, θα έχετε καλύτερη λήψη στις φωτογραφίες σας και θα απολαύσετε τη φύση.

Περιπλέετε τις όχθες της μεγάλης λίμνης για να πάτε στην Κούλα, όπου η διώρυγα ενώνει τη Μικρή με τη Μεγάλη Πρέσπα. Εκεί θα αντικρίσετε τους απόκρημνους βράχους που κατέρχονται στις όχθες όπου υπάρχουν ναΐσκοι και ασκητήρια και στη λεία επιφάνειά των οποίων θα δείτε πολλές ζωγραφισμένες βυζαντινές εικόνες.

Το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης είναι το κοντινότερο σωζόμενο στην κοινότητα Ψαράδων. Στις σημαντικότερες βραχογραφίες συγκαταλέγεται και η εικόνα της "Παναγίας Δεξιοκρατούσας" και της "Παναγίας Βλαχερνίτισσας" η οποία βρίσκεται στα βράχια της νοτιοδυτικής όχθης της Μεγάλης Πρέσπας

Στην τοποθεσία Άγιος Πέτρος, ο βαρκάρης θα σταματήσει τη βαρκάδα του για να θαυμάσετε από κοντά το εκκλησάκι της Παναγίας Ελεούσας το οποίο χρονολογείται από το 1373. Βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε μια σπηλιά.

 

Η σπηλιά του ασκηταριού της Παναγιάς Ελεούσας

Η ακτή καλύπτεται από μεγάλες λευκές πέτρες. Λίγο πιο πέρα υπάρχει πινακίδα που γράφει: "Παναγία Ελεούσα". Ακολουθείστε τα σκαλοπάτια και μην ξεχνάτε να ρίχνετε καμιά ματιά προς την ακτή. Καθώς θα ανεβαίνετε, η θέα προς τα κάτω γίνεται πανοραμική. Ο βαρκάρης θα βρει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να τραγουδήσει.

 

Εξωτερική τοιχογραφία στο ασκηταριό της Παναγιάς Ελεούσας


Βρίσκεστε πλέον μέσα στο σπήλαιο Παναγιά Ελεούσα το τελευταίο σπήλαιο στη δυτική πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας πριν από τα σύνορα με την Αλβανία. Διαβάστε την ενημερωτική πινακίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Προσέξτε την τεχνοτροπία κτισίματος του ασκηταριού. Μπείτε μέσα στην εκκλησία και παρατηρείστε τις τοιχογραφίες. Παρατηρείστε την κτιριακή επιγραφή του 1409/10 μ.Χ. Η αίσθηση ότι κάποιο ασκήτευσαν στο σημείο αυτό είναι εκπληκτική, όσο και η θέα προς τη μέσα από το τόξο που σχηματίζει ο βράχος.

 

Το επιβλητικό άνοιγμα της σπηλιάς μέσα από το ασκηταριό της Παναγιάς Ελεούσας




Κορυφή